Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 1307

""Άτυπη Διάσκεψη των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναπηρία: Βερολίνο 11 – 12 Ιουνίου 2007" "

"Η ευθύνη είναι δική μας", δήλωσε ο Vladimir Spidla

"Είναι στο χέρι μας περισσότερο από ποτέ να θέσουμε σε εφαρμογή τα όσα προβλέπει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία», τόνισε τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2007 ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικής Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Vladimir Spidla στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Υπουργών στο Βερολίνο. Ο κ. Spidla κάλεσε όλους τους Υπουργούς των χωρών της Ε.Ε. να αξιοποιήσουν τη Διάσκεψη ώστε να φτάσουν σε μια συμφωνία για τις πολιτικές προτεραιότητες που θα αποτελέσουν τη βάση για τις μελλοντικές δραστηριότητες της Ε.Ε. και χαιρέτισε τα κράτη – μέλη τονίζοντας την ανάγκη να καταστρωθεί μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης.

Η εν λόγω Διάσκεψη ήταν η πρώτη σε επίπεδο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολείται με τα ζητήματα της αναπηρίας και η πρώτη που εστίασε στη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που υπεγράφη τον περασμένο Μάρτιο στη Νέα Υόρκη.

“Αυτή η Διάσκεψη είναι η Σύνοδος G-27 για την αναπηρία και μια ιστορική στιγμή για την εξέλιξη της Σύμβασης του Ο.Η.Ε.. Πίσω από αυτή υπάρχει μια ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση για τα ζητήματα της αναπηρίας, όμως χρειάζεται και ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο, μια δέσμευση για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων προκειμένου η Σύμβαση να είναι αποτελεσματική”, δήλωσε ο κ. Ι. Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ελλάδας κατά την ομιλία του.

Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της Διάσκεψης ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε επίσης τις μεγάλες προσδοκίες των χωρών που υπέγραψαν τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. από το ρόλο που καλείται να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση: “Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Η Ε.Ε. καλείται να παίξει ηγετικό ρόλο, μετατρέποντας την Ευρώπη στην πρώτη απελευθερωμένη ήπειρο από φαινόμενα και πρακτικές διακρίσεων και αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία».

Κατά τη λήξη της Διάσκεψης η Γερμανική Προεδρία της Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι τα κράτη – μέλη έχουν υιοθετήσει τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. και ότι δεσμεύονται για περαιτέρω ανάπτυξη μέτρων σε εθνικό επίπεδο για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής της, καθώς και να εργαστούν με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο έτσι ώστε να επιτευχθεί η νέα προσέγγιση για την αναπηρία. Τα κράτη – μέλη αναγνώρισαν ότι περαιτέρω πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για την γρήγορη επικύρωση της Σύμβασης συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου που ανακοίνωσε ότι προβλέπει ήδη την επικύρωση του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης. Το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Μάρτιο αρνήθηκε να υπογράψει αυτό το πρωτόκολλο, το οποίο επιτρέπει ατομικές και συλλογικές προσφυγές όταν η Σύμβαση δεν εφαρμόζεται και έχουν εξαντληθεί οι εθνικές διαδικασίες ερευνών. Οι 4 χώρες που δεν έχουν ακόμα υπογράψει τη Σύμβαση (Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία και Σλοβακία) ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν τη διαδικασία και σύντομα θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την επικύρωσή της.

Η πρωτοβουλία της Γερμανικής Προεδρίας να θέσει προς συζήτηση τα ζητήματα της αναπηρίας σε επίπεδο Υπουργών έτυχε μεγάλης αποδοχής και θερμής υποδοχής από τα κράτη – μέλη, τα οποία δεσμεύτηκαν για την πραγματοποίηση της Διάσκεψης σε ετήσια βάση. Ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Vladimir Spidla, υπενθύμισε ότι χρειάζεται δουλειά κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και ανακοίνωσε ότι τη διοργάνωση της Διάσκεψης στο μέλλον θα αναλάβει η Υψηλού Επιπέδου Ομάδα για την Αναπηρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission’s High Level Group in Disability).

Το Φόρουμ υποδέχτηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την πρόσκληση αυτή της Γερμανικής Προεδρίας να συμμετέχει στη Διάσκεψη των Υπουργών, γεγονός που δηλώνει τη δέσμευση της Ε.Ε. να αναπτύξει πολιτικές στην Ευρώπη σε στενή συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα και τους εκπροσώπους του. Πολλά κράτη – μέλη συνεχάρησαν την Προεδρία γι’ αυτήν την πρωτοβουλία και υπενθύμισαν την αρχή «τίποτα για τα άτομα με αναπηρία χωρίς τα άτομα με αναπηρία». Το Φόρουμ επιπλέον υποδέχτηκε με χαρά την επίσημη υποστήριξη του Βελγίου για τη διεξαγωγή της καμπάνιας «1million4disability», μιας εκστρατείας που στοχεύει στην συγκέντρωση 1.000.000 υπογραφών υπέρ επαρκέστερης και πληρέστερης νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη.

Το πλήρες κείμενο της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ και του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση της http://www.un.org/disabilities/convention/facts.shtml

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » ""Άτυπη Διάσκεψη των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναπηρία: Βερολίνο 11 – 12 Ιουνίου 2007" "
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis