Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας

Το Συμβούλιο συμφώνησε στη συνεδρίασή του στις 7 Δεκεμβρίου σχετικά με μια θέση («Γενική προσέγγιση») σχετικά με τον ευρωπαϊκό νόμο για την προσβασιμότητα, μια νομοθετική πρόταση που αποσκοπεί να καταστήσει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στην Ευρώπη προσβάσιμα σε όλους. Τώρα μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, προκειμένου να συμφωνηθεί ένα τελικό κείμενο. Το ΕDF θα ήθελε να ευχαριστήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την εσθονική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για την προώθηση αυτής της συμφωνίας. Ελπίζουμε ότι η επερχόμενη βουλγαρική Προεδρία θα διατηρήσει ψηλά στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ την Πράξη Προσβασιμότητας.

Ωστόσο, το κείμενο που συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο απέχει πολύ από τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος και αφήνει εκτός αρκετά σημαντικά στοιχεία για τα οποία αγωνιστήκαμε κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αποκλείει, για παράδειγμα, μια σημαντική διάταξη που θα καθιστούσε υποχρεωτική για τις δημόσιες αρχές να χρησιμοποιούν τις απαιτήσεις προσβασιμότητας του νόμου όταν αγοράζουν προϊόντα ή υπηρεσίες (δημόσιες συμβάσεις) ή όταν δαπανώνται χρήματα της ΕΕ (διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ). Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη θέση μας, καθώς και με τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της βιομηχανίας που υποστηρίζουν επίσης τη συμπερίληψη αυτής της διάταξης στον νόμο.

Επιπλέον, η θέση του Συμβουλίου περιορίζει επίσης την εφαρμογή του νόμου στις μικροεπιχειρήσεις, όπως και η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ΕDF εκφράζει τη λύπη του για την εξαίρεση αυτή επειδή οι μικροεπιχειρήσεις παρέχουν ζωτικές υπηρεσίες και προϊόντα για τα άτομα με αναπηρία και αυτή η γενική απαλλαγή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα αυτών των επιχειρήσεων και στην εσωτερική αγορά της ΕΕ στο σύνολό της.

Η προσβασιμότητα του δομημένου περιβάλλοντος, για την οποία το EDF διεξήγαγε επιτυχώς εκστρατεία ενημέρωσης και κατόρθωσε να πείσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τη συμπεριληφθεί στη θέση του, έχει επίσης αποκλειστεί από το Συμβούλιο.

Ωστόσο, το EDF χαιρετίζει το γεγονός ότι οι τριμερείς διάλογοι, δηλαδή οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ (Συμβούλιο, Κοινοβούλιο και Επιτροπή), μπορούν να ξεκινήσουν τελικά. Ελπίζουμε ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον νόμο για την προσβασιμότητα εντός του επόμενου έτους, προκειμένου να αποφευχθεί μια αδιέξοδα κατάσταση.

Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι το κείμενο μπορεί να αλλάξει σημαντικά και ότι η θέση του Συμβουλίου δεν αποτελεί τη γνώμη όλων των θεσμικών οργάνων - προηγούμενα παραδείγματα όπως η οδηγία για την προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό απέδειξαν ότι πολλές θετικές αλλαγές μπορούν ακόμη να επιτευχθούν κατά τη διάρκεια των τριμερών διαλόγων . Έτσι, το EDF και τα μέλη του θα συνεχίσουν την εκστρατεία για την υιοθέτηση ενός ισχυρότερου και πιο φιλόδοξου κειμένου του νόμου για την προσβασιμότητα που θα κάνει πραγματική διαφορά στη ζωή όλων των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη.

Το EDF καλεί τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία με ένα κοινό κείμενο που θα πλησιάζει τις προσδοκίες των 80 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Ανακοινώσεις » Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis