Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 437

Συναντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον Ι. Βαρδακαστάνη για θέματα αναπηρίας

Σημαντικές, και βέβαια διαδικτυακές, συναντήσεις και παρεμβάσεις, είχε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης την εβδομάδα που μας πέρασε, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, με την ιδιότητά του ως αντιπρόεδρος της Ομάδας 3 της ΕΟΚΕ.

Την Τετάρτη 24 Μαρτίου ο κ. Βαρδακαστάνης συνομίλησε με τον Επίτροπο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση Olivér Várhelyi, σχετικά με την ανάπτυξη των χωρών της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου: «Πριν από 25 χρόνια, η ΕΕ και οι νότιοι εταίροι μας υπέγραψαν τη συνθήκη της Βαρκελώνης ώστε να μετατρέψουν την περιοχή της Μεσογείου σε χώρο διαλόγου και συνεργασίας. Τώρα είναι καιρός να δράσουμε, και να προσφέρουμε στις γειτονικές μας χώρες την προοπτική που τους αξίζει», επεσήμανε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Την ίδια ημέρα ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ είχε συνομιλίες με την Επίτροπο Ισότητας Helena Dalli, με την οποία συνεργάζεται πολύ στενά λόγω της Νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία και ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (EDF): «Η πανδημία ανέδειξε τις προϋπάρχουσες ανισότητες, τον αποκλεισμό και τις διακρίσεις που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Η Νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία πρέπει να δημιουργήσει μια ΕΕ ισότητας, ένταξης και μη διάκρισης για τα άτομα με αναπηρία. Η ΕΟΚΕ και η Ομάδα 3 δεσμεύονται για την πλήρη εφαρμογή της».

Την 25η Μαρτίου ο κ. Βαρδακαστάνης μετέφερε το μήνυμα της Επανάστασης του 1821 στα μέλη της Ολομέλειας. Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ https://www.facebook.com/watch/?v=786620991962860 

Τέλος, την Παρασκευή 26 Μαρτίου, ο κ. Βαρδακαστάνης μίλησε για τη Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, στο συνέδριο που οργάνωσαν από κοινού EDF, IDDC και η Διακομματική Ομάδα Ευρωβουλευτών για την αναπηρία. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε από την Ευρωβουλευτή της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου και είχε τίτλο: «Συνάντηση υψηλού επιπέδου σχετικά με την πολιτική της ΕΕ για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στη διεθνή συνεργασία και την ανθρωπιστική δράση, επισημαίνοντας τις προτεραιότητες για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Εκτός του κ. Βαρδακαστάνη, τον λόγο πήραν επίσης οι κ.κ. Helena Dalli, Επίτροπος ΕΕ της Ισότητας, Janez Lenarčič, Επίτροπος ΕΕ για Συνθήκες Κρίσης, Jutta Urpilainen, Επίτροπος ΕΕ για τις Διεθνείς Συνεργασίες, Eamon Gilmore, ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Idriss Maiga, πρόεδρος Africa Disability Forum, Ádám Kósa Ευρωβουλευτής, Setareki Seru Macanawai -Διευθυντής Pacific Disability Forum, κ.α.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ είπε στην ομιλία του: «Πρόσφατα δρομολογήθηκε η n;ea ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021- 2030. Ευχαριστούμε την Επίτροπο Dalli για την εναρκτήρια δήλωσή της και εκτιμούμε πολύ τα συναισθήματα που εκφράζονται όλο και περισσότερο προς την ισότητα και την ένταξη στην πολιτική της ΕΕ. Το EDF έχει ήδη δημοσιεύσει μια πρώτη αντίδραση στη στρατηγική στο σύνολό της και έχει ξεκινήσει μια βαθύτερη ανάλυση των ιδιαιτεροτήτων που περιέχονται σε αυτήν. Το κεφάλαιο 6 της στρατηγικής αναφέρεται στην «Προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία παγκοσμίως».

Θέλουμε να καλωσορίσουμε και πάλι τη νέα στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της για τη βελτίωση της ένταξης της αναπηρίας στις παγκόσμιες δραστηριότητες της ΕΕ, αλλά για να είμαστε πλήρως αποτελεσματικοί, πρέπει να τονίσουμε ότι οι αρχές της στρατηγικής πρέπει να εφαρμοστούν σε κάθε τομέα. Η στρατηγική από μόνη της δεν θα κάνει τη διαφορά στη ζωή των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ. Είναι ο σχεδιασμός, η φιλοδοξία και η εφαρμογή κάθε σημείου δράσης εντός της στρατηγικής που θα οδηγήσει σε απτή αλλαγή. Αυτό θα εξερευνήσουμε σήμερα. Η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτή η στρατηγική όχι μόνο επιτυγχάνει, αλλά υπερβαίνει τις δεσμεύσεις της, και ξεκινάμε από σήμερα».

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Συναντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον Ι. Βαρδακαστάνη για θέματα αναπηρίας
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis