Αρ. Πρωτ.: 92

Ι. Βαρδακαστάνης: Συναντήσεις με τη νέα Διακομματική Ομάδα για την Αναπηρία στο Ευρωκοινοβούλιο για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

Στη ετήσια δεξίωση που παρέθεσε το EDF, με οικοδεσπότη την Ευρωβουλευτή των Πρασίνων Katrin Langensiepen με τη συμμετοχή πολλών Ευρωβουλευτών και ιδιαίτερα από τη διακομματική Ομάδα για την Αναπηρία του Ευρωκοινοβουλίου, πήρε μέρος ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες. Ο κ. Βαρδακαστάνης μίλησε για μερικές από τις επικείμενες προκλήσεις για τις οποίες θα πρέπει να εργαστούν εντατικά τα μέλη της Διακομματικής Ομάδας για την Αναπηρία τα επόμενα χρόνια, όπως είναι η νέα ατζέντα για την Αναπηρία της ΕΕ, θέματα της Σύμβασης, που ξοδεύονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια, η αποϊδρυματοποίηση, το 5ο Ευρωκοινοβούλιο των ατόμων με αναπηρία κ.α. «Η ΕΕ στερείται συνολικής προσέγγισης όσον αφορά τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να εξακολουθήσει να ενεργεί ως η φωνή των πάνω από 100 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία και να στέκεται ισχυρό ενώπιον της Επιτροπής και του Συμβουλίου όσον αφορά τη συμπερίληψη των υποχρεώσεων της Σύμβασης».

Ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του δικαιώματος ψήφου: «Φέτος θα ετοιμάσουμε μια μελέτη σχετικά με το δικαίωμα ψήφου και την πολιτική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν 800.000 άτομα με αναπηρία που στερούνται του δικαιώματος ψήφου λόγω της αναπηρίας τους. Γνωρίζουμε το σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση που έγινε από την Ισπανία και θέλουμε να υποστηρίξουμε την έγκριση ενός ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα οδηγήσει στην αναθεώρηση του εκλογικού νόμου της ΕΕ του 1976, διασφαλίζοντας ότι στις επόμενες Ευρωεκλογές όλα τα άτομα με αναπηρία θα μπορούν να ασκούν αυτό τους το δικαίωμα».
Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF προέδρευσε στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του EDF και της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου για την Αναπηρία. Συμμετείχαν πάνω από 15 ευρωβουλευτές και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη Σύμβαση, στη νέα Στρατηγική της ΕΕ για την Αναπηρία, η Πολιτική Συνοχής και τα Διαρθρωτικά Ταμεία, η Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων, η Πράσινη Συμφωνία στην ΕΕ, το δικαίωμα ψήφου, η Προσβασιμότητα, τα δικαιώματα των επιβατών κλπ.
Φωτογραφίες στο facebook της ΕΣΑμεΑ.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή