Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 2751

Συναντήσεις με Τσίπρα και Παυλόπουλο την 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Σήμερα Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα, και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό παρέστησαν επίσης οι υπουργοί Θεανώ Φωτίου και Αλ. Φλαμπουράρης. Η αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. είχε επικεφαλής τον πρόεδρό της και πρόεδρο του European Disability Forum Ιωάννη Βαρδακαστάνη και αποτελούνταν από τον αντιπρόεδρο Γρηγόρη Λεοντόπουλο, τον γενικό γραμματέα Χρήστο Νάστα, τον οργανωτικό γραμματέα Αντώνη Χαροκόπο, τον Ταμία Κώστα Γαργάλη και το μέλος της Εκτελεστικής Γιάννη Λυμβαίο.

Μέσω του προέδρου της κ. Βαρδακαστάνη και των μελών της αντιπροσωπείας, η Ε.Σ.Α.μεΑ. τόνισε στον Πρωθυπουργό τα καίρια προβλήματα και ζητήματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, στην Ελλάδα της κρίσης. Δήλωσαν τη μεγάλη αγωνία των ατόμων με αναπηρία για τα επιδόματα τονίζοντας ότι είναι αδιανόητη η οποιαδήποτε μείωση ή εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, ότι είναι αδιανόητη η οποιαδήποτε μείωση συντάξεων κύριων και επικουρικών, καθώς και ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες μεταξύ των συνταξιούχων αναπήρων του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των γονέων που έχουν εξαρτημένα άτομα αυτών των κατηγοριών υπό την προστασία τους. Επιβάλλεται να υπάρξει προστασία των φοροαπαλλαγών και διεύρυνσή τους, προστασία των εργαζομένων με αναπηρία στο Δημόσιο από νέες μειώσεις και αποκατάσταση των υφιστάμενων αδικιών, πλήρη αναμόρφωση του ΚΕΠΑ, επανεξέταση του νόμου για την προστασία της α κατοικίας, του ΕΝΦΙΑ κλπ. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί ανεξάρτητο νόμο για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία, περιεγράφηκε η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ, τα κλειστά ή υποστελεχωμένα σχολεία, η απουσία πολιτικής για την αποιδρυματοποίηση και την ανεξάρτητη διαβίωση, η απαράδεκτη κατάσταση των κλειστών ιδρυμάτων περίθαλψης ατόμων με αναπηρία, ο κίνδυνος να κλείσουν δομές που έχουν οργανώσει και λειτουργούν σύλλογοι γονέων με παιδιά με βαριά αναπηρία, η ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος Διερμηνείας Νοηματικής, η αναγκαιότητα ένταξης της διάστασης της αναπηρίας σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής και ταυτόχρονα η αντιμετώπιση του διαρθρωτικού προβλήματος της έλλειψης συντονισμού των κυβερνητικών πολιτικών σε θέματα αναπηρίας.

Ο κ. Βαρδακαστάνης ζήτησε ακόμη την πλήρη συμμόρφωση της ελληνικής πολιτείας με τις υποχρεώσεις που επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, και η διαμόρφωση ενός Εθνικού Προγράμματος Πολιτικής για την Αναπηρία, ενώ η αντιπροσωπεία κατέθεσε στον Πρωθυπουργό τη Διακήρυξη της 3ης Δεκέμβρη της Ε.Σ.Α.μεΑ. καθώς και δύο επιστολές, με τις προτάσεις του αναπηρικού κινήματος αναλυτικά.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης η αναβάθμιση του συστήματος κοινωνικής προστασίας συνολικά για τους πολίτες και ειδικά για τα άτομα με αναπηρία.

Επίσης, συμφωνήθηκε ότι στο πλαίσιο των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα, το αναπηρικό κίνημα και η Κυβέρνηση θα συνεργαστούν για να θωρακίσουν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, με σεβασμό στη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Παράλληλα, και εντός του δεδομένου δημοσιονομικού πλαισίου, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την ενίσχυση του προσωπικού στα Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας, ενώ έμφαση θα δοθεί και στην Ειδική Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και επανασχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ θα υπάρξει ειδική μέριμνα, επίσης, για τις υπηρεσίες που παρέχονται προς τα ΑμεΑ.

Σε συντονισμό με τα συναρμόδια υπουργεία, και σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.μεΑ., θα εξεταστεί, τέλος, η καταλληλότερη δομή για διαρκή σχεδιασμό, υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση πολιτικών προστασίας των ατόμων με αναπηρία.

Σε ερώτηση του κ. Βαρδακαστάνη προς τον κ. Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θεωρεί τα αιτήματα της Ε.Σ.Α.μεΑ. εύλογα και η κυβέρνησή του θα δώσει τη μάχη να διατηρηθούν τα κεκτημένα και να μην υπάρξουν περικοπές,

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία σε όλη τη χώρα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, ζήτησε πλήρη προστασία από όλες τις περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, μισθούς κλπ. και επεσήμανε ότι το αναπηρικό κίνημα είναι σε διαρκή και αγωνιστική ετοιμότητα για τις εξελίξεις. «Το αναπηρικό κίνημα δεν θα αποδεχθεί ποτέ η κρίση να καταπιεί τα άτομα με αναπηρία».

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Παυλόπουλος άμεσα επισήμανε ότι είναι απαράδεκτο, και δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι η οικονομική κρίση για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Η αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. παρουσίασε τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι στέκεται αρωγός στα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος και ότι θα υπάρχει στενή συνεργασία της Προεδρίας με την Ε.Σ.Α.μεΑ.

Οι επιστολές στον Πρωθυπουργό
http://is.gd/FelO4F 
http://is.gd/q2Jz4s 

Η Διακήρυξη της 3ης Δεκέμβρη
http://www.esaea.gr/3rd-december-2015 

Φωτογραφίες στη σελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο facebook
https://www.facebook.com/ESAmeAgr 

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Συναντήσεις με Τσίπρα και Παυλόπουλο την 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis