Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 1333

Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία «Emotion Pictures» και στο Διεθνές Συνέδριο «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ»

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης παραβρέθηκε στην επίσημη τελετή έναρξης του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα την Αναπηρία «Emotion Pictures» το Σάββατο 16 Ιουνίου 2007 στο Νέο Μουσείο Μπενάκη.

Ο κ. Βαρδακαστάνης στην ομιλία του χαιρέτισε αυτή την σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Επικρατείας και της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας – Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης που προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει νέους δρόμους καλλιτεχνικής έκφρασης με κοινό παρονομαστή τα άτομα με αναπηρία κάθε είδους.

Στην ομιλία του, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε τη σημασία της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που υπογράφηκε τον περασμένο Μάρτιο στη Νέα Υόρκη, αλλάζοντας άρδην τα δεδομένα για τις ζωές εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία στον κόσμο και με αφορμή το νέο ετήσιο Φεστιβάλ, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει συνείδηση όλων το αναφαίρετο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία για ενεργό συμμετοχή στις τέχνες και τον πολιτισμό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Ε.Σ.ΑμεΑ. έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη αποφυγής ορολογίας που διχάζει (όπως «όμοιος – διαφορετικός»), και στην ανάγκη χρήσης ορολογίας που ενώνει (όπως «ποικιλομορφία»), καταλήγοντας ότι τα άτομα με αναπηρία είναι αυτόνομες προσωπικότητες που οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίζουμε ισότιμα, χωρίς διακρίσεις. Σ’ αυτή τη βάση, αναφέρθηκε και στα φαινόμενα «ηρωοποίησης» των ατόμων με αναπηρία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός, ότι πέραν από τα άτομα με αναπηρία – ήρωες που προβάλλονται μέσα από την τέχνη ή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, υπάρχουν και άτομα με αναπηρία που ζουν έγκλειστα σε ιδρύματα, τα οποία δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεχνάμε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Βαρδακαστάνης απηύθυνε χαιρετισμό και στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «ΜΜΕ και Άτομα με Αναπηρία», κατά την έναρξη των εργασιών του τη Δευτέρα 18 Ιουνίου στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας – Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, παρουσία εξεχουσών προσωπικοτήτων από την πολιτική σκηνή, τον επιστημονικό χώρο, αλλά και το αναπηρικό κίνημα. Ο Πρόεδρος του Φόρουμ επικεντρώθηκε στον τρόπο παρουσίασης των ατόμων με αναπηρία από τα σύγχρονα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο οποίος βασίζεται στον «κολακευτικό λαϊκισμό» και τον «συμπονετικό συντηρητισμό», δύο τάσεις που δρουν ακυρωτικά στην ελεύθερη και ανεμπόδιστη άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και κυρίως στο δικαίωμά τους στην ίση μεταχείριση.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και για το ρόλο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελεί το μόνο όργανο που δύναται να δώσει τέλος στον ευτελισμό της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας των ατόμων με αναπηρία από τα ΜΜΕ, μέσα από τηλεμαραθωνίους και φιλανθρωπικά γκαλά, που μετατρέπουν τα άτομα με αναπηρία σε ζητιάνους του οίκτου των υπόλοιπων συμπολιτών τους, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της Συνομοσπονδίας για τη διαμόρφωση ενός κώδικα δεοντολογίας για τους δημοσιογράφους, χαράσσοντας την ορθή πορεία για μια σωστή παρουσία των ατόμων με αναπηρία στα σύγχρονα ΜΜΕ.

Τέλος, ο κ. Βαρδακαστάνης επεσήμανε και την ανάγκη να δίδεται στα άτομα με αναπηρία βήμα στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, αφού στην πλειοψηφία αυτών δεν υπάρχει συλλογική εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία, αλλά μόνο ατομική, γεγονός που δεν θέτει συνολικά και επί της ουσίας τα καίρια και φλέγοντα προβλήματα που ταλανίζουν τα άτομα με αναπηρία και που χρήζουν άμεσης λύσης.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία «Emotion Pictures» και στο Διεθνές Συνέδριο «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ»
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis