Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 1056

Εντέλει έλλειμα αντίληψης περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η ΕΣΑμεΑ συνεχίζει τον αγώνα για την ένταξη στην εκπαίδευση όλων των μαθητών ΑμεΑ

Χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας «αμφίβολης σκοπιμότητας επίδειξη ανθρωπισμού» ο ΣΙΣ σαφώς διαφωνεί με την υποχρεωτικότητα εγγραφής μαθητών με αναπηρία στα ιδιωτικά σχολεία. Πρόκειται για έλλειμα αντίληψης περί των ανθρώπινων και συνταγματικών δικαιωμάτων. Η ανακοίνωση του ΣΙΣ για το θέμα στις 27 Ιουλίου δυστυχώς επιβεβαιώνει αυτό το έλλειμα και δημιουργεί το ερώτημα εάν όλοι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, που πολλοί εγγράφουν μαθητές με αναπηρία, συμφωνούν με αυτή την ακραία ρατσιστική θέση.

Σε αυτή την ανακοίνωση καταγράφηκε σαφώς ότι ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων δεν μπορεί να αντιληφθεί τον τρόπο που προσεγγίζει το θέμα η ΕΣΑμεΑ, η οποία εδώ και δεκαετίες αγωνίζεται καθημερινά για το ανθρώπινο δικαίωμα της καθολικής συμμετοχής των μαθητών με αναπηρία με υποχρεωτικότητα και στα δημόσια και στα ιδιωτικά σχολεία, απέναντι σε όλες τις ηγεσίες υπουργείου Παιδείας. Την ίδια ώρα ο ΣΙΣ απέχει. Για τη Συνομοσπονδία μάλιστα πρωτεύον είναι να βελτιώνεται διαρκώς η δημόσια εκπαίδευση. Ο Σύνδεσμος δεν έχει παρακολουθήσει τους αγώνες του αναπηρικού κινήματος ούτε τις επιστημονικές θέσεις και προτάσεις του. Για αυτό οι παρατηρήσεις και οι προτροπές του είναι έωλες, αβάσιμες και ανιστόρητες.
Η ελληνική κοινωνία θα περίμενε ο ΣΙΣ να απαντήσει με ευθύ και καθαρό τρόπο ότι τουλάχιστον δεν εννοούσε τις ακρότητες που καταγράφει στο υπόμνημά του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Δεν το έπραξε αυτό και παραμένει εκτεθειμένος.
Στο δια ταύτα: η νομοθετική διάταξη του υπουργείου αναφορικά με τη μη διάκριση στην ένταξη των μαθητών ΑμεΑ σε όλα τα σχολεία είναι σωστή και έχει δύο σκέλη: αρχικά επιθυμεί να ρυθμίσει την εγγραφή των μαθητών με αναπηρία στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αφετέρου εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα έχει κυρώσει με νόμο μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο.
Θα περιμέναμε από το ΣΙΣ να χαιρετίσει μια τέτοια εξέλιξη, που εμπλουτίζει τον νομικό μας πολιτισμό κατά των διακρίσεων και της άνισης μεταχείρισης. Είναι καθήκον όλων των Ελλήνων να αγωνίζονται για την ένταξη των μαθητών με αναπηρία ή/ και ειδικές μαθησιακές ανάγκες στην εκπαίδευση, δημόσια ή ιδιωτική. Συνιστούμε στον ΣΙΣ να αντιληφθεί την κοινωνική ευθύνη που έχει.
Μαζί με την ΟΙΕΛΕ προτείναμε και τον τρόπο που αυτή η διάταξη θα πρέπει να υλοποιηθεί και νομοθετικά και να ισχύσει, μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και με τον ΣΙΣ. Και θα μείνουμε άγρυπνοι φρουροί για την εφαρμογή της.
Αναφορικά με το αν η ΕΣΑμεΑ είναι «παραπληροφορημένη» ή έχει «άγνοια βασικών δεδομένων», το αφήνουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας...
Προηγούμενες ανακοινώσεις:
Ακραίος ρατσιστικός λόγος από τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Σχολείων

ΕΣΑμεΑ και ΟΙΕΛΕ για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας και την ιδιωτική εκπαίδευση

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Εντέλει έλλειμα αντίληψης περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis