Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 766

Συνάντηση Ι. Βαρδακαστάνη - Δ. Μιχαηλίδου για επιδόματα, προσωπικό βοηθό, ορφανική σύνταξη

Συνάντηση και συνεργασία για μερικά από τα πλέον φλέγοντα θέματα είχε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης με την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, την Τετάρτη 25 Μαΐου. Συνοπτικά αναφέρθηκαν οι αυξήσεις των αναπηρικών επιδομάτων, η υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού, η ορφανική σύνταξη και η θέσπιση των προδιαγραφών για την ίδρυση και λειτουργία Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας.

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε στην υφυπουργό ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν έστω και τα απολύτως απαραίτητα για την καθημερινή διαβίωσή τους. Οι τελευταίες αυξήσεις επιδομάτων έχουν δοθεί το 2011, και η διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης αποτελεί μακρινό όνειρο για τα περισσότερα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Τα εποχιακά βοηθήματα και επιδόματα δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα της ακρίβειας που πλήττει τις ευάλωτες ομάδες. Χρειάζεται ουσιαστική στήριξη, με εύλογες αυξήσεις στα επιδόματα αναπηρίας και στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων με αναπηρία.
Από την πλευρά της η υφυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για μια συζήτηση που έχει μεν ανοίξει στην Κυβέρνηση, αλλά δεν υπάρχει ακόμη κάτι συγκεκριμένο. Μόλις υπάρξει πρόταση από την Κυβέρνηση θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση με την ΕΣΑμεΑ για το θέμα.
Σχετικά με το θέμα του προσωπικού βοηθού, ο κ. Βαρδακαστάνης επανέλαβε για ακόμη μία φορά τη στήριξη του αναπηρικού κινήματος στην υπηρεσία, καθώς αποτελεί διεκδίκησή του εδώ και δεκαετίες. Τόνισε δε ότι θα συνεχίσει να το στηρίζει αλλά και θα υπερασπίζεται την μεγάλη ανάγκη να υπάρξει μια ευρύτερη και πολύ πιο διευρυμένη πολιτική σχετικά με την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία.
Η κ. Μιχαηλίδου με τη σειρά της τόνισε ότι συνεχίζεται η συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ και σε νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί δημιουργούνται δύο Επιτροπές, η Κεντρική Επιτροπή Αξιολόγησης και η Επιτροπή Συντονισμού και Παρακολούθησης της υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος στις οποίες θα συμμετέχει η ΕΣΑμεΑ.
Να λυθεί επιτέλους το ζήτημα των ατόμων με αναπηρία ορφανών και από τους δύο γονείς, που πάσχουν από νοητική αναπηρία ή αυτισμό ή σύνδρομο down, ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες, ή από βαριά κινητική αναπηρία, ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, να δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών γονέας, ή προκειμένου περί ασφαλισμένου, το ποσό που δικαιούταν να λάβει ο θανών, διεκδίκησε για πολλοστή φορά ο κ. Βαρδακαστάνης από την υφυπουργό. Η υφυπουργός δήλωσε ότι το θέμα θα εξεταστεί.
Τέλος, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε στην κ. Μιχαηλίδου ότι η θέσπιση προδιαγραφών για την ίδρυση και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας είναι ορθή και αποτελεί πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, ενώ οι διαμαρτυρίες γύρω από αυτό είναι ακατανόητες.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Συνάντηση Ι. Βαρδακαστάνη - Δ. Μιχαηλίδου για επιδόματα, προσωπικό βοηθό, ορφανική σύνταξη
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis