Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Μηνύματα κομμάτων της Βουλής για την 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα ΑμεΑ

Σας ενημερώνουμε για τα μηνύματα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των πολιτικών κομμάτων της Βουλής, για την 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα ΑμεΑ.

Μήνυμα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά


Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, αναδεικνύει το χρέος που έχουμε όλοι, κάθε μέρα του χρόνου, απέναντι σε συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες. Χρέος που γίνεται ακόμη πιο βαρύ στις δύσκολες μέρες που έφερε η οικονομική κρίση στον Τόπο μας.
Πολιτεία και πολίτες υποχρεούμαστε να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων στα Άτομα με Αναπηρία, τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους, την προσβασιμότητά τους παντού. Ιδίως μάλιστα στην Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Εργασία.
Τώρα που η οικονομία μας σταθεροποιείται, αποτελεί χρέος και προτεραιότητά μας να αποκαταστήσουμε με ταχείς ρυθμούς και τις αδικίες που προκάλεσε η κρίση.
Στόχος μας είναι να μπει τέλος σε κάθε αποκλεισμό και να διασφαλιστεί η πιο πλατιά κοινωνική συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία, αλλά και η ενεργός συμμετοχή τους σε κάθε διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας στην ίδια κατεύθυνση.


Ανακοίνωση του τμήματος ΑμεΑ του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


«Μέτωπο αντίστασης και ανατροπής απέναντι στις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές του αποκλεισμού, της εξαθλίωσης και της απόλυτης φτωχοποίησης των ΑμεΑ»
Αύριο 3η του Δεκέμβρη, Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν κάποιας μορφής αναπηρία. Στη χώρα μας τα άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, νοητικές, πνευματικές και αισθητηριακές αναπηρίες ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού, δίχως ωστόσο, να έχουν επίσημα καταμετρηθεί.
Για 6η συνεχή χρονιά οι πολίτες με αναπηρία και οι οικογένειές τους βιώνουν περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα τη χειρότερη μεταπολεμική ανθρωπιστική κρίση. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε ρολό υποτακτικού μαθητή και με τις ευλογίες της τρόικα εφαρμόζει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές βαρβαρότητας, καταλύοντας πάγιες δημοκρατικές κατακτήσεις, ισοπεδώνοντας τις δημόσιες κοινωνικές δομές στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και το κοινωνικό κράτος οδηγώντας τους αναπήρους και τις οικογένειές τους στην ανεργία στον κοινωνικό αποκλεισμό, στην απόλυτη φτωχοποίηση και στην κοινωνική και βιολογική τους εξόντωση.
Ορατά πλέον και βιωματικά είναι τα αποτελέσματα των αναπηροκτόνων μνημονιακών πολιτικών για όλους τους ανθρώπους με αναπηρία και τις οικογένειές τους:
- Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις των ΑμεΑ
- Υποβάθμιση σημαντικών ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους.
- Εκτίναξη ανεργίας ΑμεΑ σε ποσοστά ρεκόρ του 80% και επικίνδυνη αύξηση των ανασφάλιστων πολιτών με αναπηρία ή χρόνια πάθηση καθώς και των γονέων/κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία
- Πλήρης κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και πρόνοιας.
- Μετατροπή των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) σε κοινωνικά «σφαγεία»,
- Πρωτοφανής μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, και εκτίναξη της ιδιωτικής δαπάνης.
- Ανεπαρκής χρηματοδότηση των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.
- Επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στα ιδρύματα κλειστής περίθαλψης
- Συνεχής και συνειδητή υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση της ειδικής εκπαίδευσης.
- Εργασιακή ανασφάλεια και απλήρωτη εργασία στους εργαζόμενους στην ειδική εκπαίδευση και τις προνοιακές δομές.
- Δραστική μείωση του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να εφαρμόσει στην πράξη τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ανθρώπων με Αναπηρία καθώς και το προαιρετικό πρωτόκολλό της χωρίς καμιά επιφύλαξη και αφετέρου να προβεί σε άμεσα και επαρκή μέτρα για την έμπρακτη άρση των διακρίσεων, της περιθωριοποίησης και των αποκλεισμών των ανθρώπων με αναπηρία από την εκπαίδευση, την εργασία, τις υπηρεσίες υγείας και την πρόσβαση και συμμετοχή τους στην καθημερινότητα της ζωής (μεταφορές, δημόσια κτίρια, δημόσιοι χώροι κλπ.).
Επιτακτική είναι η ανάγκη της άμεσης ανατροπής αυτής της καταστροφικής πολιτικής και η δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα καλύτερο αύριο και μια διαφορετική πορεία της χώρας.
Καλούμε όλες και όλους τους πολίτες με αναπηρία. Να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συντονίσουν το βήμα τους με όλες τις κοινωνικές ομάδες και τις συλλογικότητες που αγωνίζονται για την ανατροπή των ακραίων νεοφιλελεύθερων μνημονικών πολιτικών.
Η υγεία, η ζωή, η αξιοπρέπεια, η κοινωνική προστασία και τα δικαιώματά των ΑμεΑ θεωρούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ απαράγραπτα και αδιαπραγμάτευτα σήμερα και ως βασικές προτεραιότητες μία αριστερής κυβέρνησης αύριο.

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στην προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Για το λόγο αυτό, στην εποχή της κρίσης και με τη συμμετοχή του στις κυβερνητικές αποφάσεις, αγωνίστηκε για να διασφαλισθεί η συνέχιση των οικονομικών ενισχύσεων των Ατόμων με Αναπηρία χωρίς καμία περικοπή στο ύψος ή την εισαγωγή οικονομικών ή άλλων κριτηρίων στη χορήγησή τους.
Επίσης, το ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνει με κάθε τρόπο ότι αυτή η θέση του αποτελεί σταθερή και πάγια αρχή, από την οποία δεν πρόκειται να αποκλίνει.
Στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και στο επίπεδο της Κυβέρνησης αλλά και σε συνεργασία με όλους τους φορείς του αναπηρικού κινήματος για την ολοκλήρωση και την εξειδίκευση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ολοκληρωμένη εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (όπως κυρώθηκε με το ν.4074/2012) και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου του ΟΗΕ.
Το ΠΑΣΟΚ προωθεί και ενισχύει με όλες του τις δυνάμεις την υποστήριξη και την κοινωνική φροντίδα των Ατόμων με Αναπηρία προτάσσοντας ως πολιτικές την κατ'οίκον φροντίδα, την ανάπτυξη της υποστηριζόμενης ημιαυτόνομης διαβίωσης, τους θεσμούς και τις δομές της δημιουργικής απασχόλησης και ενεργοποίησης, την ένταξη στην απασχόληση, την προσβασιμότητα και την προοδευτική μετάβαση σε σύγχρονα συστήματα αποϊδρυματοποίησης.
Το ΠΑΣΟΚ διακηρύσσει ως πρώτιστη προτεραιότητά του την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους και την προστασία των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.


Ανακοίνωση Ανεξάρτητων Ελλήνων


ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
«ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, ΤΗΣ ΑΝΑΛΓΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΘΥΜΑΤΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΕΓΓΙΧΤΑ - ΑΥΤΗ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΤΡΟΙΚΑ, ΜΝΗΜΟΝΙΑ» ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΙΡΑΣ

Δυναμικό παρών στο πλευρό των συνανθρώπων και συμπολιτών μας με αναπηρίες στην κινητοποίηση που έκαναν μέσω των συνδικαλιστικών τους φορέων ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας ατόμων με Αναπηρία στο κέντρο της Αθήνας, έδωσαν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ με κλιμάκιο αποτελούμενο από το γενικό γραμματέα Γιάννη Μοίρα, τον αναπληρωτή γραμματέα ΑμΕΑ Κάτωνα Βαζαίο, την πρόεδρο της νεολαίας Μανταλένα Παπαδοπούλου, τα στελέχη της Διοικούσας της νεολαίας Πέτρο Καραγιαννόπουλο (υπεύθυνο Πολιτικού Σχεδιασμού), Μανώλη Παντελίδη (υπεύθυνο Λεκανοπεδίου, Αλέξανδρο Μητροβγαίνη (σύνδεσμο με ΑμΕΑ) και μέλη της νεολαίας και του Κινήματος.
Η αντιπροσωπεία των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έλαβε μέρος στην προσυγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στην πορεία μέσω Σταδίου προς Σύνταγμα και στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών όπου οι συμπολίτες μας με αναπηρία βρέθηκαν μπροστά στα κατεβασμένα ρολά του Γκίκα Χαρδούβελη και τις ασπίδες των ΜΑΤ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους που κάλυπταν το γεγονός, ο γενικός γραμματέας Γιάννης Μοίρας επεσήμανε τα ακόλουθα:
«Η 3η Δεκεμβρίου αποτελεί παγκόσμια ημέρα απόδοσης τιμής και αναγνώρισης για τους συμπολίτες και συνανθρώπους μας με αναπηρία και για τον αγώνα που δίνουν καθημερινά. Ταυτόχρονα αποτελεί ισχυρό έναυσμα για να αναλογιστούμε τις ευθύνες που υπάρχουν σε Πολιτεία και Κοινωνία προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες με όλους τους υπόλοιπους ως προς κάθε είδους δράση ή δραστηριότητα.
Δυστυχώς στην εποχή των μνημονίων, της ανάλγητης πολιτικής της Κυβέρνησης και της καταρράκωσης του Κράτους Κοινωνικής Πρόνοιας, θύματα πέφτουν και τα άτομα με αναπηρίες, τα οποία έπρεπε να μείνουν εντελώς ανέγγιχτα ως προς τα δικαιώματα και την υποστήριξή τους. Αποκορύφωμα είναι το γεγονός ότι ανήμερα της 3ης Δεκεμβρίου, αυτή η πορεία βρίσκει τα ρολά του Γκίκα Χαρδούβελη κατεβασμένα και επιτροπή υποδοχής, τις ασπίδες των ΜΑΤ. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση θα λάβει επιτέλους τέλος με τις προσεχείς εκλογές την ταυτόχρονη απαλλαγή μας από την παρούσα συγκυβέρνηση, τα μνημόνια και τους τροϊκανούς. Η ώρα είναι κοντά».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Αντιμέτωποι επί χρόνια με την αδιαφορία της πολιτείας, οι πολίτες με αναπηρία καταβάλλουν βαρύ τίμημα από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Οι πολιτικές της λιτότητας, αλλά και η αποδόμηση των υπηρεσιών στήριξης, επιδεινώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες και υποβαθμίζουν το επίπεδο της προστασίας τους. Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι η έμπρακτη στήριξη τους και η ικανοποίηση των αιτημάτων τους αποτελούν χρέος και καθήκον της πολιτείας και της κοινωνίας.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Ανακοινώσεις » Μηνύματα κομμάτων της Βουλής για την 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα ΑμεΑ
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis