Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 4485

Το αναπηρικό κίνημα καλεί την ΕΕ να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις της επόμενης περιόδου για τα άτομα με αναπηρία

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum – EDF) στις 8 και 9 Νοεμβρίου 2014, συμμετείχαν εκπρόσωποι οργανώσεων ατόμων με αναπηρία από όλη την Ευρώπη. Την έναρξη της Συνεδρίασης πραγματοποίησε ο πρόεδρος του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ακολουθούμενος από την επικεφαλής της Μονάδας για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maria Luisa Cabral. Το EDF ενέκρινε μέτρα που προετοιμάζουν το αναπηρικό κίνημα μπροστά στη νέα πολιτική περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ανανεωμένη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Βαρδακαστάνης επισήμανε γιατί είναι τόσο κρίσιμη η τωρινή περίοδος: «Το αναπηρικό κίνημα θα βρεθεί σύντομα μπροστά σε σημαντικά πολιτικά ζητήματα, για τα οποία έχει εργαστεί σκληρά κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας, η Οδηγία κατά των διακρίσεων, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Άτομα με αναπηρία, η επανεξέταση της στρατηγικής Ευρώπη 2020 και της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Αναπηρία». Ο κ. Βαρδακαστάνης υπογράμμισε την ευθύνη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της νέας Επιτροπής προς τα 80 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες με αναπηρία. «Το 2015 είναι μια κρίσιμη χρονιά, όπου νέοι παίκτες θα εισέλθουν στο προσκήνιο για την Αναπηρία και πρέπει ξανά να αγωνιστούμε για μια πολιτική μακράς πνοής με προτεραιότητα στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία».

Από την πλευρά της, η νέα επικεφαλής της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μίλησε για τη σημασία της εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UNCRPD), για την οποία η ΕΕ θα υποβάλει την πρώτη της έκθεση προς την Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Σύμβαση, εξηγώντας τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Η Maria Luisa Cabral τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Προσβασιμότητα θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη νέα Επιτροπή, ενώ ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή θα παραδώσει μια αναθεωρημένη Στρατηγική για την Αναπηρία στο τέλος του 2015.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εγκρίθηκε η πολιτική ατζέντα για το 2015, που τονίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ικανότητα του αναπηρικού κινήματος να προωθεί την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ σε όλους τους τομείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, το EDF θα υποβάλλει στην Επιτροπή για τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών εναλλακτική έκθεση από αυτή της ΕΕ, με περιοχές και δράσεις που έχουν μείνει εκτός.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Το αναπηρικό κίνημα καλεί την ΕΕ να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις της επόμενης περιόδου για τα άτομα με αναπηρία
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis