Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 543

Στον υπουργό Επικρατείας για κρίσιμα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους

Επιστολή με την οποία ζητά από το υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη άμεση έκδοση είτε διευκρινιστικής εγκυκλίου, είτε Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του άρθρου 73, της τελευταίας ΠΝΠ, με σαφείς και ξεκάθαρες οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις να κάνουν χρήση της σημαντικής αυτής ρύθμισης στις υπηρεσίες που εργάζονται για την προφύλαξη της υγείας τους από την πανδημία του κορωνοϊού, ώστε να γίνει πράξη το «Μένουμε σπίτι». Το άρθρο 73 αναφέρει: «κατά την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19, οι αρμόδιες αρχές και τα όργανα ελέγχου οφείλουν να μεριμνούν για την παροχή κάθε διευκόλυνσης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους», τονίζοντας μάλιστα ότι η παρούσα διάταξη υπερισχύει κάθε αντίθετης, γενικής ή ειδικής διάταξης.

Ταυτόχρονα στην επιστολή τίθενται ζητήματα μείζονος σημασίας που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, και που με τα μέχρι στιγμής εξαγγελθέντα, είτε δεν έχουν συμπεριληφθεί, είτε δεν έχουν καταστεί σαφή:
- Στις κατηγορίες των ευπαθών ομάδων που επιβάλλεται να σταματήσουν να εργάζονται, να μείνουν σπίτι και να προστατευτεί τόσο η υγεία τους όσο και ο μισθός τους, δεν έχουν συμπεριληφθεί όλες οι κατηγορίες ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις: όλα τα άτομα με αισθητηριακές, κινητικές, νοητικές και ψυχικές αναπηρίες καθώς και όλα τα άτομα που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: καρκινοπαθείς, τυφλοί, παραπληγικοί, άτομα σε ανοσοκαταστολή, αιμοκαθαιρόμενοι, άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, άτομα με ΣΚΠ, γενικότερα άτομα με αυτοάνοσα ή μεταβολικά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, με χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο, με νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα, άτομα με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο και άτομα με άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, άτομα σε ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες, και όσοι έχουν στο σπίτι τους μέλη των οικογενειών τους σε ανοσοκαταστολή, αιμοκαθαρόμενους, μεταμοσχευμένους κλπ., που αν κολλήσουν τον ιό από το εργαζόμενο μέλος της οικογένειας, θα υποστούν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους. Όλες οι παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων, πρέπει να μπορούν να πιστοποιούν ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μέσω του ιατρικού τους φακέλου ή με βεβαίωση του θεράποντος ιατρού τους.
- Δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τους ανασφάλιστους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις σχετικά με τη χορήγηση αναλωσίμων υγειονομικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, τα οποία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι αναγκασμένοι να προμηθεύονται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, που αποτελούν χώρους με ιδιαίτερα υψηλό ιικό φορτίο.
- Με αφορμή την ΚΥΑ «Περί λεπτομερειών σύστασης και περί συγκρότησης και λειτουργίας Κινητών Ομάδων Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) Ειδικού Σκοπού για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVID-19» (ΦΕΚ Β΄, 1177/6-4-2020), πρέπει να συμπεριληφθεί η κατηγορία των πασχόντων από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο στις ομάδες των ασθενών που θα δίνεται προτεραιότητα στην κατ' οίκον λήψη του απαιτούμενου δείγματος για την εξέταση πιθανότητας έκθεσης στον κορωνοϊό για τη διασφάλιση της υγείας τους.
- Πρέπει να αρθεί η αυθαίρετη διακοπή από πλευράς ΟΠΕΚΑ σειράς επιδομάτων σε συνταξιούχους τυφλούς (επιστημονικό επίδομα), καθώς και στην αναστολή χορήγησης επιδομάτων βαριάς αναπηρίας σε δικαιούχους έμμεσα ασφαλισμένους και ανίκανους προς εργασία που λαμβάνουν μέρος της σύνταξης θανόντος γονέα - ορφανική σύνταξη.
- Επιβάλλεται άμεση λήψη δραστικών και αποτελεσματικών μέτρων προστασίας των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις, των ηλικιωμένων και των βρεφών και παιδιών που διαβιούν στις δομές κλειστής περίθαλψης του δημόσιου τομέα, του ιδιωτικού τομέα, του ψυχιατρικού τομέα, καθώς επίσης και των εργαζόμενων αυτών των δομών (π.χ. γηροκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, βρεφοκομεία, οικοτροφεία,, Παιδοπόλεις, ΣΑΔ, ΣΥΔ, ιδρύματα ασυλιακού τύπου, ξενώνες ψυχικής υγείας, εκκλησιαστικά ιδρύματα κ.α.). Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που ζουν σε δομές κλειστής φροντίδας είναι πλέον πιο ευάλωτα από ποτέ, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον covid-19, και σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, λόγω απομόνωσης, παραμέλησης, ακόμα και εγκατάλειψης.
- Χρειάζεται επίσης άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των δυσχερών και επισφαλών συνθηκών διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους στα υπεράριθμα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και σε άλλες δομές φιλοξενίας στη νησιωτική και την ηπειρωτική χώρα. Τα συγκεκριμένα άτομα αντικειμενικά είναι πιο άμεσα εκτεθειμένα στον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό covid-19, διότι αφενός είναι δύσκολη η εφαρμογή των μέτρων προστασίας λόγω των συνθηκών διαβίωσης, των ελλειμματικών παροχών υπηρεσιών και εγκαταστάσεων υγιεινής αλλά και αυξημένου συγχρωτισμού, και αφετέρου λόγω της περιορισμένης πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ΕΣΥ.
- Τέλος, άμεση λήψη μέτρων χρειάζεται και για την αντιμετώπιση των δυσχερών και επισφαλών συνθηκών διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες και Έλληνες Ρομά και Τσιγγάνοι με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους στους καταυλισμούς και στις περιοχές εντός του οικιστικού ιστού, αλλά και στον περιαστικό ιστό. Επιπλέον του κινδύνου μόλυνσης από τον κορωνοϊό covid-19, διατρέχουν και τον κίνδυνο στιγματισμού και περαιτέρω περιθωριοποίησης.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Στον υπουργό Επικρατείας για κρίσιμα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis