Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. που αφορούν στην τροποποίηση-βελτίωση του ν. 2643/98


Κατηγορία: Λοιπά

Αθήνα: 22/02/2016

ΠΡΟΣ:
κ. Ι. Καραβοκύρη, Πρόεδρο Α.Σ.Ε.Π.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
• Γραφείο Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Π. Κουρουμπλή
• Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Χρ. Βερναρδάκη


Προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. που αφορούν στην τροποποίηση-βελτίωση του ν. 2643/98


Κύριε Πρόεδρε,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο δια του Ν.2430/96 (ΦΕΚ 156Α/10.7.96) Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum), μέλος με δικαίωμα ψήφου στις Επιτροπές Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 και διαπίστευση ως φορέας παροχής προγραμμάτων «Δια Βίου Μάθησης».

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ενόψει της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί μαζί σας στις 22 Φεβρουαρίου, καταθέτει με το παρόν τις προτάσεις της που στοχεύουν στην τροποποίηση-βελτίωση του ν.2643/98 που προστατεύει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην εργασία.
Σε αυτή την παρατεταμένη περίοδο της οικονομικής κρίσης, ο μοναδικός νόμος που παρέχει μία στοιχειώδη προστασία στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους είναι ο ν.2643/98. Οι δραματικές αλλαγές της περιόδου φανέρωσαν τα κενά και τις αδυναμίες του νόμου και απαιτείται η άμεση και πλήρης αναμόρφωσή του. Ο νόμος αυτός, εκτός του ότι έχει χρονοβόρες διαδικασίες, είναι γνωστό και ότι καταστρατηγείται, αφού οι θέσεις τόσο του άρθρου 3 (δημόσιος τομέας ΝΠΔΔ και ΟΤΑ) όσο και του άρθρου 2 (ιδιωτικός και ευρύτερος δημόσιος τομέας) δεν προκηρύσσονται ετησίως όπως ορίζει ο νόμος, αλλά έχουν προκηρυχθεί μόνο τα έτη 1998, 2002, 2004, 2008 και 2014.
Ως εκ τούτου κρίνουμε απαραίτητη την αναμόρφωση και τροποποίηση του ν.2643/98 ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος νόμος αποκλειστικός για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Τα τελευταία χρόνια επιχειρήθηκε πολλές φορές η τροποποίηση του ν.2643, ώστε ο νόμος να συμπεριλάβει νέα μέτρα και πολιτικές που θα προστατεύουν ουσιαστικά την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία. Το αίτημά μας αυτό έχει γίνει δεκτό από προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αλλά δυστυχώς δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, παρόλο που έχουν συσταθεί κατά καιρούς ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.
Η τελευταία προσπάθεια για την αναμόρφωση του ν.2643/98 που επιχειρήθηκε φέτος, δείχνει ότι βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση η όλη διαδικασία. Αυτό δείχνει η συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει από κοινού, τόσο με τον κ. Π. Κουρουμπλή, Υπουργό και τον κ. Χρ. Βερναρδάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όσο και με τον κ. Γ. Κατρούγκαλο, Υπουργό Εργασίας, στους οποίους αναπτύξαμε τις προτάσεις μας και αρχικά συμφώνησαν με αυτές και βρισκόμαστε σε στάδιο εύρεσης τρόπων υλοποίησής τους.
Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των προτάσεών μας είναι η συμπερίληψη των θέσεων του δημόσιου τομέα που αντιστοιχούν στο ν. 2643/98 στις γενικές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, ώστε να μην προκηρύσσονται από τον ΟΑΕΔ και δημιουργείται τόσο μεγάλη καθυστέρηση.
Ως εκ τούτου, καταθέτουμε την πρότασή μας ως εξής:
«Η διαδικασία πρόσληψης των προσώπων της παρ. 1β του άρθρου 1 του ν. 2643/98 όπως ισχύει σήμερα για τις θέσεις των υπόχρεων φορέων της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 2643/98 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει προτείνουμε να γίνεται από το ΑΣΕΠ στον ίδιο χρόνο που διενεργείται κάθε γενική προκήρυξη από την οποία παρακρατούνται οι θέσεις των προαναφερθέντων φορέων».
Κύριε Πρόεδρε,
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ελπίζει ότι με τη συνεργασία που ξεκινάει με εσάς και τους συνεργάτες σας θα τεθούν οι βάσεις για ένα ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο, ώστε να επιλυθούν σοβαρά και χρόνια ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους στον τομέα της εργασίας.
Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis