Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 2519

Ομιλία για την κοινωνική Πρόνοια από τον Ι. Βαρδακαστάνη

Την έναρξη του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μονάδων Κοινωνικής Πρόνοιας «Επ΄ αρωγή» στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου Κρήτης χαιρέτησε από βήματος ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, στις 3 και 4 Ιουλίου, με θέμα «Πρόνοια: Νέο Πρόσωπο και Προοπτικές» στο ξενοδοχείο «MIRAMARE».

Στην ομιλία του με τίτλο «Η Πρόνοια σε μετάβαση: Από την κρίση της Πρόνοιας, στην Κοινωνική Πρόνοια αντιμετώπισης της κρίσης», ο κ. Βαρδακαστάνης σκιαγράφησε το προφίλ της πρόνοιας διαχρονικά. Τόνισε ότι ο τομέας της κοινωνικής φροντίδας βρισκόταν σε βαθιά θεσμική, λειτουργική και οργανωτική κρίση πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Διακήρυξε ότι το φετινό Συνέδριο πρέπει να στείλει ένα καθαρό μήνυμα όπου θα ζητά από την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς να συμφωνήσουν σε ένα Σχεδιασμό μακράς πνοής, αντίδοτο στην κρίση. Να τεθούν στο επίκεντρο οι ανθρώπινες ανάγκες και τα δικαιώματα των πολιτών:

«Η πρόνοια, η κοινωνική φροντίδα και γενικότερα η κοινωνική προστασία όπως τη γνωρίζαμε στο παρελθόν και όπως εξελίχθηκε ουσιαστικά, αδυνατεί σήμερα να δώσει αποτελεσματικές, χρήσιμες και δόκιμες απαντήσεις στις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών και σήμερα και στο μέλλον. Η κρίση που ζήσαμε και ζούμε ως χώρα και ως κοινωνία ανέδειξε και τη βαθιά διαρθρωτική αναντιστοιχία των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας με τις ανάγκες που καλούνται να υπηρετήσουν αυτή την περίοδο.

Αντικειμενικά, ο τομέας της πρόνοιας και της κοινωνικής φροντίδας βρίσκεται σε μετάβαση. Ισχυριζόμαστε ότι ο τομέας της πρόνοιας και της κοινωνικής φροντίδας όπως αναπτύχθηκε από τη μεταπολίτευση και μετά έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο. Η γνώμη μας είναι ότι αυτός ο τομέας ήταν σε κρίση και πριν την κρίση. Απλά η οικονομική κρίση έβγαλε στο ξέφωτο όλα τα προβλήματα, τις αδυναμίες και τις αντιθέσεις που διαπνέουν και διατρέχουν θεσμικά, δομικά και πολιτικά αυτό τον τομέα. Η κρίση της πρόνοιας πρέπει να αναδείξει την πρόνοια της κρίσης. Πρέπει να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Οφείλουμε να αποτυπώσουμε με σαφήνεια και καθαρότητα τη σημερινή κατάσταση, να την αξιολογήσουμε αντικειμενικά και να οδηγηθούμε στην ανασυγκρότηση αυτού του κρίσιμου τομέα δημόσιων πολιτικών. Οφείλουμε με ευθύτητα να αναδείξουμε τις παραμέτρους, τις συνιστώσες, τους πυλώνες ενός νέου μοντέλου κοινωνικής πρόνοιας, κοινωνικής φροντίδας, κοινωνικής υποστήριξης. Βασική αρχή που πρέπει να διέπει αυτό το νέο μοντέλο, πρέπει να είναι ο πολίτης, τα δικαιώματά του και οι ανάγκες του. Ασφαλώς αναφερόμαστε στους πολίτες που έχουν ανάγκη την κοινωνική πρόνοια και την κοινωνική φροντίδα, στους ευπαθείς πολίτες αυτής της χώρας. Ο δημόσιος τομέας, από κοινού με τον κοινωνικό τομέα μπορεί και πρέπει να είναι βασικοί πυλώνες αυτού του νέου μοντέλου. Ιδιαίτερο ρόλο εδώ έχει η Α/βάθμια και η Β/βάθμια Αυτοδιοίκηση. Ο πολίτης στην κοινωνία, στην οικογένειά του, στη γειτονιά του. Η στήριξή του να παραμείνει εκεί. Η οριστική διακοπή της ιδρυματοποίησης. Η θέσπιση ενός αποτελεσματικού προγράμματος αποϊδρυματοποίησης και κοινωνικής ένταξης αυτών που διαβιούν στα σημερινά δημόσια και άλλα ιδρύματα. Η μετατροπή τους σε κέντρα στήριξης, η διασφάλιση της οικονομικής και λειτουργικής βιωσιμότητας των υπηρεσιών πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας».

Στο Συνέδριο, που έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, χαιρέτησαν ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, η γ.γ. Πρόνοιας κ. Μπέκου η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη.

Παράλληλα σήμερα το απόγευμα στις 6 στην Ιεράπετρα στην αίθουσα συνεδριάσεων «Μαρία Λιουδάκη» κ. Βαρδακαστάνης θα έχει συνάντηση με το Δ.Σ. του συλλόγου ΑμεΑ Γονέων και Φίλων Επαρχίας Ιεράπετρας, από κοινού με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Κρήτης κ. Γιώργο Βιδάκη.

Τέλος την Παρασκευή 4/7 στις 11 το πρωί θα συναντηθούν με τις τοπικές αρχές και με το ΔΣ του Σωματείου ΑμεΑ Δ. Σητείας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Ομιλία για την κοινωνική Πρόνοια από τον Ι. Βαρδακαστάνη
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis