Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 1535

Παρέμβαση για τα εργασιακά των δημοσίων υπαλλήλων ΑμεΑ

Επιστολή - παρέμβαση επί του νομοσχεδίου «Δαπάνες Μετακινούμενων εντός & εκτός επικράτειας», για θέματα που αφορούν στην εργασιακή ζωή υπαλλήλων, εμπίπτουν στις διατάξεις του ανωτέρω νόμου και είναι άτομα με αναπηρία, απέστειλε η ΕΣΑμεΑ στο υπουργείο Οικονομικών.

Η αναγνώριση του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία στην εργασία σε ίση βάση με τους άλλους, αναφέρεται ρητά στο προοίμιο του άρθρου 27 «Εργασία και Απασχόληση» της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (έτος 2007), η οποία υπογράφτηκε από τη χώρα μας και κυρώθηκε μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλό της με τη ψήφιση του νόμου 4074/2012. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι τα Κράτη - Μέρη, μεταξύ άλλων, απασχολούν ΑμεΑ στο δημόσιο τομέα (σημείο ζ. του άρθρου 27) και διασφαλίζουν ότι εύλογη προσαρμογή παρέχεται στα άτομα με αναπηρία στο χώρο εργασίας (σημείο ι. του ιδίου άρθρου).

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία χαρακτηρίζεται από ρηξικέλευθες και καινοτόμες προτάσεις για την αναπηρία, αποτελεί νομικά δεσμευτικό κείμενο για τις χώρες που υπογράφουν και κυρώνουν τη Σύμβαση, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, εισάγοντας τη νέα δικαιωματική προσέγγιση και την κοινωνική προσέγγιση για την αναπηρία σε αντιδιαστολή με την ξεπερασμένη ιατρική προσέγγιση.

Έτσι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να αποτυπώσει θεσμικά το κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας. Το αναπηρικό κίνημα ζητά το αυτονόητο: ό,τι ήδη εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στον ΟΗΕ... και όχι μόνο στους υπαλλήλους τους, αλλά σε κάθε άτομο με αναπηρία που θα χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες τους για κάποιο χρονικό διάστημα, πχ ως επισκέπτης. Ζητά λίγα λόγια να αναγνωρισθούν τα διεθνώς κρατούντα - την εναρμόνιση με τις Οδηγίες και τους Νόμους που η χώρα έχει ήδη ψηφίσει.

Οι προτάσεις αναλυτικά στην επιστολή

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Παρέμβαση για τα εργασιακά των δημοσίων υπαλλήλων ΑμεΑ
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis