Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.:

Οι θέσεις τις Ε.Σ.ΑμεΑ. για τις πρωτοβουλίες – δεσμεύσεις που ανακοίνωσε ο Υπ. Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος μετά τη λήξη των εργασιών της διημερίδας για τα άτομα με αναπηρίες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης

Στον απόηχο της επιτυχημένης και σημαντικής διεθνούς διημερίδας που διοργάνωσαν οι Γραμματείες Επικοινωνίας – Ενημέρωσης στις 19-20 Ιουνίου 2006 με θέμα «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ», η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία αυτή, που αν μη τι άλλο συμβάλλει τα μέγιστα στην αφύπνιση όχι μόνο των εργαζομένων στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, αλλά και της κοινής γνώμης για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία.

Όσον αφορά στις δεσμεύσεις του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Θ. Ρουσόπουλου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της διημερίδας, η Συνομοσπονδία χαιρετίζει την πρωτοβουλία του κ. Ρουσόπουλου να αποδοθεί χαρακτήρας ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου στη διημερίδα, γεγονός που αν μη τι άλλο μπορεί να συνεισφέρει στην αλλαγή πλεύσης αναφορικά με τον τρόπο προβολής της αναπηρίας από τα ΜΜΕ.

Η Ε.ΣΑμεΑ., δεδομένου του ότι η θεματική του Συνεδρίου άπτεται του έργου της, καθώς και του ότι είναι πάγια απόφασή της να στηρίζει την όποια πρωτοβουλία που προάγει τα θέματα της αναπηρίας, ζήτησε με επιστολή προς τον κ. Ρουσόπουλο τη θεσμική συμμετοχή της στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, καθώς και τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο επί μακρόν έχει αναπτύξει σημαντικές δράσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και σε αυτόν τον τομέα.

Επιπλέον, η Συνομοσπονδία ζήτησε από τον Υπουργό Επικρατείας τη θεσμική εκπροσώπησή της στην Κριτική Επιτροπή που θα συνεδριάσει για να ανακοινώσει τους όρους συμμετοχής στο διαγωνισμό για το Βραβείο Ντοκυμαντέρ, ο οποίος θα διεξάγεται στο πλαίσιο του συνεδρίου, μέτρο ιδιαίτερα θετικό για την προβολή των θεμάτων που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία. Αν μη τι άλλο, η προβολή των ζητημάτων που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία μέσω ενός από τα ποιοτικότερα οπτικοακουστικά μέσα της έβδομης τέχνης, μπορεί να δράσει καταλυτικά, ώστε να καταστεί η πραγματική διάσταση της αναπηρίας πιο ορατή στην κοινή γνώμη.

Σχετικά με τη δέσμευση του κ. Ρουσόπουλου για τη διεξαγωγή έρευνας κοινής γνώμης κάθε χρόνο από το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, η Ε.Σ.ΑμεΑ. ζήτησε τη συμμετοχή της στην Επιστημονική Ομάδα του ΙΟΜ, αλλά και τη θεσμική εκπροσώπησή της στην Επιτροπή Σχεδιασμού της έρευνας αυτής, δεδομένης της συνεχούς έρευνας της Συνομοσπονδίας για τα θέματα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στα ΜΜΕ. Επιπλέον, πρότεινε την προσαρμογή όλων των ιστοσελίδων του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του στα διεθνή κριτήρια προσβασιμότητας.

Η Συνομοσπονδία χαιρετίζει επίσης την έκδοση ενός χρηστικού βιβλίου για τους Έλληνες πολίτες με προβλήματα όρασης και προτείνει η έκδοσή του σε γραφή Braille να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, φορείς που εδώ και δεκαετίες αγωνίζονται για την υιοθέτηση και χρήση αυτού του συστήματος γραφής. Επιπρόσθετα, η δέσμευση του κ. Ρουσόπουλου για την έκδοση δόκιμου λεξιλογίου - εγχειριδίου για δημοσιογράφους και πολίτες σχετικά με τα άτομα με αναπηρία, κινείται απόλυτα προς τη σωστή κατεύθυνση, γι’ αυτό και η Συνομοσπονδία πρότεινε τη σύσταση και καθιέρωση μόνιμης επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχει, ούτως ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς το λεξιλόγιο αυτό.

Τέλος, όσον αφορά στην τελευταία δέσμευση του Υπουργού, αναφορικά με τη διοργάνωση τηλεμαραθωνίου σε συνεργασία με την ΕΡΤ, αφιερωμένου στα άτομα με αναπηρία για την χρηματοδότηση των σκοπών του Συνεδρίου, η Ε.Σ.ΑμεΑ. εκφράζει την αντίθεσή της με τέτοιου είδους πρακτικές, καθώς είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι τηλεμαραθώνιοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι στη συνείδηση της κοινής γνώμης με τη φιλανθρωπία, άσχετα με τον σκοπό για τον οποίο γίνονται, γεγονός που αντιβαίνει στο πνεύμα της νέας προσέγγισης για την αναπηρία, που επί χρόνια το αναπηρικό κίνημα προσπαθεί να επιτύχει. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που όχι μόνο δεν βοηθά στην κατάρριψη των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων της κοινωνίας για τα άτομα με αναπηρία, αλλά αντίθετα συμβάλλει στην περαιτέρω διαιώνισή τους.

Η Συνομοσπονδία αναγνωρίζει την καλή πρόθεση του Υπουργού Επικρατείας, ωστόσο εμμένει στην άποψη ότι η χρηματοδότηση μέτρων και πολιτικών για την αναπηρία αποτελεί οικονομική ευθύνη της ίδιας της πολιτείας, μέσω του προϋπολογισμού όλων των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών κυβερνητικών οργάνων και δεν πρέπει να επαφίεται στην ευαισθησία του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη. Αντί αυτής της πρωτοβουλίας που έχει καθαρά οικονομική χροιά, θα μπορούσε να διοργανωθεί με τη συνεισφορά της δημόσιας τηλεόρασης ένας εθνικός τηλεμαραθώνιος ενημέρωσης, που θα συνέβαλε καθοριστικά στην προώθηση της εικόνας που ο ίδιος ο κ. Ρουσόπουλος παρουσίασε με τις υπόλοιπες δεσμεύσεις του μετά το πέρας της διημερίδας.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Οι θέσεις τις Ε.Σ.ΑμεΑ. για τις πρωτοβουλίες – δεσμεύσεις που ανακοίνωσε ο Υπ. Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος μετά τη λήξη των εργασιών της διημερίδας για τα άτομα με αναπηρίες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis