Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 975

Ο Ι. Βαρδακαστάνης στη Βουλή για την προσβασιμότητα

Στην αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία παρευρέθηκε τη Δευτέρα 20 Ιουλίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, για τη συνεδρίαση για την υπουργική απόφαση σχετικά με την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Μαζί με τον κ. Βαρδακαστάνη ήταν επίσης η Εμπειρογνώμων Προσβασιμότητας - συνεργάτης της ΕΣΑμεΑ Μαρίλυ Χριστοφή και το στέλεχος της ΕΣΑμεΑ Ευαγγελία Καλλιμάνη. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και τον γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης αρχικά χαρακτήρισε πολύ σημαντική την έκδοση της υπουργικής απόφασης σημειώνοντας ότι «για το αναπηρικό κίνημα η προσβασιμότητα είναι κορυφαίο ζήτημα: αποτελεί δε από μόνη της αυτοτελές δικαίωμα ενώ ταυτόχρονα η ύπαρξή της συμβάλει στην ανεμπόδιστη άσκηση κορυφαίων ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων». Εξίσου σημαντική χαρακτήρισε την επιλεξιμότητα δράσεων για την προσβασιμότητα.

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι πρέπει να αναπτυχθεί στη χώρα ένα ρεύμα προσβασιμότητας, ένα «κίνημα» για την προσβασιμότητα. Ζήτησε από τον υπουργό να ενεργοποιήσει και να ενδυναμώσει την Κεντρική Επιτροπή Προσβασιμότητας και να τεθούν σε λειτουργία, επίσης ενδυναμωμένες, οι επιτροπές προσβασιμότητας στις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτική η συμμετοχή των περιφερειακών και τοπικών οργανώσεων του αναπηρικού κινήματος στη διαβούλευση για τα ζητήματα της προσβασιμότητας. Επεσήμανε ότι αυτό είναι πάγιο και διαχρονικό αίτημα της ΕΣΑμεΑ.

Ο κ. Βαρδακαστάνης ζήτησε να συνδεθεί η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης με χρηματοδοτικά εργαλεία, για τις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν στα υφιστάμενα κτίρια. Σε ό,τι αφορά τα νέα κτίρια, τις νέες υποδομές, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ είπε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην παραδίδονται απολύτως προσβάσιμα, διότι το κόστος είναι ελάχιστο και πρέπει να τηρηθεί η νομοθεσία και μάλιστα αυστηρά. «Η ΕΣΑμεΑ θα παρακολουθεί ανελλιπώς την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης και θα παρεμβαίνει όπου χρειάζεται, όπως και οι Οργανώσεις μέλη μας σε όλη τη χώρα». Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη σύνδεσης της διαδικασίας εφαρμογής της προσβασιμότητας σε όλα τα κτίρια με την πιστοποίηση αυτής σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ 1439, ώστε ο έλεγχος να αποκτήσει πλέον «ονοματεπώνυμο» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο κ. Βαρδακαστάνης ενημέρωσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι η ΕΣΑμεΑ προχωρά στην ίδρυση Ινστιτούτου της ΕΣΑμεΑ που θα έχει ρόλο ερευνητικό και μελετητικό, «ώστε να συνεισφέρει με τεχνογνωσία στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις για να μπορούν να ασκήσουν ισότιμα τα δικαιώματά τους».

Αναλυτικά για τη συνεδρίασης της υποεπιτροπής

Σε ΦΕΚ οι τεχνικές οδηγίες «προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών για την προσβασιμότητα αυτών σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα.

 

 

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Ο Ι. Βαρδακαστάνης στη Βουλή για την προσβασιμότητα
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis