Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 1541

Συνάντηση για συντάξεις - ασφαλιστικό με Πετρόπουλο

Για τα θέματα των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία και άλλα θέματα αρμοδιότητάς του, είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πετρόπουλο, αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου. Παρόντες ήταν επίσης από την ΕΣΑμεΑ ο γεν. γραμματέας Ι. Λυμβαίος, ο Η. Μαργιόλας, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τυφλών και ο νομικός σύμβουλος Δ. Μπούρλος.

Όλα τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση θα τα βρείτε στην επιστολή.

Αναφορικά με το θέμα των συντάξεων, η αντιπροσωπεία ζήτησε την ένταξη σε νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας του Πορίσματος για την ενιαιοποίηση  των κανόνων συνταξιοδότησης ατόμων με αναπηρία και γονέων ατόμων με αναπηρία και των παροχών αναπηρίας, το οποίο ολοκληρώθηκε από την αρμόδια επιτροπή τον Δεκέμβρη του 2016, προκειμένου να τεθούν  σε ισχύ ενιαίοι  κανόνες συνταξιοδότησης και απονομής ασφαλιστικών παροχών λόγω αναπηρίας. Μέσω του Πορίσματος η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί εκτός των άλλων να αποκατασταθούν οι αδικίες που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι αναπηρίας και γήρατος του ιδιωτικού τομέα με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του 2ου μνημονίου και συγκεκριμένα με τις διατάξεις του ν. 4093/12 και του ν. 4111/2013 και την εναρμόνισή τους με τα ισχύοντα στο δημόσιο τομέα, καθώς επίσης και των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι γήρατος γονείς ατόμων με βαριές αναπηρίες του ιδιωτικού τομέα. Για το θέμα αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας από στελέχη της ΕΣΑμεΑ και του υπουργείου που θα επεξεργαστεί τις νομοθετικές ρυθμίσεις και θα τις έχει έτοιμες μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2019, ώστε να κατατεθούν στη Βουλή.  Η εν λόγω ομάδα εργασίας με εντολή του υφυπουργού ξεκινά τις εργασίες της από την επόμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με το αίτημα για τον μη συνυπολογισμό των επιδομάτων αναπηρίας στον υπολογισμό του ανώτατου ορίου καταβολής σύνταξης που δίνονται σε άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι  η διάταξη παύει να ισχύει από 1/1/2019. Ωστόσο δεν ίσχυσε ποτέ στην πραγματικότητα, όπως είχε δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σε προηγούμενες συναντήσεις με την ΕΣΑμεΑ.

Η αντιπροσωπεία επίσης ζήτησε, τα ορφανά παιδιά και από τους δύο γονείς, που πάσχουν από νοητική αναπηρία ή αυτισμό ή σύνδρομο down, ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες, ή από βαριά κινητική αναπηρία, ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, να δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών γονέας, ή προκειμένου περί ασφαλισμένου, το ποσό που δικαιούταν να λάβει ο θανών, και όχι μόνο το 50%. Ο κ. Πετρόπουλος το αντιμετώπισε θετικά.

Παράλληλα η αντιπροσωπεία ζήτησε να προβλεφθεί ειδική ρύθμιση για την τακτοποίηση των οφειλών που έχουν πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, αίτημα που ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι εξετάζεται θετικά.

Η συνάντηση κρίνεται ότι ήταν παραγωγική και διεξήχθη σε θετικό και ειλικρινές κλίμα. 

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Συνάντηση για συντάξεις - ασφαλιστικό με Πετρόπουλο
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis