Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.:

""Ανακοίνωση για την 3η Δεκέμβρη (Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία)" "

Τον Ιούλιο του 1996, με την ψήφιση του Ν.2430/96 από τη Βουλή των Ελλήνων, η 3η Δεκέμβρη καθιερώθηκε ως Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Η καθιέρωση της 3ης Δεκέμβρη ως Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ήταν αποτέλεσμα των διεκδικήσεων του αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος της χώρας.

Οι αγώνες και η διεκδίκηση του αναπηρικού κινήματος της χώρας, για την επίτευξη πλήρους ένταξης και εξίσωσης των ευκαιριών των ατόμων με αναπηρία, δε σταμάτησαν με τη ψήφιση του Ν.2430/96. Αντιθέτως άνοιξαν το δρόμο προς τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, εκφρασμένες μέσα από την Ε.Σ.ΑΕ.Α. που αποτελεί το τριτοβάθμιο κοινωνικοσυνδικαλιστικό φορέα τους, να συμμετέχουν στο σχεδιασμό, στην εφαρμογή και στην αξιολόγηση των πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία.

Από τότε έως και σήμερα, κάθε έτος, η 3η Δεκέμβρη αποτέλεσε ημέρα ανάδειξης των θεμάτων που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία, ημέρα κοινωνικής διαμαρτυρίας και απαίτησης για τη διασφάλιση του σεβασμού της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας των πολιτών με αναπηρία, ημέρα γιορτής της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Η Ε.Σ.Α.Ε.Α δεν διεκδικεί το σεβασμό στη διαφορετικότητα, γιατί αυτό συνεπάγεται ότι υπάρχει φυσιολογικότητα. Η Ε.Σ.Α.Ε.Α διεκδικεί να γίνονται απόλυτα σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και να λαμβάνεται υπ’ όψιν σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής το καταπληκτικό της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.

Η Ε.Σ.Α.Ε.Α και αυτή τη χρονιά έχει καλέσει όλες τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους να συμμετέχουν την 3η Δεκέμβρη ενεργά με ποικίλες μορφές εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, όπως εκδηλώσεις-ημερίδες, συγκεντρώσεις και κινήσεις διαμαρτυρίας, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Ελληνική Πολιτεία και Κοινωνία ότι η αναπηρία είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων το οποίο απαιτεί την πολιτική και κοινωνική συναίνεση.

Η Ε.Σ.Α.Ε.Α, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα υποβάλλει τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2005, στην Πρόεδρο της Βουλής Έκθεση με θέμα: «Προσβασιμότητα: Το κλειδί για την εξάλειψη των διακρίσεων.» Αυτή η Έκθεση αποτελεί ένα Κείμενο αναφοράς για την ποιοτική αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος με στόχο τη διασφάλιση της ισότητας, της αυτονομίας και της ανεμπόδιστης άσκησης του δικαιώματος στην επιλογή των ατόμων με αναπηρία.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2005 η Ε.Σ.Α.Ε.Α. διοργανώνει σε συνεργασία με την ΠΟΣΓΚΑμεΑ και τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Ειδικής Αγωγής (ΠΕΣΕΑ) ημερίδα με θέμα: «Ένα εκπαιδευτικό σύστημα για όλους, χωρίς αποκλεισμούς». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Caravel από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα Η ημερίδα αυτή θα δώσει για πρώτη φορά την ευκαιρία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, εκπαιδευτική κοινότητα, νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση και αναπηρικό κίνημα να συζητήσουν σε βάθος τα θέματα εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία.

Ανήμερα την 3η Δεκέμβρη στις 19:30 διοργανώνεται Δεξίωση στο Ξενοδοχείο "ΚΑΨΗΣ" στη Θεσσαλονίκη στην οποία συμμετέχουν οι Φορείς _Μέλη της Ε.Σ.Α.Ε.Α. που ανήκουν στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι της Πολιτείας κ.ά .

Στις 5 Δεκεμβρίου 2005, η Ε.Σ.Α.Ε.Α και η Νομαρχία Πειραιά συνδιοργανώνουν εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο του Ο.Λ.Π στις 17:30 με θέμα: "Προσεγγίζουμε την αναπηρία με επίκεντρο τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του."

Η εφημερίδα ¨Ελευθεροτυπία¨ συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στα θέματα αναπηρίας, στο φύλλο της 3ης Δεκέμβρη θα διαθέσει CD single με τίτλο ¨Εμείς οι Ήρωες και οι Θεοί¨ σε μουσική Κώστα Γανωτή και στίχους από το ποίημα ¨Αττικόν του Άγγελου Σικελιανού. Το τραγούδι ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας. Το τραγούδι αυτό είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στην Τελετή Λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων 2004. Η παρουσίασή του ματαιώθηκε λόγω του τραγικού δυστυχήματος στο Μαλλιακό εκείνη την περίοδο.

Στο πλαίσιο της 3ης Δεκέμβρη η Ε.Σ.Α.Ε.Α όπως κάθε χρόνο στηρίζει όλες τις εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις που έχουν αναγγείλει οι φορείς-μέλη της σε όλη την Ελλάδα.

Η 3η Δεκέμβρη είναι ημέρα που αφορά όλα τα άτομα με αναπηρία και όλους τους πολίτες αυτής της χώρας. Ο σεβασμός της κοινωνίας και η αναγνώριση του δικαιώματος της ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών αποτελεί υπόθεση όλων μας. Η αναγνώριση της αξίας της ποικιλομορφίας, η κατανόηση από το κοινωνικό σύνολο των δικαιωμάτων και των αναγκών των ατόμων με αναπηρία που βασίζονται στα πανανθρώπινα ιδεώδη αποτελεί ισχυρό δείκτη της πολιτισμικής μας εξέλιξης.

Η 3η Δεκέμβρη αποτελεί ισχυρό εργαλείο αξιολόγησης συγκεκριμένων δράσεων και πολιτικών δεσμεύσεων. Είναι η μέρα που κρίνεται το κατά πόσο οι κοινωνικές και πολιτικές δεσμεύσεις έχουν αποτυπωθεί στην καθημερινή πραγματικότητα και έχουν συντελέσει στην ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών ζωής των ατόμων με αναπηρία.

Πληροφορίες: Κιν. τηλ. Προέδρου κ. Ι. Βαρδακαστάνη 6937 157193

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » ""Ανακοίνωση για την 3η Δεκέμβρη (Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία)" "
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis