Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 1315

Επιστολή στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης περί ορθής ορολογίας

Επιστολή στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, ζητώντας τη διόρθωση της αναχρονιστικής ορολογίας για τα άτομα με αναπηρία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.gov.gr 

Συγκεκριμένα, στη θεματική ενότητα «Υγεία και Πρόνοια» υπάρχει υπο-ενότητα για τα άτομα με αναπηρία, η οποία φέρει τον εξής τίτλο: «ΑμΕΑ (Άτομα με Ειδικές Ανάγκες)».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 21 του Συντάγματος της χώρας, τον κυρωτικό νόμο 4074/2012 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και το Μέρος Δ΄ του ν.4488/2017, ο ορθός όρος είναι «άτομα με αναπηρίες». Ο όρος «Άτομα με Ειδικές Ανάγκες» δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο με τις καταστάσεις αναπηρίας, αφετέρου συντελεί στη δημιουργία διαχωρισμών και αποκλεισμού και ως εκ τούτου δεν συνάδει με τη δικαιωματική οπτική.
Δεδομένου ότι ο όρος «άτομα με αναπηρίες» είναι όρος-ομπρέλα που περιλαμβάνει και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις (βλ. παρ. 1, άρθρο 60 του ν.4488/2017 και άρθρο 1 Σύμβασης Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες) και για την καλύτερη εξυπηρέτηση από τις ηλεκτρικές υπηρεσίες της εν λόγω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και της πληθυσμιακής ομάδας των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, προτείνεται η υπο-ενότητα «ΑμΕΑ (Άτομα με Ειδικές Ανάγκες)» να μετονομαστεί σε «άτομα με αναπηρία (ή -ιες) και χρόνιες παθήσεις».
Όπου αλλού δε αναφέρεται ο όρος «άτομα με ειδικές ανάγκες» καθώς και οι προαναφερθείσες συντομογραφίες πρέπει να αντικατασταθούν από τον όρο «άτομα με αναπηρία» ή «άτομα με αναπηρίες».

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Επιστολή στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης περί ορθής ορολογίας
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis