Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 920

Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: διασφάλιση της καθολικής προσβασιμότητας

Νέα επιστολή προς τον δήμαρχο Αθηναίων απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, σχετικά με τα θέματα που έχουν προκύψει αναφορικά με την ασφαλή διέλευση των ατόμων με αναπηρία από το κέντρο της Αθήνας. Προηγήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της ΕΣΑμεΑ με τους αντιδημάρχους Α. Έβερτ-Αλβέρτη και Φ. Αξιώτη στις 25.06.2020, οι παρατηρήσεις των κατεξοχήν ενδιαφερόμενων οργανώσεων μελών της ΕΣΑμεΑ, καθώς και μία δεύτερη αυτοψία από τους εμπειρογνώμονες της Συνομοσπονδίας. Όλες τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ θα τις διαβάσετε αναλυτικά στην επιστολή.

Ομόφωνη ήταν η άποψη όλων των αναπηρικών φορέων ότι καταλληλότερη και ασφαλέστερη για τα άτομα με αναπηρία και όχι μόνο είναι η χωροθέτηση της λωρίδας κίνησης ποδηλατών προς την πλευρά των λωρίδων κίνησης οχημάτων και όχι πλησίον του πεζοδρομίου, ώστε να αποφεύγεται η διασταύρωση πεζών με αναπηρία και ποδηλατών. Επισημαίνεται ότι οι ποδηλάτες, καθώς δεν παράγουν ήχο κατά την κίνησή τους, δεν είναι δυνατόν να γίνουν αντιληπτοί από τα τυφλά άτομα, που τυχόν θα κατέβουν από το πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη συμβεί ατυχήματα. Επίσης λόγω της ταχύτητας που αναπτύσσουν, μπορούν εύκολα να συγκρουστούν τόσο με χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, όσο και γενικότερα με εμποδιζόμενα και μη άτομα, που θα κατέβουν από το πεζοδρόμιο, ιδιαίτερα μάλιστα όταν έχουν ήδη εντοπιστεί αρκετοί να κινούνται και επί των λωρίδων κίνησης πεζών.
Παράλληλα η ΕΣΑμεΑ επαναλαμβάνει ότι, δεδομένου ότι τα άτομα με αναπηρία εκπαιδεύονται επί μακρόν για να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτόνομα παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ασφαλή μετακίνησή τους, όπως π.χ. οδηγοί τυφλών, θα πρέπει αυστηρά οι όποιες παρεμβάσεις να είναι τυποποιημένες ως προς την υφή και το χρώμα. Γι' αυτό, όπως προτάθηκε και κατά τη συνάντηση με τους αντιδημάρχους, καλό θα είναι κάθε σχετική παρέμβαση πριν ολοκληρωθεί και γενικευθεί στο σύνολο του έργου να δοκιμάζεται από κλιμάκιο των εκπροσώπων των μελετητών, του Δήμου, της ΕΣΑμεΑ και των φορέων της.
Η ασφαλής, ανεμπόδιστη και άνετη κίνηση όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των πολιτών με αναπηρία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε σχεδιασμού στην πόλη. Η ΕΣΑμεΑ βρίσκεται στο πλευρό του Δήμου σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας και των συνθηκών ζωής στην Αθήνα υπό τον όρο όμως της διασφάλισης της καθολικής προσβασιμότητας.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: διασφάλιση της καθολικής προσβασιμότητας
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis