Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

ΥΠΟΜΝΗΜΑ της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την ανάληψη ενεργειών με στόχο την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής των Ατόμων με Αναπηρία στον τομέα του Αθλητισμού


Κατηγορία: Υπ. Πολιτισμού

Αθήνα: 08/03/2010

ΠΡΟΣ:
κ. Π. Γερουλάνο, Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού
- κ. Θ. Πάγκαλο, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης
- κα Άντζελα Γκερέκου, Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
- κ. Π. Μπιτσαξή, Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού
- Φορείς – μέλη ΕΣΑμεΑ


ΥΠΟΜΝΗΜΑ της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την ανάληψη ενεργειών με στόχο την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής των Ατόμων με Αναπηρία στον τομέα του Αθλητισμού


Κύριε Υπουργέ,

Η προώθηση της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στον τομέα του αθλητισμού πρέπει να βασίζεται σε δύο πυλώνες. Πρώτον, στην ενσωμάτωση των αρχών του «Σχεδιασμού για Όλους» και στον τομέα αυτό, ώστε να διασφαλίζεται η επί ίσοις όροις πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις αθλητικές δραστηριότητες και τις αθλητικές υποδομές με όποια ιδιότητα αυτοί συμμετέχουν (αθλητές, θεατές, δημοσιογράφοι, επίσημοι, εργαζόμενοι κ.λπ.) και δεύτερον, στην ανάπτυξη και αξιοποίηση του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρία.

Όσον αφορά τον πρώτο πυλώνα, για την ενσωμάτωση των αρχών του «Σχεδιασμού για Όλους» στον αθλητισμό, απαιτούνται μέτρα όπως ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω:

1. Κατάρτιση Επιχειρησιακού Σχεδίου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τη διάχυση της διάστασης της αναπηρίας και της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πολιτικές, διαδικασίες και προγράμματα που αφορούν στον αθλητισμό.

2. Θεσμική εκπροσώπηση της ΕΣΑμεΑ - ως αντιπροσωπευτικότερης οργάνωσης των ατόμων με αναπηρία - στην:
o Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή,
o Οργανωτική Επιτροπή των Special Olympics 2011,
o Οργανωτική Επιτροπή των Deaflympics 2013,
o σε όλα τα όργανα σχεδιασμού πολιτικών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων Φορέων, με στόχο τη διάχυση της διάστασης της αναπηρίας και τη χάραξη μιας ενιαίας πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία στον αθλητισμό,
o Συνεχής διαβούλευση με την Ε.Σ.Α.μεΑ. και τους Φορείς της σε επίπεδο σχεδιασμού, αξιολόγησης και πιστοποίησης της προσβασιμότητας των αθλητικών υποδομών και υπηρεσιών, συστημάτων πληροφόρησης και επικοινωνίας αλλά και στην ανάπτυξη στοχευμένων υπηρεσιών και προγραμμάτων αθλητισμού για άτομα με αναπηρία.

3. Θέσπιση ισχυρού θεσμικού-νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή των αρχών του «Αθλητισμού για Όλους». Ενδεικτικά το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
o Διασφάλιση, ανάπτυξη μηχανισμού ελέγχου και πιστοποίηση (βάσει εθνικού συστήματος πιστοποίησης, το οποίο πρέπει να θεσπιστεί) της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία με όποια ιδιότητα και αν αυτά συμμετέχουν στις αθλητικές δραστηριότητες (θεατές/επισκέπτες, αθλητές, δημοσιογράφοι, επίσημοι, εργαζόμενοι κ.λπ.) των κτιριακών υποδομών, των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και των εντύπων του Υπουργείου, των εποπτευόμενων από αυτό Υπηρεσιών και Φορέων αλλά και των ιδιωτών, καθώς και της ασφάλειας των ατόμων με αναπηρία στις παραπάνω κτιριακές υποδομές σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.
o Καθιέρωση παροχής «ζωντανής» βοήθειας και ενδιαμέσων (συνοδών, επαγγελματιών διερμηνέων της νοηματικής γλώσσας κ.λπ.) προκειμένου να διευκολύνουν την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία σε όλες τις συναλλαγές τους με το Υπουργείο και τις εποπτευόμενες από αυτό Υπηρεσίες και Φορείς του αθλητικού τομέα, καθώς και σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

4. Προώθηση της ενεργού εμπλοκής των ατόμων με αναπηρία σε αθλητικές, και σε συναφείς δραστηριότητες αντίστοιχων φορέων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

5. Λήψη μέτρων για την κατάρτιση / ενημέρωση των στελεχών των φορέων που ασχολούνται με τον αθλητισμό και σε συναφείς δραστηριότητες σε θέματα συναλλαγής και εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία.

6. Συμπερίληψη στα προγράμματα σπουδών των σχολών Φυσικής Αγωγής υποχρεωτικού μαθήματος για την αναπηρία.

Όσον αφορά το δεύτερο πυλώνα, για την ανάπτυξη και αξιοποίηση του αγωνιστικού αθλητισμού των ατόμων με αναπηρία, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη υποστήριξης του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρία και παροχής αθλητικής προετοιμασίας στους αθλητές με αναπηρία ίδιας ποιότητας με εκείνη των αθλητών χωρίς αναπηρία. Για το λόγο αυτό απαιτείται:


1. Ενδυνάμωση τόσο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής όσο και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

2. Οικονομική στήριξη των αθλητικών σωματείων ατόμων με αναπηρία, δεδομένου ότι αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρία σε τοπικό επίπεδο.

Κύριε Υπουργέ,

Ελπίζουμε στη θετική ανταπόκρισή σας στις προτάσεις μας και στην ανάπτυξη στενής και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ μας, με στόχο την διασφάλιση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στον τομέα του αθλητισμού ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ισότιμη συμμετοχή τους στα αθλητικά δρώμενα.

Θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα αν είχαμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε άμεσα μαζί σας.


Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
Γ. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡ. ΠΑΝΑΝΟΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis