Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.:

Τέλος στην καθημερινή διακριτική μεταχείριση των ταξιδιωτών με αναπηρία στα αεροπλάνα με την υιοθέτηση Κανονισμού - Ορόσημο από τους Υπουργούς Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τέλος στην καθημερινή ταλαιπωρία που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία που ταξιδεύουν με αεροπλάνο δίνει η υιοθέτηση ειδικού Κανονισμού – ορόσημο από τους Υπουργούς Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απόφαση που ελήφθη στις 9 Ιουνίου 2006 στις Βρυξέλλες.

Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε κανένας νόμος στην Ευρώπη για την προστασία των ατόμων με αναπηρία που ταξιδεύουν αεροπορικώς, με αποτέλεσμα αρκετές αεροπορικές εταιρίες να αρνούνται στα άτομα με αναπηρία την επιβίβαση ή τη βοήθεια, ενώ κάποιες άλλες ανέπτυξαν ένα σύστημα ποσόστωσης, βάσει του οποίου οριζόταν ένας μέγιστος αριθμός ατόμων με αναπηρία ανά πτήση, ανεξάρτητα από την κατηγορία της αναπηρίας.

Ο νέος Κανονισμός που υιοθετήθηκε από τους Υπουργούς Μεταφορών της Ε.Ε. θα απαγορεύει την άρνηση επιβίβασης ή της κράτησης θέσης σε πτήσεις λόγω αναπηρίας, ενώ οι επιβάτες με αναπηρία θα πρέπει να λαμβάνουν βοήθεια χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση, πράγμα που μέχρι τώρα βρισκόταν στη διακριτική ευχέρεια των υπευθύνων του αεροδρομίου. Σημαντικό μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση είναι επίσης η κατάλληλη εκπαίδευση του συνόλου του προσωπικού εξυπηρέτησης των επιβατών, έχοντας στο επίκεντρο αυτής της εκπαίδευσης την ίση μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία με τους λοιπούς επιβάτες.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης, δήλωσε σχετικά: «Οι προσπάθειες της Ευρώπης να εξαλείψει τα σύνορα και να καταστήσει δυνατή την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών της αποτελεί συχνά μια ουτοπία για τα άτομα με αναπηρία. Τόσο για τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, όσο και για τις οικογένειές τους, τα ταξίδια είναι συχνά αδύνατα, γεγονός που υπαγορεύουν είτε αυθαίρετοι λόγοι, είτε η συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθείται για μια καριέρα σε ανάλογα επαγγέλματα. Ο νέος Κανονισμός θα αλλάξει τις ζωές των ατόμων με αναπηρία και αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στη μάχη κατά της διακριτικής μεταχείρισης, αφού αν μη τι άλλο, αφορά στην προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες άσκησης πίεσης από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, ο Κανονισμός αφήνει περιθώρια άρνησης της επιβίβασης στα άτομα με αναπηρία, επικαλούμενος «λόγους ασφαλείας», οι οποίοι παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Σε περίπτωση που οι λόγοι αυτοί καθοριστούν σε επίπεδο κρατών – μελών, μπορούν να υψώσουν ισχυρά εμπόδια στη μετακίνηση των επιβατών με αναπηρία. «Τα κριτήρια ασφάλειας πρέπει να εναρμονίζονται διεθνώς ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διαφορετικά, ένα άτομο με αναπηρία θα έχει τη δυνατότητα μετακίνησης από μια χώρα σε άλλη, χωρίς να δύναται να επιστρέψει στην αφετηρία, αφού θα υπόκειται σε διαφορετική νομοθεσία. Η ύπαρξη εναρμονισμένων κριτηρίων διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία να κατανοούν τα δικαιώματά τους και προσδίδει σε όλο το σύστημα περισσότερη διαφάνεια για όλους», τόνισε ο Πρόεδρος του Φόρουμ και της ΕΣΑμεΑ.

Το δικαίωμα στη μη άρνηση επιβίβασης ή κράτησης θέσης θα είναι εφαρμόσιμο από το καλοκαίρι του 2007, ενώ το σύνολο του Κανονισμού θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή ένα χρόνο αργότερα και θα ισχύει για ευρωπαϊκά αεροδρόμια και αερογραμμές.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Τέλος στην καθημερινή διακριτική μεταχείριση των ταξιδιωτών με αναπηρία στα αεροπλάνα με την υιοθέτηση Κανονισμού - Ορόσημο από τους Υπουργούς Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis