Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 947

Κοινό Δελτίο Τύπου Ε.Σ.Α.μεΑ. - Αργώ: Μαζί για τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχικές αναπηρίες, ενάντια στο στιγματισμό

Οι επιπτώσεις της πανδημίας covid-19 στα άτομα με ψυχικές αναπηρίες, καθώς και η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, ήταν τα θέματα της συνάντησης της ΕΣΑμεΑ με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας φορέων ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ΑΡΓΩ, την Δευτέρα 13 Ιουλίου, στα γραφεία της ΕΣΑμεΑ. Από πλευράς ΕΣΑμεΑ παραβρέθηκαν ο πρόεδρός της Ιωάννης Βαρδακαστάνης και το στέλεχος της ΕΣΑμεΑ Εβελίνα Καλλιμάνη, και από την Αργώ ο πρόεδρος Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, η γραμματέας Καίτη Μυλωνοπούλου και η αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΚΨ&ΨΥ Αθηνά Φραγκούλη.

Ο πρόεδρος Ι. Βαρδακαστάνης, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία δήλωσε ότι τα ζητήματα των ατόμων με ψυχική αναπηρία αποτελούν προτεραιότητα της δράσης της ΕΣΑμεΑ. Άλλωστε η ΕΣΑμεΑ πρωτοστάτησε στην υλοποίηση προγράμματος αυτοσυνηγορίας και αυτοεκπροσώπησης των ατόμων με ψυχική αναπηρία. Έχουνε δε φωνή μέσα στην ΕΣΑμεΑ, με αιρετό εκπρόσωπό τους στο Γενικό Συμβούλιο της ΕΣΑμεΑ. Για αυτό και η συνεργασία με την Αργώ κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική αυτή την περίοδο.
Από την πλευρά της Ομοσπονδίας Αργώ πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις των φορέων ψυχικής υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας, καθώς και για τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις που καταγράφηκαν στον γενικό πληθυσμό. Ειδικότερα, παρουσιάστηκε η συλλογική παρέμβαση σε εθνικό επίπεδο με την ανάπτυξη της γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον κορονοϊό 10306 στην οποία έπαιξε ενεργό ρόλο, και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 200 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί από 40 φορείς μέλη της Ομοσπονδίας. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν οι δράσεις σε τοπικό επίπεδο τόσο των Κέντρων Ημέρας όσο και των κινητών μονάδων που παρείχαν υπηρεσίες καθ' όλη την περίοδο της πανδημίας. Τονίστηκε δε η επιτυχία μη ύπαρξης κρούσματος σε καμία μονάδα των φορέων της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ, χάρη στην έγκαιρη προετοιμασία και την εκπαίδευση του προσωπικού.
Περαιτέρω συζητήθηκαν θέματα δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές αναπηρίες και η συνηγορία, η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η επαγγελματική αποκατάσταση και οι θεσμικές παρεμβάσεις που απαιτούνται. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή της εγκυκλίου για τη μετάβαση των ατόμων με ψυχικές αναπηρίες από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία στις στεγαστικές μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Υπογραμμίσθηκε ότι η εγκύκλιος παραβιάζει τα δικαιώματα των ψυχικά αναπήρων διότι προβλέπει την υποχρεωτική παραμονή για ένα τρίμηνο του ατόμου με ψυχική αναπηρία σε μια στεγαστική δομή χωρίς την προαπαιτούμενη προετοιμασία του (ανάπτυξη θεραπευτικής σχέσης) αλλά το βασικότερο χωρίς την συγκατάθεσή του, όπως επιβάλλεται τόσο από την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία όσο και από την ελληνική νομοθεσία.
Συμφωνήθηκε ότι η στενή συνεργασία και η διαμόρφωση κοινών παρεμβάσεων μεταξύ της ΕΣΑμεΑ και της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, τον αποστιγματισμό της ψυχικής αναπηρίας, την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με ψυχικές αναπηρίες, την προάσπιση και τη συνηγορία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές αναπηρίες σε όλα τα επίπεδα, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την ανάπτυξη νέων μονάδων ψυχικής υγείας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών αλλά και δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του covid-19, θα συνεχιστεί.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Κοινό Δελτίο Τύπου Ε.Σ.Α.μεΑ. - Αργώ: Μαζί για τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχικές αναπηρίες, ενάντια στο στιγματισμό
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis