Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 2745

Η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας είναι γεγονός!

Τι σημαίνει αυτό για 80 εκ. Ευρωπαίους πολίτες με αναπηρία;

Σήμερα Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας (European Accessibility Act). Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι η Ε.Σ.Α.μεΑ., χαιρετίζει αυτό το πολυαναμενόμενο νομοθέτημα, που ήταν στο επίκεντρο της Εκστρατείας του «Freedom of Movement» περισσότερο από τρία χρόνια.

Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας διαθέτει τη δυνατότητα να επιφέρει μια θετική αλλαγή. Ο νόμος, ο οποίος παίρνει τη μορφή Οδηγίας, θα έχει σημαντική επίδραση για την προσβασιμότητα των προϊόντων και υπηρεσιών για τα άτομα με αναπηρία σε όλη την ΕΕ.

Η δημοσίευση της πρότασης ακολουθεί τις συστάσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, που καλούσε την ΕΕ να εγκρίνει την Πράξη για την Προσβασιμότητα ως ένα βήμα προς την καλύτερη εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Ο πρόεδρος του EDF και της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, δήλωσε: «Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Επίτροπος M. Thyssen τήρησε τη δέσμευσή της να δημοσιεύσει το νόμο μέσα στο 2015. Αύριο είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην πρόσβαση και στην ενδυνάμωση. Η συγκεκριμένη νομοθεσία μπορεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία ώστε να απολαμβάνουν καλύτερα την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, των αγαθών και των υπηρεσιών στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Για πολλά χρόνια ο νόμος είχε αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα για το EDF και τα μέλη του, με την Εκστρατεία Freedom of Movement. Τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες το EDF και τα μέλη του θα εργαστούν από κοινού με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τις οργανώσεις εταίρους και άλλους ενδιαφερόμενους να κάνουν αυτό το κομμάτι της νομοθεσίας να αποκτήσει νόημα για 80 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προγραμματίσει μια αρχική περίοδο 8 εβδομάδων διαβουλεύσεων, κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δώσουν τα σχόλιά τους και στις οποίες το EDF θα συμμετάσχει. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συνήθης τακτική νομοθετική διαδικασία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα το EDF εργάζεται σε μια πιο λεπτομερή ανάλυση του κειμένου και μια ολοκληρωμένη θέση θα δημοσιευθεί σύντομα.

Η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=89&newsId=2400 

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας είναι γεγονός!
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis