Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 3773

Πρόσω ολοταχώς για την κατάργηση του δημοσίου συστήματος ασφάλισης

Να αποσυρθεί πάραυτα η ανάλγητη απόφαση με την οποία αναστέλλεται το εξωϊδρυματικό επίδομα κατά τη διάρκεια νοσηλείας των δικαιούχων απαιτεί η ΕΣΑμεΑ από το υπουργείο Εργασίας.

Η απόφαση αυτή είχε τέθηκε σε εφαρμογή με σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ (αρ. Σ38/17 Αρ.39) και ήδη έχουν σταλεί αποφάσεις σε δικαιούχους του εξωϊδρυματικού επιδόματος, σύμφωνα με τις οποίες το επίδομα διεκόπη κατά τη διάρκεια νοσηλείας τους σε νοσηλευτικό ίδρυμα. Πρόκειται για απόφαση που έχει ανασυρθεί από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, καθώς στηρίζεται σε παλαιότερη απόφαση του 1983, της οποίας η εφαρμογή ακυρώθηκε μετά από τις αντιδράσεις των ατόμων με κινητική αναπηρία. Πλέον επιβάλλει εγκληματικούς όρους για τη ζωή των ατόμων με βαρύτατες κινητικές αναπηρίες, που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει με τον πιο βίαιο τρόπο. Είναι πασιφανές ότι αυτή η διάταξη αποτελεί τον πρόδρομο της κατάργησης του δημοσίου συστήματος ασφάλισης, καταστρατηγεί αναφαίρετα δικαιώματα ατόμων που ανήκουν σε μία από τις βαρύτερες κατηγορίες αναπηρίας, και αγνοεί με τον πιο επιδεικτικό τρόπο τις πραγματικές ανάγκες των βαριά κινητικά αναπήρων.

Το εξωϊδρυματικό επίδομα χορηγείται επί σειρά δεκαετιών από την Πολιτεία, με κύριο και αποκλειστικό σκοπό να υποστηρίξει τα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες που διαβιούν στην οικογενειακή τους εστία και όχι σε ασυλικού τύπου ιδρύματα.

Είναι αδιανόητο να διακόπτεται το εξωϊδρυματικό επίδομα σε άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία στα οποία δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υπηρεσίες υποστήριξης και φροντίδας τους, ή ακόμη και οι στοιχειώδεις προσβάσιμες υποδομές (απουσία προσβάσιμων κρεβατιών έως και προσβάσιμων wc).

Το ποσό του εξωϊδρυματικού επιδόματος έτσι κι αλλιώς δεν καλύπτει τις ανάγκες που έχουν τα άτομα με βαριά αναπηρία (παραπληγία –τετραπληγία – ακρωτηριασμοί) σε 24άωρη βάση. Αυτό λοιπόν το ποσό, με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αναστέλλεται σε εκείνη τη χρονική περίοδο που το άτομα με κινητική αναπηρία όπως παραπληγικοί – τετραπληγικοί, ακρωτηριασμένοι έχουν πρόσθετη ανάγκη υποστήριξης. Η απαράδεκτη αυτή απόφαση δείχνει το πιο απεχθές πρόσωπο της Πολιτείας και επιβάλλεται να αποσυρθεί αμέσως. Τέτοιου είδους αποφάσεις δεν δικαιολογούνται στο όνομα καμίας δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η επιστολή επισυνάπτεται.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Πρόσω ολοταχώς για την κατάργηση του δημοσίου συστήματος ασφάλισης
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis