Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.:

""Απαραίτητη η συμπερίληψη και άλλων κατηγοριών αναπηρίας (μη αναστρέψιμων) στην απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη για Υγειονομική κρίση επ’ αόριστον" "

Μετά τη συνάντηση του Προεδρείου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία με τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σάββα Τσιτουρίδη στις 17 Μαΐου 2006, όπου τέθηκε το ζήτημα της απίστευτης ταλαιπωρίας που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία με την επανεξέταση από τις Υγειονομικές Επιτροπές, ο κ. Τσιτουρίδης δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε λήψη μέτρων για την επίλυση του θέματος αυτού.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας συμφώνησε να επιλυθεί το ζήτημα αυτό με δέσμη μέτρων, σύμφωνα με τα οποία τα άτομα των οποίων η αναπηρία είναι μη αναστρέψιμη να εξετάζονται για τον καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας τους μια φορά από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή. Παράλληλα συμφωνήθηκε η ένταξη σε επικείμενο Σχέδιο Νόμου εξουσιοδοτικής διάταξης, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης να καθορίζονται οι αναπηρίες που είναι μη αναστρέψιμες.

Η απόφαση περί «Υγειονομικής κρίσης επ’ αόριστον» είναι αν μη τι άλλο ένα θετικό βήμα στην προσπάθεια να δοθεί τέλος στο Γολγοθά των ατόμων με αναπηρία. Ωστόσο, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρωτοβουλίας για τα άτομα με αναπηρία, διαπίστωσε και επισημαίνει δύο σημεία, στα οποία υστερεί:

1. οι δηλώσεις του κ. Τσιτουρίδη και η απόφαση του ΙΚΑ αφορούν ένα περιορισμένο αριθμό κατηγοριών αναπηρίας και αφήνουν έξω μια σειρά κατηγοριών αναπηρίας, οι οποίες είναι μη αναστρέψιμες όπως παραπληγία – τετραπληγία, τυφλότητα, κώφωση, θαλασσαιμία, Σακχαρώδης Διαβήτης (Ινσουλινοεξαρτώμενα άτομα), αιμορροφιλία κ.λ.π.

2. οι δηλώσεις του κ. Τσιτουρίδη και η απόφαση του ΙΚΑ ισχύει για τα άτομα με αναπηρία (ορισμένων κατηγοριών) των οποίων το ποσοστό αναπηρίας είναι 80% και άνω. Ουσιαστικά ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας σε 80% και άνω αποκλείει από την ισχύ του μέτρου το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων με αναπηρία όπως με Σύνδρομο Down, αυτισμό, νοητική υστέρηση, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον ΚΕΒΑ το ποσοστό που παίρνουν αυτές οι αναπηρίες είναι 67% κι άνω.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. τονίζει την ανάγκη συμπερίληψης των παραπάνω κατηγοριών αναπηρίας στην εν λόγω ρύθμιση, θεωρώντας παντελώς άδικο να μην μπορούν να κάνουν χρήση των πλεονεκτημάτων της άτομα με αναπηρία που έχουν αναπηρία ουσιαστικά εκ γενετής ή και ακόμη άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση των οποίων η αναπηρία τους είναι απολύτως μη αναστρέψιμη.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » ""Απαραίτητη η συμπερίληψη και άλλων κατηγοριών αναπηρίας (μη αναστρέψιμων) στην απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη για Υγειονομική κρίση επ’ αόριστον" "
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis