Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 1136

Σειρά επαφών και διαβουλεύσεων της ΕΣΑμεΑ για το νομοσχέδιο «Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές Ασφαλιστικές Διατάξεις, Ενίσχυση της Προστασίας των Εργαζομένων, Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρίες και άλλες διατάξεις»

Κατ΄ άρθρο επισημάνσεις στο «Κατευθυντήριες - οργανωτικές διατάξεις υλοποίησης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες»

Ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου ένας μεγάλος κύκλος επαφών, διαβουλεύσεων και συναντήσεων της ΕΣΑμεΑ αναφορικά με το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο «Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές Ασφαλιστικές Διατάξεις, Ενίσχυση της Προστασίας των Εργαζομένων, Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρίες και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή και το αναπηρικό κίνημα αναμένει την ψήφισή του, με τελευταία συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του προέδρου της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη με τον υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη.
Το Μέρος Δ «Κατευθυντήριες - οργανωτικές διατάξεις υλοποίησης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες» του νομοσχεδίου είναι το επιστέγασμα της μεγαλειώδους κινητοποίησης της ΕΣΑμεΑ στις 2 Δεκεμβρίου 2016 και της δουλειάς που έχει γίνει μέχρι σήμερα, σε συνεχή διαβούλευση με το υπουργείο Εργασίας και τον υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη. Με το πέρας της προνομοθετικής διαβούλευσης του Ιουλίου και την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με την υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου, τον υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη, την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας κ. Φωτίου και τον υφυπουργό Εργασίας Τ. Πετρόπουλο, την Τετάρτη 30 Αυγούστου. Οι υπουργοί κάλεσαν την ΕΣΑμεΑ για να την ενημερώσουν για το σχέδιο νόμου, όπως έπραξαν και τις προηγούμενες ημέρες με τους κοινωνικούς εταίρους. Την ΕΣΑμεΑ εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της Ι. Βαρδακαστάνης και ο γ. γραμματέας Ι. Λυμβαίος, οι αντιπρόεδροι Θ. Κλεισιώτης και Αντ. Χαροκόπος, ο ταμίας Κ. Γαργάλης και το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Β. Λάσπη. Η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ κατέθεσε τις προτάσεις της στους υπουργούς επί του σχεδίου νόμου, όπως παρουσιάζονται στην επιστολή.
Δοθείσης της ευκαιρίας της συνάντησης με τους υπουργούς, η αντιπροσωπεία επανέλαβε τις ενστάσεις της επί των προαπαιτούμενων υπ. αριθ. 75, 76, 86, 97, 105, 106, όπως είχε κάνει και με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ενόψει της ΔΕΘ. Από πλευράς υπουργών τονίστηκε ότι η Κυβέρνηση δεν σχεδιάζει ούτε περικοπές στα επιδόματα, ούτε μαζικές επανεξετάσεις των ατόμων με αναπηρία.
Η αντιπροσωπεία ζήτησε επίσης διευκρινήσεις αναφορικά με την κατάθεση του πορίσματος της Επιτροπής του άρθρου 11 του .4387/16, για το οποίο ανακοινώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση μέχρι τα Χριστούγεννα και θα υπάρχει συνεχής διαβούλευση με την ΕΣΑμεΑ.
Τονίστηκαν ζητήματα του ν. 2643/98 και συμφωνήθηκε ότι θα γίνει σύντομα τροποποίησή του και θα προκηρυχθούν οι εκκρεμείς θέσεις. Μάλιστα η κ. Φωτίου τόνισε ότι ο ΟΑΕΔ βρίσκεται σε φάση αναμόρφωσης ώστε να λειτουργεί γρηγορότερα και να βγάζει πιο σύντομα αποτελέσματα. Τέλος η ΕΣΑμεΑ ζήτησε να εκπροσωπείται στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, κάτι που η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι το βλέπει θετικά.
Ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις που ειπώθηκαν είναι πολύ σημαντικές, το αναπηρικό κίνημα πάντως παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση για κάθε εξέλιξη.
Τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ επί του νομοσχεδίου παρουσίασε ο κ. Βαρδακαστάνης και στην ακρόαση των φορέων στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την Πέμπτη 31 Αυγούστου. Ενώ την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου ο κ. Βαρδακαστάνης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη και εκεί έγιναν δεκτές οι περισσότερες προτάσεις του αναπηρικού κινήματος επί του νομοσχεδίου.
Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία στη Βουλή μέχρι την ψήφιση. Στη συνέχεια η ΕΣΑμεΑ θα παρουσιάσει την αποτίμησή της. Το αναπηρικό κίνημα θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για την υλοποίηση της Σύμβασης του ΟΗΕ στη χώρα μας, για μια ολιστική εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα πεδία δημόσιας πολιτικής, για επαρκή και αποτελεσματική προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.
Ταυτόχρονα το αναπηρικό κίνημα, η ΕΣΑμεΑ και οι φορείς της βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα προκειμένου η τρίτη αξιολόγηση να μη δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στους πολίτες με αναπηρία.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Σειρά επαφών και διαβουλεύσεων της ΕΣΑμεΑ για το νομοσχέδιο «Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές Ασφαλιστικές Διατάξεις, Ενίσχυση της Προστασίας των Εργαζομένων, Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρίες και άλλες διατάξεις»
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis