Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 1275

Ι. Βαρδακαστάνης: Τα άτομα με αναπηρία αυτεξούσιοι και όχι προστατευόμενοι

Στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Αστυνομία σήμερα Τρίτη 30 Οκτωβρίου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών με θέμα «Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία» μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Ολόκληρη την ομιλία του προέδρου μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο facebook στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.facebook.com/ioannis.vardakastanis/videos/1923087271104877/ 
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρδακαστάνης εξήρε την πρωτοτυπία της διοργάνωσης της συγκεκριμένης ημερίδας και ζήτησε αυτή η προσπάθεια από μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας να μην σταματήσει, αλλά τέτοιου είδους ημερίδες να πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα, καθώς να είναι και το έναυσμα για τη δημιουργία ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ, που θα εξετάσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Ο κ. Βαρδακαστάνης επέμεινε στη δικαιωματική φύση της Αναπηρίας και τόνισε ότι τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν την ισότιμη ένταξή τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Για παράδειγμα, τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν οι μαθητές με αναπηρία να πηγαίνουν στο σχολείο της γειτονιάς τους, να μένουν στη γειτονιά τους, να παίζουν στην παιδική της χαρά. Αυτό προϋποθέτει όλα τα παραπάνω να είναι προσβάσιμα και να κυριαρχήσει επιτέλους η κουλτούρα της ένταξης έναντι της διαφοροποίησης και της διάκρισης: "Να πάψουμε να βλέπουμε τα άτομα με αναπηρία ως προστατευόμενα, οι πολίτες με αναπηρία πρέπει να απολαμβάνουν το δικαίωμα να είναι αυτεξούσιοι". Η διαφορετικότητα δεν σημαίνει γκετοποίηση. Θέματα δικαιωμάτων και προσβασιμότητας, αλλά και εκπαίδευσης αναφορικά με την αναπηρία που αφορούν στην Ελληνική Αστυνομία και πρέπει να συζητηθούν στην ομάδα εργασίας, είναι η εκπαίδευση στις σχολές της Αστυνομίας, οι αλλαγές που ίσως χρειάζονται στον κώδικα δεοντολογίας, εκπαίδευση στην πράξη κλπ.
Για παράδειγμα ένα πολύ σοβαρό θέμα είναι οι εισαγγελικές παραγγελίες. Συνηθέστερα αφορούν σε άτομα με ψυχική αναπηρία και πρέπει οι αστυνομικοί που αναλαμβάνουν την περάτωση των εισαγγελικών παραγγελιών να έχουν εκπαιδευτεί για τη σωστή προσέγγιση που θα υιοθετήσουν, ώστε να μην θίγονται τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχικές αναπηρίες.
"Εμείς οφείλουμε να αναδεικνύουμε διαρκώς τα θέματα που αφορούν στους ανθρώπους που βρίσκονται στο σκοτάδι της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Θεωρούμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Σύνταγμα της χώρας αλλά και από τη Διεθνή Σύμβαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία του ΟΗΕ", δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδακαστάνης.
Με το πέρας της ομιλίας του κ. Βαρδακαστάνη, τον λόγο πήρε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και δήλωσε ότι είναι ανοιχτός για να συζητηθούν όλα τα θέματα που έθεσε ο κ. Βαρδακαστάνης: για την ομάδα εργασίας, τις ημερίδες σε όλη τη χώρα, την ένταξη ειδικού μαθήματος για την αναπηρία στη σχολή της ΕΛΑΣ κλπ.
Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της ημερίδας.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Ι. Βαρδακαστάνης: Τα άτομα με αναπηρία αυτεξούσιοι και όχι προστατευόμενοι
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis