Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 1249

Διεκδικεί την προστασία των ατόμων με αναπηρία από τις ενεργειακές και άλλες ανατιμήσεις

Επείγουσα επιστολή προς τους υπουργούς Σταϊκούρα, Σκρέκα και Σκυλακάκη απέστειλε η Ε.Σ.Α.μεΑ, μπροστά στις ανακοινώσεις περί των νέων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών για τις ενεργειακές ανατιμήσεις. Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί να υπάρξει διακριτή μέριμνα για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, χωρίς υπολογισμό του εξωιδρυματικού επιδόματος και πάσης φύσεως προνοιακών επιδομάτων, στο εισόδημά τους.

Μπροστά στην κλιματική αλλαγή, αλλά και μετά από χρόνια, τόσο λιτότητας, όσο και μη ένταξης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην κοινωνική ζωή του τόπου σε ίση βάση με τον γενικό πληθυσμό, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ενσκήψει να τους απαλλάξει από ένα ακόμη δυσβάσταχτο βάρος, που θα φέρει την αναπηρική οικογένεια στα όρια της επιβίωσης.
Είναι γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, λόγω της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης που βιώσαμε και εν συνεχεία της κρίσης της πανδημίας, έχουν κυριολεκτικά φτωχοποιηθεί, χωρίς μάλιστα μέσα στην πανδημία να τύχουν οποιασδήποτε στοχευμένης σε αυτά οικονομικής ενίσχυσης από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις καθημερινές ανάγκες διαβίωσής τους.
Ως εκ τούτου η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί στα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών για τις ενεργειακές ανατιμήσεις που θα ανακοινωθούν, να υπάρξει διακριτή μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς και να μην προσμετρώνται στο εισόδημά τους, το εξωιδρυματικό επίδομα και τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα, ανεξάρτητα αν τα λαμβάνουν από τον ΟΠΕΚΑ ή τον ΕΦΚΑ, όπως άλλωστε είναι θεσμοθετημένο και με το άρθρο 81 του ν.4611/2019. Είναι πασίγνωστο ότι τόσο το εξωιδρυματικό επίδομα, όσο και τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα, δίδονται για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που δημιουργεί η ίδια η αναπηρία και δεν αποτελούν εισόδημα.
Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχουν άτομα με βαριές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις των οποίων η υγεία τους εξαρτάται από τη συνεχή χρήση ηλεκτρικών συσκευών (θερμαντικών ή ψυκτικών) για τη διατήρηση της θερμοκρασίας σε ορισμένα επίπεδα. Ιδιαίτερες δε είναι οι απαιτήσεις εκείνων των ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις που η διατήρηση στη ζωή απαιτεί την πολύωρη χρήση ενεργοβόρων συσκευών (π.χ. μηχάνημα νυχτερινής κάθαρσης νεφρών, μηχάνημα υποκατάστασης της αναπνευστικής λειτουργίας κ.λπ.). Ειδικά για αυτές τις κατηγορίες θα είναι εφιαλτικό να μη ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Διεκδικεί την προστασία των ατόμων με αναπηρία από τις ενεργειακές και άλλες ανατιμήσεις
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis