Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 52

Συνάντηση Ι. Βαρδακαστάνη με πρόεδρο Ευρωκοινοβουλίου D. Sassoli

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli είχε διαδικτυακή συνάντηση ο πρόεδρος του EDF και της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, για να συζητήσει τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εξασφάλιση της προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων των 100 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών με αναπηρία, την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι προτεραιότητες του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος, όπως ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 και η επικείμενη Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Ο πρόεδρος Sassoli και ο πρόεδρος του EDF μίλησαν για την επερχόμενη Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, όπου ο κ. Sassoli τόνισε τη δέσμευσή του να πραγματοποιηθεί συνάντηση με το EDF και τα μέλη των σχετικών κοινοβουλευτικών επιτροπών, μόλις κυκλοφορήσει αυτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ο πρόεδρος του EDF αποδέχθηκε την πρόσκληση. Η αντιπροσωπεία του Φόρουμ δήλωσε ότι πιστεύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να εκπληρώνει τους στόχους της Στρατηγικής.
«Σας χρειαζόμαστε. Πρέπει να αυξηθεί η ικανότητα των θεσμικών οργάνων να αντιδρούν. Όλες οι πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να περιλαμβάνουν την προσέγγιση των δικαιωμάτων ατόμων με αναπηρία. Πρέπει να είμαστε οι πρωταθλητές σε αυτόν τον τομέα για να οδηγήσουμε την πρόοδο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τόνισε επίσης τη σημασία της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UN CRPD) στην ΕΕ τα τελευταία δέκα χρόνια, και επανέλαβε τη δέσμευση του Ευρωκοινοβουλίου να προστατεύει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στο κοινοβουλευτικό έργο της . Για τη 10η επέτειο της επικύρωσης της Σύμβασης που θα γιορταστεί στις 22 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος Sassoli τη θεωρεί θεμελιώδη και θα προχωρήσει σε μια δημόσια δήλωση ελπίζοντας ότι το μήνυμά του θα ακολουθήσουν και οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων.
Στο ίδιο πνεύμα, το Φόρουμ ζήτησε από τον πρόεδρο Sassoli να ενισχύσει τον ρόλο του Κοινοβουλίου στην ενσωμάτωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους διαφορετικούς τομείς πολιτικής. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το EDF, τα μέλη του, και η Διακομματική Ομάδα Αναπηρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν εκφράσει σε πολλές περιπτώσεις την ανάγκη δημιουργίας ενός σημείου εστίασης για την αναπηρία, το οποίο θα μπορούσε να λάβει τη μορφή επιτροπής, όπως και σε άλλα εθνικά κοινοβούλια, όπως στην Ελλάδα , στην Ιρλανδία ή στην Ισπανία.
Ο Πρόεδρος του EDF τόνισε τον δραματικό αντίκτυπο που προκαλεί η πανδημία COVID-19 στα άτομα με αναπηρία, στις οικογένειές τους και στα δίκτυα υποστήριξής τους. Ο Πρόεδρος Sassoli συμφώνησε ότι δεν έχουν όλοι επηρεαστεί εξίσου από την πανδημία.
«Λόγω της κρίσης της πανδημίας COVID-19, παρατηρούμε πάρα πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των ατόμων με αναπηρία, που έχουν μέχρι και θανατηφόρες συνέπειες. Αυτά δεν πρέπει να ξεχαστούν. Το Κοινοβούλιο της ΕΕ, ως ο πραγματικά αντιπροσωπευτικός θεσμός των ευρωπαίων πολιτών, πρέπει να ερευνήσει τα γεγονότα διεξοδικά και να αποτρέψει αυτό να ξανασυμβεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Φόρουμ. Σχετικά με την πρόταση σύστασης κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων, ο πρόεδρος Sassoli δεσμεύτηκε να το εξετάσει.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε τη σημασία της φωνής των ατόμων με αναπηρία στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προέτρεψε επίσης το EDF να συμμετάσχει ακόμη περισσότερο σε διάλογο με την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων (AFCO) για να διασφαλιστεί το δικαίωμα ψήφου όλων των ατόμων με αναπηρία.
Τέλος, ο κ. Βαρδακαστάνης ζήτησε επίσης την πολιτική υποστήριξη του κ. Sassoli ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να φιλοξενήσει το 5ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ατόμων με Αναπηρία, όταν το επιτρέψει η κατάσταση στην ΕΕ.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Συνάντηση Ι. Βαρδακαστάνη με πρόεδρο Ευρωκοινοβουλίου D. Sassoli
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis