Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Να προστατέψουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με αναπηρία

Αρ. Πρωτ.: 2149

Να προστατέψουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με αναπηρία

Έκκληση στην πρωθυπουργό Β. Θάνου απευθύνει με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ, για να προστατευθούν τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών με αναπηρία. Η τεράστια προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, είναι μια πραγματική ανοικτή πληγή για την Ευρώπη. Μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη. Τα χειρότερα ρατσιστικά και εθνικά στερεότυπα αναβιώνουν σε όλη την Ευρώπη, και στη χώρα μας, κάτω από την πίεση και της οικονομικής κρίσης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης, θίγει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία δεν αναφέρονται από τα ΜΜΕ και δηλώνει: «Οι άνθρωποι που φτάνουν σήμερα στην Ευρώπη, διακινδυνεύοντας τις ζωές τους στη θάλασσα και εκτίθενται στα κυκλώματα διακίνησης και στην εκμετάλλευση, είναι άνθρωποι με δικαιώματα. Αν τους αρνηθούμε τα δικαιώματά τους, δημιουργούμε μια Ευρώπη χειρότερη για όλους τους πολίτες της. Καλούμε τους ηγέτες της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει μια προσέγγιση, η οποία θα αντανακλά πλήρως τις αξίες της: των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας».

Στην επιστολή προς την πρωθυπουργό της Ελλάδας ζητείται να ληφθούν εκείνες οι πρωτοβουλίες που απαιτούνται, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την άμβλυνση του προσφυγικού ζητήματος. Ως ο κατεξοχήν αντιπροσωπευτικός φορέας των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά να παρθούν επιπλέον στοχευμένα μέτρα για τους μετανάστες και πρόσφυγες με αναπηρία, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα παιδιά.

Τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις και γίνονται ακόμη ευκολότερα θύματα και έρμαια της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τους πρόσφυγες. Είτε ως ανάπηροι πολέμου, είτε με προγενέστερη ή μεταγενέστερη αναπηρία, τα δικαιώματά τους βάλλονται πολλαπλώς, καθώς βιώνουν τη διπλή διάκριση στη βάση της προσφυγιάς και της αναπηρίας τους. Στην πλειοψηφία τους βρίσκονται συνεχώς σε οριακό σημείο επιβίωσης.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με αναπηρία, με εξειδικευμένο προσωπικό στο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών. Συγκεκριμένη μέριμνα χρειάζεται επίσης στις δομές υποδοχής και περίθαλψης καθώς και τάχιστη εκπαίδευση των λιμενικών και αστυνομικών αρχών που έχουν την πρώτη επαφή με τους πρόσφυγες.

Επιστολή του EDF στους ηγέτες της ΕΕ http://is.gd/KGYDtw 

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis