Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 854

Το EDF καλεί στην άμεση επαναλειτουργία της Διακομματικής Ομάδας Αναπηρίας του Ευρωκοινοβουλίου

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκριναν ψήφισμα, το οποίο ζητά την άμεση αποκατάσταση της διακομματικής ομάδας Αναπηρίας του Ευρωκοινοβουλίου μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές. Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), η οποία έλαβε χώρα 1-2 Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. του EDF ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης δήλωσε ότι «η διακομματική ομάδα Αναπηρίας, που λειτουργεί από την ίδρυση του Ευρωκοινοβουλίου το 1979, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση των ευρωβουλευτών διαχρονικά αναφορικά με τα ζητήματα των ευρωπαίων με αναπηρία και την προώθηση ευρωπαϊκής νομοθεσίας και πολιτικών για την προστασία τους. Καλούνται οι πολιτικές ομάδες του δημοκρατικού τόξου να αναλάβουν άμεση πρωτοβουλία επανασυγκρότησης από της πολύ σημαντικής και ιστορικής Ομάδας για τους 80 εκ. Ευρωπαίους πολίτες με αναπηρία»!
Το ψήφισμα αναφέρει:
Ζητάμε την αποκατάσταση της διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αναπηρία.
80 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 15% του συνόλου του πληθυσμού πρέπει να εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αυτό πρέπει να τους λαμβάνει υπόψη όταν εγκρίνει νομοθετήματα για αυτούς.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ως περιφερειακή οργάνωση έχει κυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD) και ότι ως εκ τούτου τα θεσμικά της όργανα και οι πολιτικές της δεσμεύονται από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή τη Σύμβαση.
Υπενθυμίζοντας ότι η Διακομματική Ομάδα για την Αναπηρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπήρξε η κινητήριος δύναμη για τα δικαιώματα των αναπήρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα τελευταία 40 χρόνια και είναι μια από τις παλαιότερες διακομματικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου με τον μεγαλύτερο αριθμό των μελών
Υπογραμμίζοντας τη σημασία της Διακομματικής Ομάδας για την Αναπηρία στον συντονισμό της πολιτικής δράσης διαφορετικών πολιτικών ομάδων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα ανταποκριθεί πλήρως στην Σύμβαση του ΟΗΕ και στις προσδοκίες των ατόμων με αναπηρία σε όλη την ΕΕ.
Υπογραμμίζοντας το ρόλο της Ομάδας στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατάσταση των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ, στους άλλους φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ.
Αναγνωρίζοντας την εποικοδομητική συνεργασία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αναπηρίας με τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Διασυνοριακής Ομάδας για την Αναπηρία και ειδικότερα από το 1999 που το Φόρουμ διαχειρίζεται την Γραμματεία της Ομάδας, έχοντας δημιουργήσει μια ισχυρή συμμαχία μεταξύ των αναπηρικών οργανώσεων και των εκλεγμένων ευρωβουλευτών μας.
Υπενθυμίζοντας ότι 520 υποψήφιοι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων 85 εκλεγμένοι ευρωβουλευτές και τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσαν την υποστήριξή τους στη δημιουργία μιας νέας διακομματικής ομάδας για την Αναπηρία.
Τονίζοντας τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινή τους ζωή, για τις οποίες η ΕΕ πρέπει να αναλάβει άμεσα δράση αναφορικά με τις ίσες ευκαιρίες, την ανεξάρτητη διαβίωση, τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά δικαιώματα και τα θέματα προσβασιμότητας.
Υπογραμμίζοντας τις πολιτικές προτεραιότητες που απορρέουν από το Μανιφέστο για τις Ευρωεκλογές του EDF που ενέκρινε το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Ατόμων με Αναπηρία στο Δεκέμβριο του 2017, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τα επόμενα χρόνια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως το αντιπροσωπευτικότερο όργανο των πολιτών με αναπηρία της ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αναπηρίας καλεί τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα νεοεκλεγέντα μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
• Να υποστηρίξουν την αποκατάσταση της Διακομματικής Ομάδας για την Αναπηρία, που αποτελείται από ευρωβουλευτές από όλα τα κράτη μέλη και από όλες τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις.
• Να διασφαλίσουν ότι η εν λόγω Διακομματική Ομάδα για την Αναπηρία θα δεσμευθεί να εντάξει ενεργά τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων αυτά των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία, στο έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ότι το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο θα γίνει ένα πιο συνεκτικό και προσιτό θεσμικό όργανο για όλα τα άτομα με αναπηρία - συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού, των επισκεπτών, των εκλεγμένων αντιπροσώπων και όλων των κατοίκων της ΕΕ.
• Να διασφαλίσουν ότι το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αναπηρίας θα εξακολουθήσει να παρέχει τη γραμματεία της Διακομματικής Ομάδας για την Αναπηρία, σύμφωνα με το άρθρο 4.3 της CRPD του ΟΗΕ και το σύνθημα του κινήματος αναπηρίας «τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς», εξασφαλίζοντας μια ισχυρή συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία και των μελών της Ομάδας.
Φωτογραφίες στο fb της ΕΣΑμεΑ.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Το EDF καλεί στην άμεση επαναλειτουργία της Διακομματικής Ομάδας Αναπηρίας του Ευρωκοινοβουλίου
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis