Αρ. Πρωτ.:

Η αρχή του τέλους του αποκλεισμού των Ατόμων με Αναπηρία από την ενημέρωση χάρη στο νέο ψηφιακό κανάλι της ΕΡΤ, Πρίσμα +

Την αρχή του τέλους του αποκλεισμού των Ατόμων με Αναπηρία από την ψυχαγωγία και την ενημέρωση σήμανε η έναρξη της εκπομπής του πρώτου επίγειου ψηφιακού καναλιού της ΕΡΤ Πρίσμα +, το οποίο έχει ως στόχο τη μετάδοση προγράμματος με περιεχόμενο καθολικά προσβάσιμο για τα Άτομα με Αναπηρία αλλά και ειδικές ζώνες για τα Άτομα με Αναπηρία. Το νέο κανάλι, που λειτουργεί προς το παρόν πιλοτικά, θέτει τις βάσεις ώστε να κατασταθεί η τηλεόραση, το ισχυρότερο μέσο μαζικής ενημέρωσης στις μέρες μας, προσβάσιμη από όλους ανεξαιρέτως, ακόμα κι αν αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής, όρασης ή κινητικής αναπηρίας.

Έτσι, τα Άτομα με Αναπηρία αποκτούν τη δυνατότητα επιλογής μέσα από μια σειρά Υπηρεσιών Πρόσβασης (ακουστική περιγραφή, υπότιτλοι, εκφωνημένοι υπότιτλοι, χρήση της νοηματικής γλώσσας) ώστε να μπορούν μέσω αυτών να παρακολουθούν οπτικοακουστικά έργα, συμμετέχοντας ισότιμα στην ίδια εμπειρία με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους ή άλλα άτομα του περιβάλλοντός τους.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία επικροτεί αυτήν την πρωτοβουλία της ΕΡΤ και εκφράζει την ελπίδα ότι θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για περαιτέρω επέκταση τέτοιων υπηρεσιών, που συμβάλλουν τα μέγιστα στην ομαλή ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία στη σύγχρονη κοινωνία.

Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Βαρδακαστάνης δήλωσε:
«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η εν λόγω πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη δημόσια τηλεόραση. Τίθενται επιτέλους οι βάσεις για την προσβασιμότητα της τηλεόρασης απ' όλους. Το Πρίσμα + πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και για τα υπόλοιπα κανάλια. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (Ι.Κ.Π.Α.) και την ΕΡΤ, επιδιώκοντας την επέκταση ανάλογων πρωτοβουλιών σε όλα τα κανάλια ψηφιακής και αναλογικής τηλεόρασης. Τα Άτομα με Αναπηρία έχουν ίσο δικαίωμα στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία με τους υπόλοιπους συμπολίτες τους και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό».

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή