Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 1468

Συνάντηση στα γραφεία της ΕΣΑμεΑ με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά

Αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής την πρόεδρό του Φώφη Γεννηματά επισκέφτηκε σήμερα Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου τα γραφεία της ΕΣΑμεΑ στην Ηλιούπολη, στο πλαίσιο της 3ης Δεκέμβρη, Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία. Μαζί ήταν ο γραμματέας της ΚΟ του κόμματος Βασίλης Κεγκέρογλου, η γραμματέας του Τομέα Αντιμετώπισης Κοινωνικών Ανισοτήτων του ΚΙΝΑΛ κ. Έφη Μπέκου ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης και ο δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος.

Η κ. Γεννηματά παρουσίασε στην ηγεσία της ΕΣΑμεΑ και στους εκπροσώπους των φορέων μελών της την πρόταση νόμου που κατέθεσε πρόσφατα το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή και αφορά σε μια δέσμη προτάσεων για την Οικονομική Ανάκαμψη και την αποκατάσταση της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά: "Ο στόχος μας είναι διπλός: Από την μια να βάλουμε τέλος στη λογική των υπερπλεονασμάτων που έχουν γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δεν οδηγούν πουθενά. Να μπούμε σε αναπτυξιακή πορεία, με επενδύσεις, με δημιουργία θέσεων εργασίας, να βγούμε πραγματικά από την κρίση. Από την άλλη να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος που θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια όλων και ισότιμη πρόσβαση στις ίσες ευκαιρίες". Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ανέπτυξε τι περιλαμβάνει αυτή η νομοθετική πρόταση για τα άτομα με αναπηρία, ενώ δέχθηκε ερωτήσεις από τους εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος και απάντησε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης καλωσόρισε την κ. Γεννηματά στα γραφεία της ΕΣΑμεΑ και παρουσίασε τη διεκδίκηση του αναπηρικού κινήματος της χώρας για ένα Εθνικό Πρόγραμμα Δημόσιων Πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. "Το αναπηρικό κίνημα αγωνίζεται για την ένταξη της διάστασης της Αναπηρίας σε κάθε σημείο του δημόσιου βίου. Δεν παραγνωρίζουμε και δεν μηδενίζουμε τις θετικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, όμως χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στη φτώχεια, τον ρατσισμό, τις στιγματιστικές προσεγγίσεις, τη φιλανθρωπία και τον περιορισμό των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, διεκδικούμε σεβασμό στις αξίες της αυτονομίας, της ισότητας και της αξιοπρέπειας για τα άτομα με αναπηρία, καταδικάζουμε την άνιση μεταχείριση και τις διακρίσεις σε όλες τους τις μορφές. Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια, όπως τονίσαμε καθόλη τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου 1, 2 και 3 Δεκεμβρίου, με τα συλλαλητήρια της ΕΣΑμεΑ σε Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Αγωνιζόμαστε για τη λήψη συντονισμένων μέτρων και στοχευμένων πολιτικών, με στόχο την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, δεδομένου ότι όπως πολύ καλά γνωρίζετε τα άτομα με αναπηρία έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα λιτότητας και την κρίση, σε όλους τους τομείς της ζωής τους".
Η ομιλία της κ. Γεννηματά στην ΕΣΑμεΑ:
" Φίλες και Φίλοι,
Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη με το αναπηρικό Κίνημα έχουμε μια κοινή πορεία δεκαετιών. Συνεχίζουμε με το Κίνημα Αλλαγής στον ίδιο δρόμο. Μαζί σπάσαμε τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις, τα κατεστημένα, που οδηγούσαν τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Μαζί υλοποιήσαμε πολιτικές «ένταξης» των ατόμων με αναπηρία. Μαζί δουλέψαμε για να ξεφύγουμε από τη λογική της φιλανθρωπίας, τη λογική της δεξιάς που επί δεκαετίες είχε επιβάλλει και να χτίσουμε ισχυρό , αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.
Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί που θα θέλαμε. Σήμερα τα ζητήματα της αναπηρίας δεν αφορούν μόνο την κοινωνική πολιτική αλλά την ίδια τη στρατηγική για την ανάπτυξη του τόπου και το κράτος δικαίου.
Όπως ακριβώς προβλέπει το σχετικό άρθρο της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που την κυρώσαμε με τον Ν. 4074/2012 γιατί την πιστεύουμε και θέλουμε να την εφαρμόσουμε πλήρως και όχι ως μια τυπική υποχρέωση μιας Ευρωπαϊκής χώρας.
Φίλες και Φίλοι,
Προσυπογράφουμε απόλυτα την απαίτηση και σύνθημα του Αναπηρικού Κινήματος: «Τίποτε για εμάς, χωρίς εμάς.» Αναγνωρίζουμε ότι η διάσταση της αναπηρίας πρέπει να διατρέχει κάθε πτυχή του Δημόσιου Βίου. Λέμε ναι στον διάλογο για το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης» που ζητά η ΕΣΑΜΕΑ. Αναγνωρίζουμε πως η κρίση έπληξε περισσότερο τα Άτομα με Αναπηρία. Γι' αυτό χρειάζονται άμεσα θετικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Διακηρύξαμε ως Κίνημα Αλλαγής την ανάγκη ανάπτυξης ενός ΟΔΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ, με οριζόντιες πολιτικές, για την αυτονομία, ανεξαρτησία και ισότιμη κοινωνική ένταξη των Ατόμων με αναπηρία. Με ελευθερία επιλογών στην ζωή και στην προσωπική τους ευημερία.
Το Πρόγραμμα Ελλάδα, το Πρόγραμμά μας, αφιερώνει ειδικές δεσμεύσεις-προτάσεις για στήριξη, αποϊδρυματοποίηση, προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ και αλλαγή των αντιλήψεων για μια Κοινωνία χωρίς διακρίσεις.
Στην χώρα μας είναι μεγάλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές κοινωνικές ομάδες. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που συνεχίζει να υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών. Χάθηκε για την χώρα μας το 2015 η μεγάλη ευκαιρία να βγούμε από την κρίση, να γυρίσουμε στην ανάπτυξη. Οι εξοντωτικοί φόροι, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων -ακόμη και αυτών της χηρείας-, η περικοπή του ΕΚΑΣ, η κυριαρχία της μερικής απασχόλησης, η ύφεση ως το τέλος του 2016 και οι αναιμικοί σημερινοί ρυθμοί ανάπτυξης στην συνέχεια, οδηγούν στην φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό, μεγάλα τμήματα του Ελληνικού λαού. Τα άτομα με αναπηρία έχουν υποστεί στο πετσί τους τι σημαίνει «δίκαιη ανάπτυξη» ποιες είναι οι επιπτώσεις της πολιτικής και του μνημονίου Τσίπρα που 10 παίρνει και 1 επιστρέφει στους πολίτες.
Είναι πια σε όλους καθαρό ότι ο Νόμος Κατρούγκαλου καταρρέει. Τώρα, μετά την κατακραυγή η Κυβέρνηση παίρνει πίσω τις μειώσεις που η ίδια εισηγήθηκε για τις παλιές συντάξεις. Μένουν όμως οι μεγάλες μειώσεις στις νέες συντάξεις, στις αναπηρικές, και οι εξοντωτικές παρεμβάσεις στις συντάξεις χηρείας. Για τον νόμο Κατρούγκαλου μόνο μια λύση υπάρχει. Να αποτελέσει παρελθόν με την κατάργηση του. Όπως με την πρόταση Νόμου μας επιμένουμε.
Η ΕΣΑΜΕΑ έχει στιγματίσει αυτή τη στάση της Κυβέρνησης με:
Τις περικοπές στην Εθνική Σύνταξη με τα άρθρα 7 και 27 του Ν. 4387/2016.
Την λογική των εισοδηματικών κριτηρίων σε επιδόματα και τις κοινωνικές παροχές.
Τις κατασχέσεις σε λογαριασμούς μισθών και συντάξεων ατόμων με αναπηρία.
Την κατάργηση της μείωσης φόρου από ιατρικές δαπάνες.
Την υποβάθμιση των υποδομών φροντίδας για τα άτομα με αναπηρία και των σχολείων της ειδικής αγωγής.
Ο κίνδυνος κοινωνικού αποκλεισμού είναι πολύ μεγαλύτερος για τα άτομα με αναπηρία, που αναδεικνύονται δυστυχώς με διαφορά οι «φτωχότεροι των φτωχών».
Η Προοδευτική Διακυβέρνηση του τόπου όπως την οραματιζόμαστε, επιβάλλει την λήψη θετικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία, σε όλες ανεξαρτήτως τις πολιτικές που εκπονεί και εφαρμόζει η Κυβέρνηση, η Αυτοδιοίκηση, οι Δημόσιοι Οργανισμοί, όλα τα διοικητικά όργανα και αρχές.
Φίλες και Φίλοι,
Πριν από μερικές ημέρες καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη Πρόταση Νόμου στην Βουλή. Μια δέσμη προτάσεων για την Οικονομική Ανάκαμψη και την αποκατάσταση της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Ο στόχος μας διπλός: Από την μια να βάλουμε τέλος στη λογική των υπερπλεονασμάτων που έχουν γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δεν οδηγούν πουθενά. Να μπούμε σε αναπτυξιακή πορεία, με επενδύσεις, με δημιουργία θέσεων εργασίας, να βγούμε πραγματικά από την κρίση. Από την άλλη να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος που θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια όλων και ισότιμη πρόσβαση στις ίσες ευκαιρίες.
Ειδικά για σας η Πρόταση Νόμου Περιλαμβάνει:
- Αναβάθμιση του Βοήθεια στο Σπίτι (άρθρο 28).
- Ένταξή του στις Κοινωφελείς επιχειρήσεις των Δήμων και στις Κοινωνικές Υπηρεσίες τους.
- Κάλυψη των εργαζόμενων με ένταξη σε προσωποπαγείς θέσεις.
- Καθολική παροχή διερμηνείας σε κωφούς και βαρήκοους πολίτες (άρθρο 29).
- Μέτρα στήριξης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους (άρθρο 30).
- Άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, απαλλάσσονται από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (από 1/01/2019).
- Απαλλάσσονται επίσης από τον ΕΝΦΙΑ, για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ.
- Τα αναπηρικά επιδόματα δεν αναγράφονται καν στην φορολογική δήλωση, με δεδομένο ότι δίδονται για κάλυψη πρόσθετων αναγκών.
- Άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% απαλλάσσονται από τα τεκμήρια εισοδήματος.
- Για τα ως άνω άτομα μειώνεται ο φόρος για ιατρικές δαπάνες (και σε γονείς-κηδεμόνες).
- Ο συντελεστής φορολογίας για άτομα με αναπηρία άνω του 67% μειώνεται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τον ισχύοντα.
- Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις (άρθρο 32). Τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% που συνταξιοδοτούνται λαμβάνουν το πλήρες ποσό της Εθνικής Σύνταξης.
- Τα όρια του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος συνταξιούχων (500 ευρώ για το άτομο, 700 για το ζευγάρι), προσαυξάνονται κατά 20% για δικαιούχους σύνταξης αναπηρίας.
- Μέτρα κοινωνικής προστασίας και ένταξης (άρθρο 31).
- Καταργείται ο όρος «ανίκανος προς εργασία» που οδηγεί σε διακρίσεις για άτομα με αναπηρία.
- Οι εργαζόμενοι/αυτοαπασχολούμενοι/επιχειρηματίες με αναπηρία άνω του 67%, λαμβάνουν επίδομα αναπηρίας ταυτόχρονα με την αμοιβή από την εργασία τους.
Και βέβαια ισχύουν πάντα οι Προβλέψεις του Προγράμματός μας, του Σχεδίου Ελλάδα για:
- Δημιουργία Χάρτη Ποιότητας Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης από το Κράτος.
- Υλοποίηση μετά, από αξιολογημένους, δημόσιους, κοινωνικούς και ιδιωτικούς φορείς.
- Δίκτυα Κοινωνικής Σύμπραξης και Αλληλεγγύης σε κάθε Δήμο.
- Οι Δήμοι αναλαμβάνουν την παροχή των Κοινωνικών Υπηρεσιών.
- Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των ΚΕΠΑ.
- Προσβασιμότητα σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες/μέσα μεταφοράς.
- Στήριξη στις δομές αυτόνομης-ανεξάρτητης διαβίωσης.
- Επέκταση των ανοιχτών Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και των προγραμμάτων ενεργού γήρανσης.
Φίλες και Φίλοι,
Θα επιμείνουμε στην συζήτηση της Πρότασης Νόμου με τις διατάξεις που σας ανέπτυξα από την παρούσα Βουλή. Αυτά για μας είναι αδιαπραγμάτευτες δεσμεύσεις και αποτελούν βάση για οποιαδήποτε προγραμματική συμφωνία μετά τις εκλογές. Αρκετά με τα κούφια λόγια, είναι ώρα για συγκεκριμένες πράξεις. Και κάθε πολιτική δύναμη ας αναλάβει τις ευθύνες της. Εδώ κρινόμαστε όλοι. Αν είμαστε προοδευτικοί στις πράξεις και όχι μόνο στα λόγια. Η πρόταση μας βρίσκεται απέναντι σε όλες τις συντηρητικές πολιτικές. Κι αυτήν που de facto εφαρμόζει ο κ. Τσίπρας και αυτήν που εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης και διαχρονικά χαρακτηρίζει την πολιτική της δεξιάς.
Φίλες και Φίλοι,
Κλείνω όπως ξεκίνησα: Όσο υπάρχουν οι ανισότητες και οι διακρίσεις, σε κάθε τομέα της ζωής μας, ο κοινός μας Αγώνας θα συνεχίζεται. Για το Κίνημα Αλλαγής είναι αδιαπραγμάτευτος στόχος η δημιουργία μιας Κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, μιας Κοινωνίας για όλους.Κύριο αίτημα του Ελληνικού λαού σήμερα είναι η απαίτηση αλλαγής, απαίτηση αξιοπρέπειας και σε αυτή τη μάχη είμαστε στην πρώτη γραμμή.
Σας ευχαριστώ".

.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Συνάντηση στα γραφεία της ΕΣΑμεΑ με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis