Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 471

Άμεση λήψη μέτρων για τους πιο ευάλωτους των ευάλωτων, των ατόμων που διαβιούν σε κλειστές δομές

Η ΕΣΑμεΑ, βρισκόμενη στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους από τον COVID-19, κρούει τον κώδωνα του άμεσου κινδύνου που αντιμετωπίζουν άτομα με διαμένουν σε κλειστές δομές (π.χ. γηροκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, οικοτροφεία, ΣΑΔ, ΣΥΔ, ιδρύματα ασυλιακού τύπου, ξενώνες ψυχικής υγείας, εκκλησιαστικά ιδρύματα κ.α.), τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, για τους περιθαλπόμενους και τους εργαζόμενους σε αυτές. Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που ζουν σε δομές κλειστής φροντίδας είναι πλέον πιο ευάλωτα από ποτέ, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19, καθώς και σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, λόγω απομόνωσης, παραμέλησης, ακόμα και εγκατάλειψης.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό: η ΕΣΑμεΑ έχει ενημέρωση για αποτρόπαια συμβάντα σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες...
Με υπόμνημά της τονίζει στον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια και στην υφυπουργό Εργασίας κ. Μιχαηλίδου ότι σε περίπτωση που ο κορονοϊός εισβάλλει σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης στη χώρα μας, θα εκτυλιχθεί μια τραγωδία άνευ προηγουμένου, δεδομένου ότι τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, καθώς και οι ηλικιωμένοι, είναι πρώτοι στη λίστα των θυμάτων της πανδημίας.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιθαλπόμενοι στα ιδρύματα οφείλονται κυρίως σε έλλειψη εξοπλισμού ατομικής προστασίας, σε έλλειψη φροντίδας και επίβλεψης των περιθαλπόμενων λόγω έλλειψης προσωπικού, στην καταναγκαστική επιβολή φαρμακευτικής αγωγής και μέτρων περιορισμού στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων και στον αναγκαστικό περιορισμό που οδηγεί σε έλλειψη επαφής με τον έξω κόσμο (οικογένεια, φίλους και άλλους).
Απαραίτητα μέτρα:
• Αυστηρός έλεγχος από τον ΕΟΔΥ και τακτικές επισκέψεις κλιμακίων ελέγχου στα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα κλειστής φροντίδας, περίθαλψης και φιλοξενίας, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι φιλοξενούμενοι σε αυτά δεν κακοποιούνται, δεν παραμελούνται, ούτε τίθενται σε κίνδυνο λόγω έλλειψης και απουσίας προσωπικού, καθώς και ότι δεν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της κρίσης η καταναγκαστική απομόνωση, ο περιορισμός και η καταναγκαστική φαρμακευτική αγωγή και η φαρμακευτική αγωγή καταστολής.
• Ολοκλήρωση της πρόσληψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων άμεσα, για τη στήριξη όλων των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας (ΚΚΠ), που έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα, καθώς επίσης και παράταση των συμβάσεων των 340 επικουρικών που ήδη εργάζονται στα ΚΚΠ, ώστε με τον τρόπο αυτό να θωρακιστεί στο μέγιστο βαθμό η λειτουργία τους και η φροντίδα των φιλοξενούμενων ατόμων.
• Να αντιμετωπιστούν οι εργαζόμενοι όλων των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας ακριβώς όπως και οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), και να προβλεφθεί η χορήγηση σε αυτούς του έκτακτου δώρου Πάσχα όπως θα χορηγηθεί και στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, καθώς δίνουν καθημερινά μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες.
• Σε όλες τις δημόσιες δομές, να διασφαλιστεί η κάλυψη του αυξημένου κόστους που συνδέεται με αυτή την κρίση, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, του προστατευτικού υλικού, των υλικών και μέσων απολύμανσης και των υπερωριών του προσωπικού.
• Διασφάλιση ίσης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που διαβιούν στα ιδρύματα στη θεραπεία στα νοσοκομεία.
• Διασφάλιση ότι τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις μπορούν ακόμα να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Άμεση λήψη μέτρων για τους πιο ευάλωτους των ευάλωτων, των ατόμων που διαβιούν σε κλειστές δομές
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis