Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 2504

Συνάντηση Ι. Βαρδακαστάνη με Α. Λοβέρδο

Με τον υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο συναντήθηκε χθες Τρίτη 1 Ιουλίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ώστε να βρεθεί λύση στο φλέγον θέμα των διαγραφών φοιτητών με αναπηρία ή χρόνια πάθηση από τα Πανεπιστήμια.

Όπως επισήμανε ο κ. Βαρδακαστάνης η ΕΣΑμεΑ γνωρίζει ότι στις διαγραφές του Σεπτεμβρίου του έτους 2014 συμπεριλαμβάνονται και φοιτητές με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις, σύμφωνα με το νόμο 4009/2011. Κανένας νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ δεν έχει προβλέψει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη φοίτηση των φοιτητών με αναπηρία, παρόλο που η Ε.Σ.ΑμεΑ. είχε καταθέσει, και κατά τη συζήτηση του τελευταίου νόμου στη Βουλή πλαίσιο εμπεριστατωμένων προτάσεων.

Ο νομοθέτης δεν προέβλεψε την εξαίρεση από τις διατάξεις της διαγραφής, εκείνων των φοιτητών οι οποίοι έχουν καθυστερήσει τις σπουδές τους γιατί εμφανίστηκε η αναπηρία τους κατά το χρόνο των σπουδών ή εκείνων των φοιτητών που οι καθυστερήσεις τους οφείλονταν σε λόγους αποκατάστασης της αναπηρίας τους ή σε προβλήματα της χρόνιας πάθησής τους.

Για τη διόρθωση αυτής της τεράστιας αδικίας η Συνομοσπονδία ζητά μέτρα άμεσα, ώστε να εξαιρεθούν φοιτητές με αναπηρία και χρόνια πάθηση από τις διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 4009/2011, υπό την προϋπόθεση ότι η αδυναμία παρακολούθησης των μαθημάτων τους και συμμετοχής τους στις φοιτητικές εξετάσεις των προηγούμενων περιόδων οφείλεται σε λόγους αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης τους.

Το δεύτερο θέμα συζήτησης με τον υπουργό αφορούσε στο γεγονός ότι ουδεμία ρύθμιση του νόμου πλαισίου των ΑΕΙ δεν προβλέπει ειδική μέριμνα για τον τρόπο εξέτασης των φοιτητών με αναπηρία, ενώ ανάλογη μέριμνα λαμβάνεται για τους φοιτητές με δυσλεξία (παρ. 8 άρθρο 33 ν. 4009/2011) ή για τους εργαζόμενους φοιτητές (άρθρο 36 ν. 4009/2011).

Τέλος συζητήθηκε και το θέμα των μετεγγραφών των φοιτητών με αναπηρία. Ο κ. Βαρδακαστάνης επισήμανε ότι το ισχύον σύστημα μετεγγραφών για τους φοιτητές που ένα τουλάχιστον μέλος της οικογενείας τους είναι άτομο με αναπηρία παρουσιάζει εμφανείς αδικίες και οδηγεί είτε στην αδυναμία φοίτησης αυτών των φοιτητών είτε στην έντονη οικονομική δυσπραγία της οικογένειας. Ζήτησε στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο μετεγγραφών να συμπεριληφθούν ρυθμίσεις ως εξής:

1. Φοιτητές, σπουδαστές που είναι άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω να έχουν το δικαίωμα μετεγγραφής τους στο τόπο μόνιμης κατοικίας τους, σε περίπτωση εισαγωγής τους μέσω του συστήματος γενικών εξετάσεων.
2. Να ληφθεί μέριμνα για τους φοιτητές/σπουδαστές, των οποίων η αναπηρία εμφανίζεται κατά τη διάρκεια φοίτησης τους στα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ, δεδομένου ότι το άτομο στο οποίο πρωτοεμφανίζεται αναπηρία ή χρόνια πάθηση έχει ανάγκη την υποστήριξη της οικογένειας του σε πρακτικό και ψυχικό επίπεδο.
3. Για τους φοιτητές και σπουδαστές που έχουν τον ένα ή και τους δύο γονείς με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% και άνω, να έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στο τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.
4. Να ληφθεί μέριμνα για τις μετεγγραφές φοιτητών-σπουδαστών, που έχουν αδελφό/ή, που είναι άτομο με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε ότι θα δει θετικά τα ζητήματα του αναπηρικού κινήματος. Η Συνομοσπονδία τονίζει ότι βρίσκεται σε επιφυλακή για όλα τα θέματα που αφορούν την πανεπιστημιακή εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και χρόνια πάθηση.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρδακαστάνης είχε συνάντηση και με τον νέο υφυπουργό Αλεξάνδρο Δερμεντζόπουλο που έχει στην ευθύνη του την ειδική αγωγή και εκπαίδευση και συμφωνήθηκε ότι εντός των ημερών θα υπάρξει οργανωμένη συνάντηση που θα τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα της ειδικής εκπαίδευσης. Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ επισήμανε στον υφυπουργό την δύσκολη κατάσταση στο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης λόγω της υποχρηματοδότησης: «Μόνο με τη διασφάλιση ισχυρής και σταθερής χρηματοδότησης θα λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα προς όφελος των ατόμων με αναπηρία. Επιβάλλεται να διασφαλιστούν άμεσα οι πόροι για το διορισμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και των άλλων στελεχών που είναι απολύτως απαραίτητα και αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής εκπαίδευσης, παράλληλης στήριξης κ.τ.λ. Πρέπει το κουδούνι να χτυπήσει την ίδια ώρα και την ίδια μέρα και για τους μαθητές με αναπηρία, όπως για όλους τους μαθητές»!

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Συνάντηση Ι. Βαρδακαστάνη με Α. Λοβέρδο
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis