Αρ. Πρωτ.: 1155

Ιστορική η ημέρα της έναρξης της δημόσιας διαβούλευσης για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

Σε δημόσια διαβούλευση έδωσε ο υπουργός Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτης το Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία χθες Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, όπως είχε δημοσίως δεσμευτεί. Η διαβούλευση γίνεται μέσω του opengov.gr και ολοκληρώνεται στις 5 Οκτωβρίου. Η ΕΣΑμεΑ χαιρετίζει τη δημοσιοποίηση για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας πρότασης σχεδίου δράσης για τα άτομα με αναπηρία από την κυβέρνηση.

Σημειώνουμε για ιστορικούς λόγους ότι η ΕΣΑμεΑ και σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα έθεσε για πρώτη φορά αυτό το θέμα στο δημόσιο διάλογο και ως αίτημα στο Κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990. Για την ΕΣΑμεΑ το Σχέδιο Δράσης για την αναπηρία σημαίνει απλοποίηση της νομοθεσίας και οριζόντια ενσωμάτωση της αναπηρίας σε όλους τους τομείς του κράτους. Συστηματικά, οργανωμένα και αποφασισμένα διεκδικήσαμε να υπάρξει στη χώρα μια οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια ανάπτυξης και εφαρμογής δημόσιων πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, από το σύνολο του Κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το Σχέδιο Δράσης όσο η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας είχαν προταθεί από τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον υπουργό Επικρατείας, στη συνάντηση που είχαν στις 21 Αυγούστου 2019, όπου και οι δύο προτάσεις έγιναν δεκτές.

Η ΕΣΑμεΑ καλωσορίζει λοιπόν αυτό το σχέδιο Δράσης, το μελετά σε συνεργασία με τις οργανώσεις μέλη της και θα παρέμβει οργανωμένα και συγκροτημένα. Ανεξάρτητα από την ανάγκη τροποποίησης/ συμπλήρωσης των επιμέρους θεμάτων που πραγματεύεται, το παρόν σχέδιο αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη την οποία πρέπει να αξιοποιήσει το αναπηρικό κίνημα θεσμικά, τολμηρά και εμπροσθοβαρώς.

Καλούμε όλες τις οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος, αλλά και κάθε άτομο με αναπηρία, χρόνια πάθηση, μέλη των οικογενειών τους, όλους τους πολίτες να καταθέσουν τη γνώμη τους σε αυτή τη διαβούλευση.

Ο σύνδεσμος για τη δημόσια διαβούλευση http://www.opengov.gr/ypep/?p=699

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή