Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.:

Στη Συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για την Απασχόληση που έλαβε χώρα στις 30 Ιανουαρίου 2006 συμμετείχε η Ε.Σ.Α.Ε.Α. με τον Πρόεδρο της κ. Ι. Βαρδακαστάνη.

Στις 30 Ιανουαρίου 2006 συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης. στην οποία συμμετείχε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με τον Πρόεδρό της κ. Ι. Βαρδακαστάνη. Κεντρικό θέμα της συνεδρίασης ήταν: «Προτάσεις για εφαρμοσμένες πολιτικές προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της απασχόλησης και της μείωσης της ανεργίας».

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας κ. Ι. Βαρδακαστάνης στην τοποθέτησή του επί του ανωτέρω θέματος, το οποίο αποτελεί κορυφαίο θέμα στη θεματική ατζέντα του αναπηρικού κινήματος, μεταξύ άλλων τόνισε τα ακόλουθα:

Ζήτησε τη θέσπιση ειδικού νόμου για την προώθηση της απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία τονίζοντας ότι η κατοχύρωση της εργασίας αποτελεί βασικό παράγοντα οικονομικής αυτονομίας των ατόμων με αναπηρία, ενίσχυσης της αυτοεκτίμησής τους και ενεργής συμμετοχής τους στην κοινωνία.

Τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιούνται όμοιες πολιτικές για ανόμοιες κοινωνικές ομάδες και απαίτησε να αποσυνδεθούν τα άτομα με αναπηρία από τον Ν. 2643/98. Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.Ε.Α. διευκρίνισε ότι την αλλαγή του Νόμου το αναπηρικό κίνημα την αντιλαμβάνεται όχι ως εκχώρηση συμφωνημένων, αλλά ως ένα ειδικό νόμο που θα αφορά αποκλειστικά τα προνόμια των ΑμεΑ χωριστά από τις άλλες κατηγορίες που καλύπτει αυτή τη στιγμή ο Ν. 2643/98.

Τόνισε ότι για το σχεδιασμό μέτρων προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της απασχόλησης και της μείωσης της ανεργίας που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία απαιτείται η ανάπτυξη ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων.

Την αντίθεσή του αναπηρικού κινήματος με κατηγορηματικό τρόπο εξέφρασε ο κ. Ι. Βαρδακαστάνης στο αίτημα του ΣΕΒ για περιορισμό του ποσοστού των υποχρεωτικών προσλήψεων.

Επεσήμανε ότι από τη μεταπολίτευση έως σήμερα καμία κυβέρνηση δεν είχε στο επίκεντρό της πολιτικές για την προώθηση στην αγορά εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας των ατόμων με αναπηρία παρ’ όλες τις θετικές προθέσεις τους.

Τόνισε ότι τα μέτρα για την βελτίωση της απασχόλησης και της ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας απαιτούν το σχεδιασμό και την υλοποίηση συνδυασμένων πολιτικών για την ίση μεταχείριση, την καταπολέμηση των διακρίσεων, την ποσόστωση κλπ. μέσω της θέσπισης ενός ενιαίου νομικού πλαισίου.

Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.Ε.Α. επεσήμανε με έμφαση ότι ο συνταγματικός νομοθέτης κατά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας στην παρ. 6 του άρθρου 21 περιλαμβάνει συγκεκριμένα τη συνταγματική επιταγή της θέσπισης μέτρων και πολιτικών για την επαγγελματική ένταξη των ατόμων με αναπηρία.

Ο Υπουργός Απασχόλησης κ. Παναγιωτόπουλος κατά την ανακοίνωση των συμπερασμάτων αυτής της συνεδρίαση προς τους δημοσιογράφους δήλωσε ότι ένα από τα συμπεράσματα που εξήχθησαν ήταν η κατάρτιση ειδικού νόμου για την απασχόληση και την καταπολέμηση των διακρίσεων των ατόμων με αναπηρία.

Στο πλαίσιο αυτής της επιτροπής αποφασίστηκε η συγκρότηση ειδικής ομάδας για την εφαρμογή πολιτικών προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της απασχόλησης και της μείωσης της ανεργίας για τα άτομα με αναπηρία.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός στις δηλώσεις τους τόσο ο ίδιος όσο και η Κυβέρνηση ενθαρρύνουν το διάλογο των Κοινωνικών Εταίρων για αυτό το θέμα.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Στη Συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για την Απασχόληση που έλαβε χώρα στις 30 Ιανουαρίου 2006 συμμετείχε η Ε.Σ.Α.Ε.Α. με τον Πρόεδρο της κ. Ι. Βαρδακαστάνη.
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis