Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 1596

Σχετικά με την Πεζογέφυρα στην Πλατεία Άργους

Προς αποφυγήν οποιοσδήποτε παρανόησης και παραπληροφόρησης, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) επανέρχεται στο ζήτημα της πεζογέφυρας στην πλατεία του Άργους.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ενήργησε τάχιστα και θεσμικά προκειμένου να υπάρξει άμεση διερεύνηση και διευκρίνιση της κατάστασης σχετικά με το ζήτημα αφενός της έλλειψης προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία στην πεζογέφυρα που κατασκευάστηκε με πόρους του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 στην πλατεία του Άργους, αφετέρου της τοποθέτησης της απαράδεκτης σήμανσης που απαγορεύει τη διέλευση αυτής από χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου. Μάλιστα επεσήμανε στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου ότι η προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία αποτελεί ένα από τα κριτήρια που πρέπει να τηρούνται κατά την επιλογή Έργων που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και πως πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις φάσεις υλοποίησης αυτών.
Κατόπιν των ενεργειών της Ε.Σ.Α.μεΑ, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου προέβη στην αποστολή προς τον Δήμο Άργους - Μυκηνών/Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Μελετών της υπ. αριθ. πρωτ. 3610/20.12.2018 επιστολής, την οποία προς ενημέρωσή σας, καθώς και προς ενημέρωση των πολιτών και κάθε ενδιαφερόμενου, επισυνάπτουμε στο παρόν. Με την επιστολή της αυτή η ΕΥΔ ζητά:
-ως προς την πεζογέφυρα, την εξεύρεση τεχνικής λύσης προκειμένου να καταστεί προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία,
-ως προς τη σήμανση, την αντικατάστασή της με άλλη που θα ενημερώνει ότι ο περιορισμός κίνησης είναι ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ και δρομολογείται κατάλληλη και νόμιμη διευθέτηση του θέματος.
Επιπρόσθετα, η Ε.Σ.Α.μεΑ. απέστειλε στην Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου και τους φορείς μέλη αυτής επιστολή με την οποία παρέχει ενημέρωση σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις. Επιπρόσθετα, ζητά από τις τοπικές αναπηρικές οργανώσεις να ενημερώσουν άμεσα την Ε.Σ.Α.μεΑ. εάν πέσει στην αντίληψή τους περίπτωση έργου μη προσβάσιμου στα άτομα με αναπηρία που έχει συγχρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζεται στο σύνολο της χώρας.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει εργαστεί σκληρά τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων προκειμένου το κριτήριο της προσβασιμότητας και η αρχή της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας να αποτελέσουν κριτήρια επιλογής πράξεων προς χρηματοδότηση όσο και σε εθνικό επίπεδο με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου οι προαναφερθείσες απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου των Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τύχουν πλήρους και ορθής εφαρμογής. Αυτός είναι και ο λόγος που απευθυνθήκαμε στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και όχι στον Δήμο, με τον οποίο δεν είχαμε καμία επικοινωνία μέχρι σήμερα.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους πως η Ε.Σ.Α.μεΑ. δεν πρόκειται να επιτρέψει ποτέ και σε κανέναν οποιαδήποτε παραβίαση κεκτημένων δικαιωμάτων που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, στα άτομα με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.
Η Συνομοσπονδία θα συνεχίσει τον αγώνα της, μη επιθυμώντας την εμπλοκή της σε διενέξεις τοπικού χαρακτήρα, χρησιμοποιώντας πάντοτε ως όπλο της το Σύνταγμα, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και εν γένει το εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο, για τη θέσπιση και εφαρμογή του οποίου έχει παλέψει σκληρά.
Τέλος, επισημαίνουμε ότι για το αναπηρικό κίνημα της χώρας: «η αναπηρία δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε κόμμα».
Χρόνια πολλά σε όλους και όλες και ευτυχισμένο το νέο έτος.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Σχετικά με την Πεζογέφυρα στην Πλατεία Άργους
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis