Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 363

Συνεδρίαση του Φόρουμ στη Λετονία: Κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού για τα ΑμεΑ στην ΕΕ, λόγω των μεταρρυθμίσεων

Νέα στοιχεία ήρθαν στο φως για τις αρνητικές επιπτώσεις στα άτομα με αναπηρία στην ΕΕ λόγω της ατζέντας της Στρατηγικής για την Ευρώπη 2020, στη συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) στη Λετονία αυτό το Σαββατοκύριακο (22-23/2). Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ΕΕ το τελευταίο εξάμηνο.

Τα μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις, ως αποτέλεσμα των συστάσεων της ΕΕ υπονομεύουν την κοινωνική ένταξη και συνοχή. Μέλη του Φόρουμ από χώρες όπως η Φινλανδία, η Δανία και το Βέλγιο έδωσαν παραδείγματα διαδικασιών σε επίπεδο χώρας που δεν είναι ούτε διαφανείς, ούτε δίχως αποκλεισμούς.

Τα άτομα με αναπηρία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και μεγαλύτερο κίνδυνο ανεργίας σε σχέση με τα άτομα χωρίς αναπηρία.

Η διασφάλιση του βιοτικού επιπέδου και της κοινωνικής προστασίας είναι θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία εμποδίζονται από τις εθνικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα αποκατάστασης που λαμβάνονται για την επιδίωξη της οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ. Η οικονομική ανάπτυξη όμως δεν πρέπει να αφήνει εκτός το 16% του πληθυσμού της ΕΕ.

Κοινά προβλήματα των ατόμων με αναπηρία σε όλη την ΕΕ είναι οι αμφιλεγόμενες συνέπειες από τις ειδικές συστάσεις ανά χώρα, η έλλειψη διαφάνειας και η έλλειψη συμμετοχής των ίδιων των ατόμων με αναπηρία στην ανάπτυξη των εθνικών μεταρρυθμίσεων από τις εθνικές αρχές.

Επί του παρόντος, οι μεταρρυθμιστικές διαδικασίες επιδεινώνουν τις ανισότητες στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή οι γυναίκες, οι νέοι, τα άτομα με αναπηρία και οι ηλικιωμένοι πλήττονται δυσανάλογα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις και οδηγούνται στη φτώχεια. Το EDF καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να απαιτήσουν και να διασφαλίσουν τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία στις εξαμηνιαίες διαδικασίες της Στρατηγικής για την Ευρώπη 2020. Τα άτομα με αναπηρία ζητούν πραγματική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, και πραγματική οικονομική ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς. Καλούν για την ενσωμάτωση των δεικτών κοινωνικής ισότητας στην Ευρώπη 2020.

Πριν τη συνεδρίαση του ΔΣ του Φόρουμ διοργανώθηκε μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για τις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας για τα άτομα με αναπηρία, η οποία συγκέντρωσε περισσότερους από 150 συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη.

Με τίτλο «Ψηφιακή Ευρώπη για Όλους» , το συνέδριο άνοιξε ένα διάλογο μεταξύ των εκπροσώπων των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία και των ευρωπαϊκών και εθνικών φορέων λήψης αποφάσεων.

Το συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Λετονικής Προεδρίας της ΕΕ που έχει θέσει την ψηφιακή Ευρώπη στην ατζέντα με τις προτεραιότητές της.

«Στη Λετονία, η αναπηρία συχνά συνδέεται μόνο με τις κοινωνικές υπηρεσίες ή τις υπηρεσίες υγείας. Μιλάμε για τις συντάξεις αναπηρίας και τα επιδόματα, και μερικές φορές για την απασχόληση. Μόνο πολύ σπάνια μπορούμε να φανταστούμε πόσο σημαντικές λύσεις μπορούν να φέρουν στις καθημερινές δραστηριότητες των ατόμων με αναπηρία οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Για παράδειγμα, τα συστήματα πλοήγησης βοηθούν τους τυφλούς να πλοηγηθούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα, έξυπνες λύσεις για το σπίτι καθιστούν δυνατή τη διαχείριση της καθημερινής ζωής για τα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες, ενώ οι κωφοί μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν ειδικές εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα. Εμείς απλά πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτές τις δυνατότητες», δήλωσε η αντιπρόεδρος του Φόρουμ Gunta Anca.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Συνεδρίαση του Φόρουμ στη Λετονία: Κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού για τα ΑμεΑ στην ΕΕ, λόγω των μεταρρυθμίσεων
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis