Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 551

Επιστολή στον Πρωθυπουργό για ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ

Στον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε επιστολή η ΕΣΑμεΑ, κοινοποιώντας την Ανοιχτή Επιστολή που εστάλη στις 15.04.2020 από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) προς την ηγεσία των θεσμών της ΕΕ και τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ (επισυνάπτεται στα αγγλικά και στα ελληνικά), η οποία αναφέρεται σε θέματα σχετικά με τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό οικονομικής ανάκαμψης από τις επιπτώσεις του COVID 19 και την ανάγκη για τον σχεδιασμό μέτρων που θα συμπεριλαμβάνουν τη διάσταση της αναπηρίας, υποχρέωση που άλλωστε απορρέει από τη Σύμβαση των ΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες την οποία έχει κυρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη μέλη αυτής.

Με αυτή την επιστολή ο πρόεδρος του Φόρουμ και της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης ζητά από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία ανάδειξης των θεμάτων που αναπτύσσονται στην επιστολή του Φόρουμ στην επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου 2020, ώστε η χώρα μας να παίξει κομβικό ρόλο στη διασφάλιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ευρωπαίων με αναπηρία.
Στην επιστολή του Φόρουμ αναφέρεται, μεταξύ άλλων:
«Αυτή η κρίση έχει αναδείξει τον καταστροφικό αντίκτυπο των υπο-επενδύσεων σε κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες στην Ευρώπη. Η οικονομική ανάκαμψη, την οποία σχεδιάζετε αυτήν τη στιγμή, θα πρέπει να αντιμετωπίσει πλήρως τα κενά του συστήματος. Επί του παρόντος, θεραπεία και ατομικός εξοπλισμός για την προστασία της ζωής δεν παρέχεται στους πολίτες που τα χρειάζονται, και τα άτομα με αναπηρία στερούνται της υποστήριξης που απαιτείται για τη διαβίωσή τους, λόγω του ότι οι πάροχοι υπηρεσιών αφήνονται απροστάτευτοι και δε μπορούν να συνεχίσουν τη δουλειά τους. Πρέπει να δοθεί πολιτική και οικονομική υποστήριξη σε κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες απασχόλησης και υγείας, οι οποίες διατηρούν τις κοινωνίες μας λειτουργικές. Αυτές οι υπηρεσίες έχουν αποδειχθεί απαραίτητες κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης.
Ο αντίκτυπος του COVID 19 στην απασχόληση και τη σταθερότητα του εισοδήματος είναι, εύλογα, ένας τομέας που ανησυχεί βαθιά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι έχει διπλό αντίκτυπο στα άτομα με αναπηρία, ιδίως τις γυναίκες με αναπηρία. Ακόμα και πριν από αυτήν την κρίση, το 28,7% των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας και μόνο το 50,8% απασχολούνταν. Πολλά άτομα με αναπηρία έχουν επισφαλείς συμβάσεις και χαμηλούς μισθούς, που τους παρέχουν λίγη ή καθόλου προστασία κατά το κλείσιμο των επιχειρήσεων.
Η απάντηση στην πανδημία του COVID 19 δεν πρέπει να στοχεύει μόνο στην επιστροφή στο status quo ante. Πρέπει να επενδύσουμε σε μια Ευρώπη που να παρέχει καλύτερη προστασία στους πολίτες της, που να εγγυάται την κοινωνική προστασία και την ένταξη, και να δημιουργεί πιο ανθεκτικές δομές για την απασχόληση και την υγεία.
Ενώ χρειάζεται να επιδεικνύεται ευελιξία στις χρηματοδοτούμενες δράσεις για τη διάσωση ζωών και την προστασία της ζωής των ανθρώπων, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την πανδημία, αυτές οι δράσεις πρέπει να υλοποιούνται πάντα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ΕΕ και των Κρατών Μελών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η προστασία της ζωής και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αδιαχώριστα».

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Επιστολή στον Πρωθυπουργό για ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis