Αρ. Πρωτ.: 134

Ομιλητής ο Ι. Βαρδακαστάνης στην κοινή ακρόαση με θέμα «Συνέπειες και διδάγματα από την κρίση του COVID-19 για άτομα που ζουν σε ιδρύματα: μια προοπτική κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Στη κοινή ακρόαση με θέμα «Συνέπειες και διδάγματα από την κρίση COVID-19 για άτομα που ζουν σε ιδρύματα: μια προοπτική κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που διοργανώθηκε από τις Επιτροπές Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων & Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. συμμετείχε ως ομιλητής ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του European Disability Forum – EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Στη κοινή ακρόαση με θέμα «Συνέπειες και διδάγματα από την κρίση COVID-19 για άτομα που ζουν σε ιδρύματα: μια προοπτική κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που διοργανώθηκε από τις Επιτροπές Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων & Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. συμμετείχε ως ομιλητής ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του European Disability Forum – EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

 

Σκοπός της ακρόασης ήταν να εξετάσει τις συνέπειες και τα διδάγματα από την κρίση COVID-19 για άτομα που ζουν σε ιδρύματα.

Η ακρόαση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dubravka Suica και της Επιτρόπου Ισότητας Helena Dalli. Συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Joanna Goodey - Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Sanna Ahola - Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ENNHRI), Maciej Kucharczyk, Age platform, Thomas Bignal, Ευρωπαϊκή Ένωση Παρόχων Υπηρεσιών για Άτομα με Αναπηρία.

Στην ακρόαση προέδρευαν τα μέλη του Κοινοβουλίου: Lucia ĎURIŠ NICHOLSONOVÁ και Juan Fernando LÓPEZ AGUILAR.

Στην ομιλία του ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι σήμερα, μία εβδομάδα μετά την 10η επέτειο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στην Ευρωπαϊκής Ένωση, τα άτομα με αναπηρία που ζουν σε ιδρύματα έρχονται αντιμέτωπα με χειρότερές καταστάσεις, από τις ήδη δύσκολες που βίωναν πριν την πανδημία. Απομονωμένα από τις οικογένειές τους υφίστανται βία πολλών ειδών. Το EDF έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών για κατάφορη σωματική & σεξουαλική κακοποίηση περιθαλπόμενων σε ιδρύματα, κατά τη διάρκεια της καραντίνας και για ελλιπή ή ακόμα και μηδενική νοσοκομειακή περίθαλψη, για όσους είχαν μολυνθεί. Οι τραγικές ιστορίες δεν έχουν τέλος.

Το EDF κάλεσε, πριν την πανδημία, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να παρέχουν αντί του ιδρυματισμού, υπηρεσίες προς τα άτομα με αναπηρία, σε επίπεδο κοινότητας, ώστε τα άτομα με αναπηρία να παραμένουν στα σπίτια τους και στις οικογένειές τους. Αντ’ αυτού, ο ιδρυματισμός εξακολουθεί να επικρατεί και σε πολλές περιπτώσεις, εξ’ αιτίας της πανδημίας οι περιθαλπόμενοι τον πλήρωσαν με τη ζωή τους.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος κατέθεσε τις 5 προτάσεις του EDF για το θέμα αυτό:

  1. Άμεση σύσταση Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα ερευνήσει άμεσα τις καταγγελίες που έχουν γίνει, έτσι ώστε να μην έχουμε στο μέλλον παρόμοια περιστατικά
  2. Λήψη απόφασης που να απαγορεύει τον εγκλεισμό σε ιδρύματα και να προωθεί την ανεξάρτητη διαβίωση και την παραμονή στην κοινότητα με υποστηρικτικές υπηρεσίες
  3. Να σταματήσουν οι χρηματοδοτήσεις για τη δημιουργία νέων ιδρυμάτων και ανακαίνισης των παλαιών από Ευρωπαϊκούς πόρους
  4. Προτεραιοποίηση στο πρόγραμμα των εμβολιασμών των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, αλλά και των εργαζομένων στις υπάρχουσες δομές
  5. Επιτέλους η οδηγία για την ίση μεταχείριση, που επί 13 χρόνια βρίσκεται στα συρτάρια του Συμβουλίου να ξεμπλοκαριστεί και να υιοθετηθεί άμεσα έτσι ώστε η ΕΕ να αποκτήσει οριζόντια νομοθεσία για την ίση μεταχείριση.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή