Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 490

Ψηφίστηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας- Ημέρα ορόσημο, παρά τις ελλείψεις

Η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας είναι μια συμφωνία ορόσημο. Ωστόσο, ενώ θα εξασφαλίσει ότι πολλά προϊόντα και υπηρεσίες θα είναι πλέον προσβάσιμα για τα άτομα με αναπηρία, δεν θα καταστήσει πλήρως προσβάσιμη όλη την ΕΕ, καθώς εξαιρεί τα θεσμικά όργανα και την ενιαία αγορά. Παράλληλα εξακολουθεί να αποκλείει πολλούς σημαντικούς τομείς όπως οι μεταφορές, δομημένο περιβάλλον και οικιακές συσκευές. Η νέα Οδηγία για την προσβασιμότητα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, χωρίς να είναι πλήρες. Η ΕΕ χρειάζεται να υιοθετήσει μια νομοθεσία που θα διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους τομείς της ζωής για όλους.

Φωτογραφία από διαδήλωση στις Βρυξέλλες για την προσβασιμότητα- διαδηλωτής κρατάει αυτοσχέδιο πλακάτ που αναγράφει "Accessiblity for All", Προσβασιμότητα για όλους

Λεζάντα φωτογραφίας: Φωτογραφία από διαδήλωση στις Βρυξέλλες για την προσβασιμότητα- διαδηλωτής κρατάει αυτοσχέδιο πλακάτ που αναγράφει "Accessiblity for All", Προσβασιμότητα για όλους

Βελτιώσεις
Η Οδηγία αναμένεται να βελτιώσει την προσβασιμότητα ενός συνόλου προϊόντων και υπηρεσιών για τα άτομα με αναπηρία, όπως υπολογιστές, smartphone, tablet, τηλεοράσεις, ATM και υπηρεσίες τραπεζών, τερματικά πληρωμής, ηλεκτρονικά βιβλία και ηλεκτρονικούς αναγνώστες, ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου και εφαρμογές για κινητά και μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων. Θα εξασφαλίσει επίσης ότι οι αρχές εποπτείας των εθνικών αγορών θα έχουν την αρμοδιότητα να καταστήσουν τους ιδιωτικούς φορείς υπόλογους.
Η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας πληροί επίσης δύο σημαντικές απαιτήσεις του αναπηρικού κινήματος: οι ηλεκτρονικές τηλεπικοινωνίες και ο αριθμός 112 έκτακτης ανάγκης θα γίνουν προσβάσιμα σε όλους σε ολόκληρη την ΕΕ
Οι απαιτήσεις του νόμου θα υποστηρίξουν επίσης τους κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις για τα προσβάσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, επομένως οι δημόσιες αρχές δεν χρησιμοποιούν πλέον τα χρήματα των φορολογουμένων σε προϊόντα, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις που εισάγουν διακρίσεις στα άτομα με αναπηρία.
Δομημένο περιβάλλον και μεταφορές - ελλείψεις στη νομοθεσία
Ωστόσο, η Πράξη εξακολουθεί να μην ικανοποιεί τα βασικά αιτήματά μας. Είναι παραπλανητικό να ειπωθεί ότι ο νόμος θα εξασφαλίσει πλήρη προσβασιμότητα στα κτίρια και τα μεταφορικά μέσα, τα οποία ήταν στο επίκεντρο του αναπηρικού κινήματος σε όλη την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια άτομα με αναπηρία που ζουν στην ΕΕ θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν καθημερινούς αγώνες ώστε να βγαίνουν από τα σπίτια τους.
Επίσης η νέα νομοθεσία δεν περιλαμβάνει οικιακές συσκευές (όπως πλυντήρια ή φούρνους μικροκυμάτων). Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια άτομα με αναπηρία θα αντιμετωπίζουν καθημερινά δυσκολίες στη χρήση αυτών των συσκευών.
Τέλος, είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι μικροεπιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες απαλλάσσονται από την τήρηση των απαιτήσεων του νόμου. Η εξαίρεση αυτή μειώνει σημαντικά τις επιπτώσεις της Πράξης.
Ο αγώνας συνεχίζεται
Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) ευχαριστεί τα μέλη και τους συμμάχους του για τη δέσμευσή τους να καταστήσουν την Πράξη πραγματικότητα και παραγκωνίστηκε και δεν αγνοήθηκε όπως συνέβη σε άλλες πρωτοβουλίες για την ισότητα.
Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ αλλά και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, δήλωσε: «Είναι ντροπή το πώς τα κράτη μέλη κατάφεραν να μειώσουν το πεδίο εφαρμογής του νόμου. Οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να εξιλεωθεωθούν για αυτό και με το να ενσωματώσουν την Πράξη στην εθνική τους νομοθεσία με τρόπο φιλόδοξο».
Μετά την ψήφιση της Πράξης χθες 14 Μαρτίου 2019 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρέπει να γίνουν δύο βήματα: το Συμβούλιο της ΕΕ πρέπει να δώσει την επίσημη έγκρισή του και η Πράξη πρέπει να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους τρία έτη για να μεταφέρουν την Οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία.
Ο αγώνας για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα γίνει παγκόσμιο παράδειγμα πλήρους προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία συνεχίζεται!

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Ψηφίστηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας- Ημέρα ορόσημο, παρά τις ελλείψεις
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis