Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 871

27 Ιουνίου ιστορική ημέρα αναγνώρισης των δικαιωμάτων των ατόμων με κώφωση-τύφλωση

Στις 27 Ιουνίου 1880, γεννήθηκε η Ελένη Κέλλερ στην Τοσκούμπια της Αλαμπάμα. Για το λόγο αυτό, η 27η Ιουνίου γιορτάζεται ως Διεθνής Ημέρα της Κώφωσης - Τύφλωσης, επιδιώκεται δε να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα άτομα με κώφωση-τύφλωση και τα δικαιώματά τους. Η Ελένη Κέλλερ έχασε ακοή και όραση όταν ήταν 19 μηνών λόγω ασθένειας και με την πάροδο του χρόνου, έγινε η πρωτοπόρος της αυτοπροστασίας για άτομα με κώφωση-τύφλωση. Σε μια εποχή που η τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν σχεδόν αδύνατη, και μόνο για λίγα άτομα, αποφοίτησε με πτυχίο Bachelor of Arts από το Χάρβαρντ. Το δίκτυο υποστηρικτών της εκείνης της περιόδου περιελάμβανε τον συγγραφέα Mark Twain και τον μεγιστάνα της Standard Oil Henry Huttleston Rogers.

Την 1η Ιουνίου 1968 η Έλεν Κέλλερ πέθανε, σε ηλικία 87 ετών στο σπίτι της στο Arcan Ridge του Κονέκτικατ. Η μνήμη της ζει και χρησιμεύει ως πηγή έμπνευσης.
Η ιστορία της Ελένης Κέλλερ δεν είναι μοναδική. Υπήρχαν και άλλοι όπως η Ragnhild Kåta (23 Μαΐου 1873 - 12 Φεβρουαρίου 1947) από τη Νορβηγία και αμέτρητοι άλλοι από όλο τον κόσμο. Όπως και η Έλεν Κέλλερ, η Ragnhild Kåta έχασε την όρασή και την ακοή της λόγω παιδικής ασθένειας, αλλά ήταν σε θέση να ζήσει και να επικοινωνήσει ανεξάρτητα. Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση της Ragnhild δημοσιοποιήθηκαν και έγιναν γνωστές από την Έλεν για να χρησιμεύσουν ως έμπνευση για μάθηση.
Σε έναν κόσμο σε αναταραχή, αυτές οι γυναίκες έχουν δείξει τι μπορεί να επιτευχθεί εάν γεφυρωθούν τα κενά και παρέχεται εκπαίδευση, εργασία και πολιτισμός χωρίς αποκλεισμούς. Έχουν αποδείξει ότι τα άτομα με κώφωση-τύφλωση μπορούν να ενσωματωθούν πλήρως στην κοινωνία με ίσους όρους.
Γνωρίζοντας ότι η ομάδα των τυφλοκωφών αντιπροσωπεύει μεταξύ 0,2% και 2,0% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι ιστορίες που μοιράζονται οι υποστηρικτές της αναπηρίας, όπως η Helen Keller και η Ragnhild Kåta, μας δείχνουν ότι ο βασικός παράγοντας για την επιτυχία είναι να λάβουμε επαρκή υποστήριξη σύμφωνα με τις ατομικές και συγκεκριμένες ανάγκες των ατόμων με κώφωση-τύφλωση.
Παγκόσμια Ομοσπονδία κωφών-τυφλών (WFDB)
Το 1977, το πρώτο συνέδριο Helen Keller (HKWC) στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, που διοργανώθηκε από την «Επιτροπή Εξυπηρέτησης των Κωφών-Τυφλών» του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την Ευημερία των Κωφών-Τυφλών. Στόχος του συνεδρίου ήταν να παρέχει ευκαιρίες σε άτομα με κώφωση-τύφλωση να έχουν το δικό τους φόρουμ για να μάθουν από τους συνομηλίκους τους και να έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες από την δική τους κώφωση - τύφλωση.
Μεταγενέστερες διασκέψεις πραγματοποιήθηκαν κάθε τέσσερα χρόνια και στο 6ο HKWC στην Paipa της Κολομβίας, το 1997, πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συζητήσεις για την ίδρυση ενός παγκόσμιου οργανισμού για τα άτομα με κώφωση - τύφλωση.
Στο 7ο HKWC που πραγματοποιήθηκε στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, το 2001, ιδρύθηκε επίσημα η WFDB στην πρώτη γενική συνέλευση. Έκτοτε, η WFDB οργανώνει το HKWC με τη συμμετοχή εθνικών οργανώσεων τυφλοκωφών.
Άτομα με κώφωση - τύφλωση σε όλο τον κόσμο ενώθηκαν υψώνοντας τη φωνή τους για να μιλήσουν για την υπόθεσή τους και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Να αγωνιστούν για τη θέση τους στην κοινωνία, με ίσους όρους με το γενικό πληθυσμό. Να εργαστούν για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους μέσω κατάλληλων υπηρεσιών υποστήριξης, χρηματοδοτούμενων από την Πολιτεία, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών μέσω νοηματικής γλώσσας, Easy Read, Braille, επαυξητικής και εναλλακτικής επικοινωνίας, καθώς και όλων των άλλων προσβάσιμων μέσων επικοινωνίας επιλεγμένων από άτομα με κώφωση-τύφλωση ως κινητικότητα και καθοδήγηση.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » 27 Ιουνίου ιστορική ημέρα αναγνώρισης των δικαιωμάτων των ατόμων με κώφωση-τύφλωση
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis