Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά τη συμβολή σας στην Εκστρατεία ‘Κανένα παιδί με αναπηρία εκτός σχολείου τον Σεπτέμβρη του 2009’ - Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Όλα στο φως!


Κατηγορία: Φορείς - Μέλη

Αθήνα: 15/07/2009

ΠΡΟΣ:
- Φορείς μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ. & Φορείς Μέλη αυτών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:


Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά τη συμβολή σας στην Εκστρατεία ‘Κανένα παιδί με αναπηρία εκτός σχολείου τον Σεπτέμβρη του 2009’ - Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Όλα στο φως!


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως όλοι γνωρίζετε πολύ καλά, έχουν περάσει δέκα μήνες από την ψήφιση του Νόμου 3699/2008 «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», o οποίος είχε παρουσιαστεί ως ο «μεσσίας», ο καταλύτης που θα έδινε λύσεις στην διαρκώς καταρρέουσα εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας και η θέση των μαθητών με αναπηρία στο Εκπαιδευτικό μας Σύστημα εξακολουθεί να παραμένει υποβαθμισμένη, περιθωριακή και λιμνάζουσα. Ανεξαρτήτως όμως του τρόπου με τον οποίο είχε παρουσιαστεί ο Νόμος, η Ε.Σ.Α.μεΑ. από την αρχή είχε θεωρήσει ότι ουσιαστικά αποτελούσε έναν Νόμο ρυθμίσεων, ο οποίος, από ότι τελικώς τα γεγονότα δείχνουν, κατέληξε σε έναν Νόμο απορρυθμίσεων, με αποκορύφωμα τις μετακινήσεις των μαθητών με αναπηρία, που ενώ με την ψήφιση του άρθρου 26 του Ν. 3748 τον Φεβρουάριο του 2009 η ευθύνη τους μεταφέρθηκε από τις Νομαρχίες στις Σχολικές Επιτροπές, τώρα το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων εξετάζει και πάλι το ενδεχόμενο επαναφοράς της ευθύνης τους στις Νομαρχίες της χώρας.

Επιπρόσθετα, όπως θα θυμάστε πολύ καλά, στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς 2008 - 2009, χιλιάδες μαθητές με αναπηρία και φυσικά και οι οικογένειές τους, πέραν του προβλήματος με τις μετακινήσεις, ήρθαν αντιμέτωποι και με μια σειρά άλλων προβλημάτων, όπως: ελλείψεις στα ωρολόγια προγράμματα των Ειδικών Σχολείων, ελλείψεις στο εκπαιδευτικό υλικό, καθυστερήσεις στους διορισμούς αναπληρωτών και ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών στα Ειδικά Σχολεία, τα οποία είχαν ως συνέπεια τα σχολεία για τους μαθητές με αναπηρία να μην ανοίξουν την ίδια μέρα όπως για όλους τους υπόλοιπους μαθητές.

Πέραν όμως της 10μηνης απραξίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων για την εφαρμογή της πολυπόθητης για το Αναπηρικό Κίνημα υποχρεωτικότητας της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία και για την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2008 - 2009, ήρθε να προστεθεί τον Μάρτιο του 2009 και ο αποκλεισμός της Ε.Σ.Α.μεΑ. από τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία - ήτοι από τις Συνεδριάσεις του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρά τη κατοχυρωμένη θεσμικά συμμετοχή της Συνομοσπονδίας στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (Ε.ΣΥ.Π) βάσει του Νόμου 3699/2008 - για τον οποίο εκφράσαμε εγγράφως τη διαμαρτυρία μας στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. σε όλη αυτή την άσχημη κατάσταση δεν μπορούσε παρά να αντιδράσει δυναμικά. Με σύνθημα «Η σχολική χρονιά πρέπει να αρχίζει την ίδια μέρα για όλους τους μαθητές» διοργάνωσε τρεις ημερίδες σε Αθήνα (10.06.2009), Θεσσαλονίκη (11.06.2009) και Πάτρα (18.06.2009). Στόχος των ημερίδων ήταν μέσω μιας δημόσιας συζήτησης με όλους τους συναρμοδίους αφενός να αναδειχθούν τα προβλήματα που είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της παρακολούθησης των μαθημάτων της σχολικής χρονιάς 2008 - 2009 από τους μαθητές με αναπηρία και ως εκ τούτου της καθυστέρησης λειτουργίας των Ειδικών Σχολείων, αφετέρου να βρεθούν άμεσα λύσεις ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Ενόψει της διοργάνωσης της ημερίδας στην Αθήνα, με πρόσκληση που απευθύναμε στον Καθηγητή κ. Μπαμπιώτη για να συμμετέχει ως ομιλητής - λόγω της ιδιότητάς του ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - και γνωστοποιώντας του για ακόμη μια φορά το πρόβλημα του αποκλεισμού της Συνομοσπονδίας από τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία αλλά και εν γένει τα προβλήματα στο χώρο της Εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία, τελικώς επετεύχθη η άτυπη συμμετοχή (ως παρατηρητής) της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

Επιπρόσθετα, στις 13.07.2009 με ανοιχτή επιστολή της προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α. Σπηλιωτόπουλο με θέμα «Η νέα σχολική χρονιά 2009 - 2010 δεν θα ξεκινήσει για τους μαθητές με αναπηρία την ίδια μέρα όπως για όλους τους υπόλοιπους μαθητές. Ποιός φταίει; Τί φταίει; Θα αναλάβει κάποιος την ευθύνη για αυτό;», την οποία κοινοποιήσαμε και σε εσάς και σας παρακαλούμε στην περίπτωση που δεν την έχετε λάβει να επικοινωνήσετε με τα κεντρικά μας γραφεία προκειμένου να σας την αποστείλουμε, η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά απαντήσεις σε μια σειρά εύλογων ερωτημάτων, όπως: Τί ενέργειες έχουν μέχρι στιγμής γίνει από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η θεσμικά κατοχυρωμένη υποχρεωτικότητα της Εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία; Πού είναι η κινητοποίηση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σε ολόκληρη τη χώρα και σε όλα τα επίπεδα για να αναζητήσει τα παιδιά με αναπηρία που βρίσκονται εκτός Εκπαιδευτικού Συστήματος; Υπάρχει ένα σχέδιο από πλευράς Υπουργείου που από την μια μεριά να διασφαλίζει τη διαρκή ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων Υπηρεσιών Εκπαίδευσης στους μαθητές με αναπηρία που βρίσκονται στα σχολεία και από την άλλη να φέρει τα παιδιά με αναπηρία που βρίσκονται εκτός Εκπαιδευτικού Συστήματος, εντός αυτού; Θα είναι τα σχολεία έτοιμα τον ερχόμενο Σεπτέμβρη να υποδεχτούν τους μαθητές με αναπηρία; Θα είναι οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους; Θα βρουν οι μαθητές με αναπηρία τα βιβλία πάνω στα θρανία τους; Θα υπάρχουν αναλυτικά προγράμματα σπουδών; Θα διατεθούν στους μαθητές με αναπηρία νέες τεχνολογίες; Θα έχουν καταρτιστεί οι Εκπαιδευτικοί στη χρήση τους; Θα έχει οργανωθεί η μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία προς και από τα σχολεία; Η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει τους μαθητές με αναπηρία την ίδια μέρα, όπως για όλους τους υπόλοιπους μαθητές;
Επίσης, μέσω αυτής της προαναφερθείσας επιστολής η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων να συναντηθεί μαζί του προκειμένου να ενημερωθεί για τις ενέργειες του Υπουργείου και παράλληλα του γνωστοποιεί πως στην περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση, σύσσωμο τον Αναπηρικό Κίνημα της χώρας θα αντιδράσει δυναμικά.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με σύνθημα «Κανένα παιδί εκτός σχολείου τον Σεπτέμβριο του 2009» η Εκστρατεία μας συνεχίζεται και ζητούμε και τη δική σας συμβολή. Παρά την απραξία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων πρέπει όλοι μαζί να κινητοποιηθούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι «το Σεπτέμβριο του 2009 τα σχολεία θα ανοίξουν την ίδια μέρα για τους μαθητές με αναπηρία, όπως για όλους τους υπόλοιπους μαθητές». Η Εκστρατεία αυτή πρέπει να γίνει προσωπική υπόθεση όλων μας. Κινητοποιούμαστε, αρνούμαστε τον αποκλεισμό και την άνιση μεταχείριση. Όλα στο φως ……

Για αυτό σας ζητούμε να προβείτε στις εξής ενέργειες:

 Να ερευνήσετε και να καταγράψετε όλα τα προβλήματα - αναφορικά με την κατάσταση των κτιριακών υποδομών, τις αδυναμίες ως προς την προσβασιμότητα, τις ελλείψεις ως προς το παρεχόμενο εκπαιδευτικό υλικό και τον τεχνικό εξοπλισμό, τις ελλείψεις ως προς το εκπαιδευτικό προσωπικό κ.λπ. - που είχαν παρουσιαστεί από τον Σεπτέμβριο του 2008 στα Ειδικά Σχολεία, στα Τμήματα Ένταξης και στα σχολεία του γενικού πληθυσμού - στα οποία φοιτούν μαθητές με αναπηρία - της δικής σας Περιφέρειας, του δικού σας Νομού ή Δήμου, καθώς και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εν γένει οι μαθητές με αναπηρία κατά τη φοίτησή τους στις προαναφερθείσες σχολικές μονάδες.

 Να υποβάλλετε αυτά τα προβλήματα στους Περιφερειακούς Διευθυντές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, στους Δημάρχους και στους Διευθυντές των Ειδικών Σχολείων.

 Να εκδώσετε Δελτία Τύπου και να προβείτε σε Συνεντεύξεις Τύπου. Να παρουσιάσετε τα προβλήματα στα Τοπικά ΜΜΕ (Εφημερίδες, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση).

 Να εντοπίσετε και να καταγράψετε τα παιδιά με αναπηρία που βρίσκονται εκτός Εκπαιδευτικού Συστήματος στη δική σας Περιφέρεια, στο δικό σας Νομό ή Δήμο.

Για όλες τις παραπάνω ενέργειες έρευνας και ενημέρωσης παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε εγγράφως την Ε.Σ.Α.μεΑ.


Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος 
Ι. Βαρκαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας
Αρ. Πανανός

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis