Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 958

Επικοινωνώντας τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

Ποιος είναι ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης αναφορικά με την ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και την καταπολέμηση του στίγματος έναντι της Αναπηρίας;
• Πώς μπορούν τα ΜΜΕ να βοηθήσουν στην απεικόνιση ατόμων με αναπηρία κατά τρόπο συνεπή με την δικαιωματική προσέγγιση;
• Τι μπορεί να γίνει για να ενισχυθεί η φωνή των ατόμων με αναπηρία στα ΜΜΕ;
Η ομάδα μελέτης της ΕΟΚΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία διοργάνωσε δημόσια ακρόαση σήμερα Παρασκευή 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες με τίτλο «Επικοινωνώντας τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία», ώστε να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα.

Viber 2019-06-28 10-52-15

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως αντιπρόεδρος της Ομάδας 3 της ΕΟΚΕ.

«Η επικοινώνηση της ποικιλομορφίας της κοινωνίας από τα ΜΜΕ συνδέεται άρρηκτα με την ποιότητα της δημοκρατίας και με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα στις ημέρες μας αποτελεί καθήκον των δημοκρατικών θεσμών αλλά και κάθε σκεπτόμενου πολίτη η προστασία των δικαιωμάτων των ευάλωτων ομάδων από τα νεοφασιστικά μορφώματα που επιβουλεύονται δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Η επικοινώνηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία θα πρέπει να εξεταστεί και να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο αυτής της οπτικής». Ο κ. Βαρδακαστάνης επίσης δήλωσε ότι η υπόθεση αυτή είναι βαθιά πολιτική, κάτι που όμως ασφαλώς προϋποθέτει τεχνικές λύσεις όπως για τα ζητήματα προσβασιμότητα κλπ. Απαιτούνται όμως και πολιτικές αποφάσεις, νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, και ιδιαίτερα η προσαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά και των εθνικών νομοθεσιών στο άρθρο 8 της Σύμβασης των ΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. «Η αναπηρία ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας πρέπει να παρουσιάζεται είτε στις ειδήσεις είτε στα ψυχαγωγικά προγράμματα είτε στη διαφήμιση ως τέτοια: χωρίς δηλαδή χαρακτηριστικά ηρωισμού, οίκτου, φιλανθρωπίας και συμπονετικού συντηρητισμού».

Ο κ. Βαρδακαστάνης μάλιστα πρότεινε να αναληφθεί πρωτοβουλία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ευρωκοινοβούλιο για τη δημιουργία δέσμης μέτρων για αυτό το θέμα, καθώς και να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός κώδικας δεοντολογίας, σε στενή συνεργασία πάντα με το αναπηρικό κίνημα. «Τα άτομα με αναπηρία πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο είτε ως ηθοποιοί, είτε ως χρήστες ενημέρωσης, είτε ως σεναριογράφοι είτε ως δημοσιογράφοι κλπ., στη βάση της ολιστικής προσέγγισης της ένταξης και της συμπερίληψης. Πρωτίστως την ευθύνη βέβαια έχουν οι δημόσιοι φορείς ενημέρωσης και για αυτό προτείνεται καμία χρηματοδότηση να μην δίνεται εάν επιτρέπεται το στίγμα κλπ. Καμία αδειοδότηση σε ιδιωτικά μέσα εάν δεν τηρούν τους παραπάνω κανόνες».

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Επικοινωνώντας τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis