Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Παρέμβαση Ι. Βαρδακαστάνη στη Βουλή για το Ασφαλιστικό

Αρ. Πρωτ.: 726

Παρέμβαση Ι. Βαρδακαστάνη στη Βουλή για το Ασφαλιστικό

Στη Βουλή προσήλθε χθες Τρίτη 26 Απριλίου ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ώστε να μιλήσει για τις προτάσεις και τις θέσεις του αναπηρικού κινήματος επί του νομοσχεδίου «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Μεταρρύθμιση Ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων». Νωρίτερα η Ε.Σ.Α.μεΑ. είχε αποστείλει αναλυτική επιστολή στους βουλευτές, ενώ την ίδια ημέρα κατέθεσε και τροπολογία επί του θέματος. Όλα τα έγγραφα επισυνάπτονται.

Βίντεο από την ομιλία του κ. Βαρδακαστάνη στη Βουλή: http://is.gd/8lDxKy
«Καταθέσαμε αναλυτικό υπόμνημα κατ΄ άρθρο στις Επιτροπές τόσο για το συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό όσο και για τα φορολογικά θέματα.
Πριν αναφερθώ στο Ασφαλιστικό θέλω να σας πω ότι μιλώντας για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους πρέπει να δούμε το ευρύτερο περιβάλλον: την κατάσταση στις υπηρεσίες, στα μέτρα υποστήριξης, στο κοινωνικό κράτος, στην πρόνοια, στην υγεία... Οφείλουμε να διαπιστώσουμε ότι βιώνουμε μια διαδικασία ραγδαίας υποχώρησης του κοινωνικού κράτους. Αν δούμε το ασφαλιστικό κάτω από αυτό το πρίσμα, εάν δεν προσέξουμε πως θα νομοθετήσουμε, θα δημιουργήσουμε περισσότερη φτώχεια, περισσότερες διακρίσεις, εξαθλίωση.
Πιο συγκεκριμένα θέλω να αναφερθώ στις αναπηρικές συντάξεις, στα άρθρα 7 και 21. Η εθνική σύνταξη δεν είναι επίδομα αναπηρίας για να παίζει ρόλο η βαρύτητα της αναπηρίας, όπως παίζει ρόλο όταν πρόκειται για τα επιδόματα. Πρέπει να δίδεται ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης και ποσοστού αναπηρίας, εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης. Το δεύτερο θέμα αφορά στην οικογένεια. Σήμερα η οικογένεια σηκώνει το βάρος της στήριξης των ατόμων με βαριά αναπηρία, για αυτό και στο άρθρο 10 ζητάμε να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη στήριξή τους, ώστε η οικογένεια να προστατέψει το μέλος με αναπηρία μέσα στο σπίτι.
Το Άρθρο 12 ο υπουργός μας είπε ότι «έρχεται από παλιά», αλλά η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει τα παλιά. Αναφέρει ότι όποιος είναι αναπηρία πριν τα 25 του λαμβάνει τη σύνταξη των θανόντων γονέων, αν αποκτήσει αναπηρία μετά δεν την λαμβάνει: αυτό είναι αδιανόητο.
Με τον υπουργό, με τον υφυπουργό και τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας η αλήθεια είναι ότι συζητήσαμε εξαντλητικά το νομοσχέδιο και οφείλω να πω και από εδώ ότι οι διατάξεις για παράδειγμα του Π.Δ. 169 και του νόμου 612 προστατεύτηκαν. Οφείλω να δηλώσω επίσης ότι και τα επιδόματα αναπηρίας έχουν συμπεριληφθεί να μην συνυπολογίζονται σε πλαφόν κλπ. Έτσι εάν δούμε αυτές τις ρυθμίσεις μεμονωμένα θα πούμε ναι βεβαίως έχουμε θετικές ρυθμίσεις. Όμως αν τα δούμε συνολικά, οι συνταξιούχοι με αναπηρία θα δοκιμαστούν περισσότερο από όλους. Ζητούμε μέσα από την επιτροπή του άρθρου 11 να αναζητηθεί μια συγκεκριμένη πολιτική για τις συντάξεις αναπηρίας, για τις συντάξεις μετά από εργατικό ατύχημα, που θα διασφαλίζει ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς.
Επειδή χθες άκουσα από πολλούς ομιλητές στη συζήτηση για το νομοσχέδιο να μιλάτε για την αναπηρία, θα σας καταθέσουμε τροπολογία- συμπλήρωση και αναμένουμε με την υπογραφή σας να την κάνετε κοινοβουλευτική τροπολογία, ώστε να δώσετε στον υπουργό την ευκαιρία να απαντήσει. Οι συνθήκες που ζούμε στο χώρο της αναπηρίας βαίνουν διαρκώς όχι απλά χειρότερες αλλά οδυνηρές σε όλα τα επίπεδα και πρέπει να διασφαλίζουμε με την δική σας στήριξη - απευθύνομαι σε όλα τα μέλη των δημοκρατικών κομμάτων- με την ψήφος το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα βελτιώσει τη ζωή των ατόμων με αναπηρία.
Σημειώστε το και κρατήστε το: η αναπηρία δεν έχει ούτε χρώμα ούτε κόμμα. Καλή Ανάσταση».
Ο αγώνας θα συνεχιστεί, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους δεν θα πληρώσουν μια κρίση για την οποία δεν ευθύνονται!
Επισυνάπτονται η επιστολή με τις προτάσεις αναλυτικά, η τροπολογία και η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis