Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 1728

Ημερίδα Δια Βίου Εκπαίδυση και Αναπηρία - ζωντανά

Με μεγάλη προσέλευση και επιτυχία πραγματοποιείται η ημερίδα της ΕΣΑμεΑ «Δια Βίου Εκπαίδευση και Αναπηρία», σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Γίνεται η παρουσίαση της φιλοσοφίας και των στόχων του Έργου «Προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης για την Αναπηρία» ενώ από το μεσημέρι θα λειτουργήσουν δύο ομάδες εργασίας που θα επεξεργαστούν το ζήτημα της διαλεκτικής σχέσης της εκπαίδευσης ενηλίκων με το αναπηρικό κίνημα και το θέμα της διά βίου εκπαίδευσης στην περίπτωση των ατόμων με βαριές αναπηρίες.

Στην Ημερίδα έχουν κληθεί να μιλήσουν ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες, άτομα με αναπηρία κ.ά. προκειμένου να δοθούν ερεθίσματα για κριτική προσέγγιση και γόνιμο διάλογο σε θέματα διά βίου εκπαίδευσης και ατόμων με αναπηρία.

Οι εργασίες της ημερίδας μεταδίδονται μέσω live streaming (σε ζωντανό χρόνο) από την ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. www.esamea.gr

Στην έναρξη χαιρέτησαν ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του European Disability Forum Ιωάννης Βαρδακαστάνης, η Γ.Γ. Πρόνοιας Μ. Κουτσούρη, η Γ. Γ. Ευρωπαϊκών και Κοινοτικών Πόρων Δ. Χαλικιά, ο Γ.Γ. Δια Βίου Μάθησης Γ. Σπάθης και ο αντιπρόεδρος της επιτροπής παιδείας και θρησκευμάτων της ΚΕΔΕ Θανάσης Παπαθανάσης. Συντονιστής είναι ο Γ.Γ. της ΕΣΑμεΑ Χρήστος Νάστας.

«Αναπηρικό Κίνημα και Εκπαίδευση Ενηλίκων: Μετασχηματίζοντας τον τρόπο προσέγγισης της αναπηρίας», ήταν ο τίτλος της ομιλίας του κ. Βαρδακαστάνη. Μεταξύ άλλων μίλησε για το πόσο χρειάζεται η χώρα ένα στρατηγικό πλαίσιο σχεδιασμού για την Αναπηρία, ώστε να υπάρχει προγραμματισμός αλλά και έλεγχος και αξιολόγηση, ώστε να διαχυθεί η Αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της πολικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Τόνισε ότι όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα απέφυγαν να πραγματοποιήσουν ένα τέτοιο σχεδιασμό, ώστε να μην ελέγχονται. « Δεν ξέφυγαν όμως από το αναπηρικό κίνημα, που είναι άγρυπνος φρουρός των κακώς κειμένων και υπερασπίζεται με πάθος τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους».

Ο κ. Βαρδακαστάνης μίλησε για το σημείο συντονισμού που πρέπει να έχει το κράτος, ώστε να ελέγχεται η υλοποίηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που η χώρα έχει κυρώσει, και είναι αυτό το νομικό έργο που ορίζει όλες τις αλλαγές που πρέπει να συμβούν, ώστε τα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με όλους. Σε αυτό το σημείο μεγάλο ρόλο παίζει το εθνικό αναπηρικό κίνημα, με την εναλλακτική έκθεση που θα συντάξει προς τον ΟΗΕ, σχετικά με την υλοποίηση της Σύμβασης στην Ελλάδα, αλλά και με το τι κάνει το ίδιο: είτε πώς τις παρεμβάσεις του, είτε με την εκπαίδευση των στελεχών του και εν γένει του αναπηρικού χώρου.

Το πρόγραμμα Δια Βίου Εκπαίδευσης για την Αναπηρία καλύπτει εδώ και χρόνια τη μεγάλη ανάγκη να εκπαιδεύονται τα ίδια τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους στην Αναπηρία, στα δικαιώματά τους, στην ίδια την οπτική που πρέπει να διαθέτουν για να μπορούν να διεκδικούν με τεχνοκρατική επάρκεια. «Δεν μας αρκεί να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία, τις αρχές, ώστε να αλλάξουν την οπτική τους για την αναπηρία, πρέπει και εμείς να εκπαιδευόμαστε σε μόνιμη βάση. Το Πρόγραμμα αυτό είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο προώθησης των δικαιωμάτων της Αναπηρίας. Το υλοποιεί το αναπηρικό κίνημα για τα άτομα με αναπηρία, όπως λέμε Τίποτα για Εμάς χωρίς Εμάς, η αντίληψή μας να διαχυθεί στην κοινωνία, ότι τα άτομα με αναπηρία, από το περιθώριο που βρίσκονταν, μπορούν και θέλουν να μετέχουν παντού. Ένα αναπηρικό κίνημα πολιτικοποιημένο αλλά ανεξάρτητο, χωρίς δεσμεύσεις, και αυτός είναι ο λόγος που μέσα στην κρίση μπορούμε να απευθυνόμαστε στον κόσμο και η κοινωνία να το αγκαλιάζει».

Για το «δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση: από τη θεωρία στην πράξη», μίλησε ο κ. Κοντιάδης Ξενοφών, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου.

Για την «Συνδικαλιστική εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία. Το κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο», μίλησε ο κ. Νικολαΐδης Ευάγγελος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Διά Βίου Εκπαίδευση και Άτομα με Αναπηρία: Ένταξη ή διακριτή μεταχείριση των ενηλίκων με αναπηρία;» ήταν ο τίτλος του κ. Σούλη Σπύρου, Επίκουρου Καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η Φιλοσοφία και οι στόχοι του Έργου «Προγράμματα Διά βίου Εκπαίδευσης για την Αναπηρία» μίλησε η κ. Χατζηπέτρου Ανθή, MSc Εκπαίδευση Ενηλίκων, Επιστημονικό Στέλεχος της Ε.Σ.Α.μεΑ.
Μετά τις 3 το μεσημέρι ξεκινούν δύο ομάδες εργασίας. Η πρώτη έχει τίτλο: «Ενδυνάμωση αιρετών στελεχών του αναπηρικού κινήματος». Συντονιστής θα είναι ο κ. Βαρδακαστάνης, Rapporteur ο κ. Νικολαΐδης Ευάγγελος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εισηγητές: Η αναγκαιότητα της ενδυνάμωσης των στελεχών του αναπηρικού κινήματος, Βαρδακαστάνης Ιωάννης,Πρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ., Αποτίμηση της συνδικαλιστικής εκπαίδευσης των στελεχών του αναπηρικού κινήματος, Χατζηπέτρου Ανθή, Επιστημονικό Στέλεχος Ε.Σ.Α.μεΑ.
Η δεύτερη ομάδα έχει τίτλο: «Διά Βίου Εκπαίδευση Ατόμων με Βαριές Αναπηρίες σε Κοινωνικές Δεξιότητες». Συντονιστής/ Rapporteur: κ. Σούλης Σπύρος, Επίκουρος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εισηγητές: «Όταν τα παιδιά με αναπηρία κινδυνεύουν στα ιδρύματα: η ανάγκη ανάπτυξης σύγχρονων υπηρεσιών φροντίδας στην κοινότητα», Ασημόπουλος Χάρης,Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας, ΤΕΙ Αθηνών - Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, «Οι εκπαιδευτικές ανάγκες των ατόμων με βαριές αναπηρίες μέσα από τη ματιά των ίδιων και των εκπαιδευτών τους», Μουσμούτη Μαρία, Διδάκτωρ Νομικής, Διευθύντρια Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, «Αποτίμηση της εκπαιδευτικής δράσης «"Πρόγραμμα Διά Βίου Εκπαίδευση Ατόμων με Βαριές Αναπηρίες σε Κοινωνικές Δεξιότητες"», Παπανικολοπούλου Πέννυ, PhD Ψυχολόγος, Εξωτερική συνεργάτης Ε.Σ.Α.μεΑ.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Ημερίδα Δια Βίου Εκπαίδυση και Αναπηρία - ζωντανά
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis