Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 2778

Η Ευρώπη των 25 προωθεί την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία

Τη νέα Συνθήκη για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 13 Δεκεμβρίου 2006, στη Νέα Υόρκη

Η Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία αποτελεί μια ιστορική στιγμή για το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα. Η καινοτόμος Σύμβαση αποτελεί όχι μόνο την πρώτη επίσημη αναγνώριση της αναπηρίας ως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την πρώτη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που υπογράφεται από τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες ως μία ολότητα, από την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας.

Όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες με αναπηρία θα μπορούν πλέον να απολαύσουν τα πιο θεμελιώδη δικαιώματά τους, γεγονός που απέχει πολύ από την σύγχρονη πραγματικότητα, αφού καμία χώρα στην Ευρώπη των 25 δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι σέβεται κατά το δέον τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, μια πληθυσμιακή ομάδα που βιώνει τη διακριτική μεταχείριση και την προκατάληψη σε όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής.

Για πρώτη φορά, εγκαθιδρύεται ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για την προστασία των πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων 650 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία σε όλο τον κόσμο. Όλες οι εμπλεκόμενες χώρες υποχρεούνται πλέον να αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία ως υποκείμενα δικαιωμάτων, τα οποία καθορίζονται πλήρως μέσα από τα 50 άρθρα της Σύμβασης και καλύπτουν κάθε τομέα της ανθρώπινης δράσης.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο εκπροσωπεί 50 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, όσο και κατά την τελική έγκριση της Σύμβασης. Επιπλέον, η διαδικασία υιοθέτησης της Σύμβασης έδωσε μια νέα ώθηση στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης του ΟΗΕ, αφού για πρώτη φορά, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις απ’ όλο τον κόσμο συμμετείχαν ενεργά και δυναμικά στην τελική διαδικασία.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και υπερήφανος για τη διαδικασία στο σύνολό της, ως εκπρόσωπος των συμφερόντων και των δικαιωμάτων όλων των Ευρωπαίων με αναπηρία. Γιατί για πρώτη φορά, η αναπηρία αναγνωρίζεται επίσημα , σε παγκόσμιο επίπεδο από τον ΟΗΕ, ως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτή η αναγνώριση είναι πλέον μέρος του κοινοτικού κεκτημένου».

Στις 30 Μαρτίου 2007, τα 192 κράτη – μέλη του ΟΗΕ θα κληθούν να υπογράψουν και να επικυρώσουν τη Σύμβαση. Χρειάζεται επικύρωση από 20 τουλάχιστον χώρες προκειμένου να τεθεί σε ισχύ. Επιπλέον, θα διερευνάται το κατά πόσο εφαρμόζεται η Σύμβαση στην Ευρώπη των 25, με τα απαραίτητα μέτρα και την κατάλληλη νομοθεσία για την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κηρύξει τη διαδικασία επικύρωσης και υπογραφής με την κατάθεση πρότασης το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές του 2007 και η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία αισιοδοξεί για την υπογραφή της Σύμβασης από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, δεδομένης και της πρότερης σύμπνοιας και κοινής στρατηγικής κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Το Φόρουμ καλεί τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και τα κράτη – μέλη να υπογράψουν και τα 18 άρθρα του προαιρετικού Πρωτοκόλλου για την ατομική (ή ομαδική) καταγγελία και την κρατική έρευνα.

Για το Φόρουμ, αυτή η μεγάλη επιτυχία θα ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο από την ανάπτυξη ισχυρότερης νομοθεσίας για την αναπηρία στην ΕΕ, που θα αφορά και θα καλύπτει παντός είδους ζήτημα. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι μέχρι στιγμής, μόνο μία Ευρωπαϊκή Οδηγία προστατεύει τα άτομα με αναπηρία από τη διακριτική μεταχείριση στον τομέα της απασχόλησης.

«Η αναπηρία ποτέ δε αντιμετωπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προτεραιότητα, παρά τη συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε όλα τα κράτη – μέλη. Στο εξής, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη των 25 έχει τον νόμιμο ρόλο και την ηθική υποχρέωση να προστατέψει ενεργά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Ευρωπαίων με αναπηρία, μέχρι να εξαλειφθεί παντελώς η διακριτική μεταχείριση στην Ευρώπη.», δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Το πλήρες κείμενο της Συνθήκης βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.un.org/esa/socdev/enable/

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Η Ευρώπη των 25 προωθεί την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis