Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 733

Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ι. Βαρδακαστάνης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μαζί με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών είχαν το απόγευμα της 8ης Μαΐου συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ παρέστησαν και ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλής και ο υφυπουργός Εργασίας κ. Πετρόπουλος. Η συγκεκριμένη συνάντηση είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 3 Απρίλη και αναβλήθηκε.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης από κοινού με τον γ.γ. της Ε.Σ.Α.μεΑ. Γιάννη Λυμβαίο,
Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ., όπως άλλωστε και οι πρόεδροι της ΕΟΤ Νίκος Γαλλιούρης και του ΠΣΤ Ηλίας Μαργιόλας έθεσαν στον πρωθυπουργό τα βασικά αιτήματα που σχετίζονται με τη συμφωνία για τη 2η αξιολόγηση, δηλαδή:
Επιδόματα
Για το θέμα των αναπηρικών επιδομάτων, που το αναπηρικό κίνημα ζητά, ως τελευταίο προπύργιο προστασίας των ΑμεΑ, να μην θιγούν, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν έχει τεθεί από καμία πλευρά της διαπραγμάτευσης και δεν πρόκειται να ανοιχτεί το θέμα.
Συντάξεις
Ζητήθηκε να μην μειωθούν οι συντάξεις των ΑμεΑ. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα προταθεί στους δανειστές της χώρας να υπάρξει εξαίρεση των ΑμεΑ 80% και άνω από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, ως διάταξη ενταγμένη στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, που είναι να ψηφισθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Εάν αυτό δεν γίνει δεκτό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα το αντιμετωπίσει η ίδια η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μηχανισμού επαναϋπολογισμού των συντάξεων του νόμου 4387, προκειμένου να αποκατασταθούν οι απώλειες που θα προκύψουν από 1ης Ιανουαρίου 2019. Ασφαλώς αυτό αποτελεί υπό προϋποθέσεις θετική εξέλιξη, αλλά παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων.
Για τις φοροαπαλλαγές των ατόμων με αναπηρία: ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε στους παριστάμενους ότι δεν υφίσταται θέμα φοροαπαλλαγών και δεν υπάρχει καμία ανησυχία ότι θα θιγούν.
Στον κ. Τσίπρα ετέθη επίσης το ζήτημα να μην συνυπολογίζονται στο εισόδημα, όπου υπάρχουν εισοδηματικά όρια, τα κάθε είδους επιδόματα αναπηρίας. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε θα εξεταστεί το ζήτημα από το οικονομικό επιτελείο: να εξαιρεθούν δηλαδή από τον υπολογισμό του εισοδηματικού ορίου και του ΕΝΦΙΑ τα επιδόματα και τα τεκμήρια.
Με το πέρας της συνάντησης ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε στον πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. ότι θα πραγματοποιηθεί και η εκκρεμούσα συνάντηση με την Ε.Σ.Α.μεΑ., όπου θα τεθεί επί τάπητος μια βαθιά συνολική μεταρρύθμιση στα ζητήματα της Αναπηρίας στην Ελλάδα. Ο κ. Βαρδακαστάνης επέδωσε στον πρωθυπουργό προσωπικά την επιστολή της ΕΣΑμεΑ με το αναλυτικό πλαίσιο προτάσεων προστασίας των ατόμων με αναπηρία από τα μέτρα της 2ης αξιολόγησης.
Η επιστολή
Ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε ότι ως αναπηρικό κίνημα «δεν εφησυχάζουμε, είμαστε σε επιφυλακή, αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών μας, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης».
Φωτογραφίες από τη συνάντηση
Νωρίτερα την ίδια ημέρα η αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. είχε συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας κ. Φωτίου και τον γ.γ. του υπουργείου κ. Καρέλλα, ενώ αργότερα συναντήθηκαν με τον υφυπουργό κ. Πετρόπουλος. Συζητήθηκαν τα θέματα των αναπηρικών συντάξεων στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης. Στο υπουργείο Εργασίας η Ε.Σ.Α.μεΑ. εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής Ιωάννη Βαρδακαστάνη και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας Γιάννη Λυμβαίο, Αντώνη Χαροκόπο, Δημήτρη Σηφάκη και Βασιλική Λάσπη.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ι. Βαρδακαστάνης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μαζί με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis